Épületek/Lakóépület

Eltérő stílus, kölcsönös együttműködés: Simplon Udvar - A épület

2010.09.22. 10:06

Két épület, két stílus, egy telek: a felállás sok bonyodalmat okozhatott volna, de szerencsére kölcsönös összhang és együttműködés alakult ki az alkotók között. A korábban bemutatott, Lukács és Vikár Építésziroda által jegyzett lakóház után most betekintést nyerhetünk a T2a Építész Iroda munkájába, a Simplon Udvar A-épületének kialakításába is.

A környéken számtalan, a ’30-as és ’60-as években épült, a modern építészeti elveket követő épület található, a városi lakóházépítést tekintve Budapest egyik legjobb hagyományokkal rendelkező területének számít. A lakások mindegyike nagy, nyitott homlokzati felületű és jól használható, fedett terasszal, loggiával rendelkezik. A lakások két függőleges közlekedési magon keresztül közelíthetők meg, melyeket az U-alakú alaprajz két töréspontjában találhatók. A lépcsőházakból nyitott függőfolyosók indulnak. Fontosnak tartottuk, hogy a lakások két irányban természetesen átszellőzzenek, és nem mellékesen a lakásokat barátságosan, természetes szellőzésű és megvilágítású útvonalon lehessen megközelíteni. Ez a megoldás reményeink szerint arra is lehetőséget ad, hogy a pesti hagyományokhoz hasonlóan néha összetalálkozzunk, és pár szót váltsunk a gangon a szomszédokkal.

A nyitott folyosók és egyes lakások is a változatos növényzettel kialakított belső udvarra és növénnyel befuttatott, zöld tűzfalra néznek. A belső kertet láthatóvá tettük a külső megfigyelők számára is, a déli épületszárnyat lábakra állítottuk. Ez a szerkezeti kialakítás lehetővé teszi a belső udvar átszellőzését, és az így kialakult fedett-nyitott téren keresztül kontaktusba kerül az épület a várossal. A ház földszintje szolgáltató funkcióknak, boltoknak, banknak és kávézónak ad helyet, tetején pedig tetőkertek között, négy önálló épülettömegben, öt extravagáns, üvegfalú penthouse lakást alakítottunk ki.

Az utcai homlokzatot a ’30-as évek modern építészetét idéző gesztussal a Bercsényi és a Váli utca sarkánál lekerekítettük, a homlokzat ritmusát pedig a ritmusosan kiemelt színes dobozok határozzák meg. A homlokzat ilyen kialakítása sok környékbeli, a ’60-as években épült modern lakóházon is megjelenik, bár ez csak épületünk elkészültekor tudatosult bennünk. A külső, utcai homlokzat meghatározó anyaga a színes üveg. Színes: sárga, narancssárga, piros, zöld, sötétzöld, kék, sötétkék. A homlokzaton egy-egy szín mindig egy-egy lakáshoz tartozik, ez a szín aztán a bejárati ajtókon is megismétlődik – a házon belül egy-egy lakás vizuálisan is könnyen azonosítható. Szintén a tájékozódást segítik a nagyméretű, fehér feliratok és piktogramok, melyek önálló grafikai arculatot adnak a háznak. A lakásokhoz tartozó loggiák gyakorlatilag átláthatatlanná tehetők a lamellák segítségével, amiknek előnye, hogy bár vízszintes állásban a belátást meggátolják, de a fényt beengedik, így kiválóan kalibrálható vizuális szűrőt hoznak létre. A lamellákat az épület és a loggiák külső síkján helyeztük el, ami szintén a használhatóságot segíti. A lamellák mindig olyan színűek, mint az adott lakásra jellemző szín – ha tehát az összes redőnyt leeresztik, a ház egy nagy, színes Lego-kockákból összeépített dobozzá válik.

Célunk egy folyamatosan változó, az időjárásra és a napszakokra érzékenyen reagáló, több arcú épület létrehozása volt.

T2a Építész Iroda