Technológia

Energiahatékony stabilitás

2014.11.25. 11:54

Manapság egyre több, úgynevezett alacsony energiás ház épül Magyarországon. Az ilyen típusú épületeknek azonban gyakran olyan igényeik vannak, amelyek nehéz feladat elé állítják a tervezőket - ezekre jelenthet megoldást a Purenit.

A Budapesti Műszaki Egyetem diákjaiból alakult Odooproject csapatának célja egy olyan innovatív szolár ház létrehozása volt, amelyben egyszerre alkalmazhatók a technikai és építészeti újítások is.

Az elsőszámú problémát az okozta, hogy a házunkat - az Odút - mobil alapozásra kellett állítani. A mobil alaptestek és a ház tartószerkezete között nagy nyomószilárdsággal rendelkező teherátadó elemekre volt szükség. Ahhoz, hogy ezek a 15x15 cm alapterületű hasábok át tudják adni az egész épület és a benne tartózkodó emberek terheit az alapozásnak, különösen nagy nyomószilárdságú anyagra volt szükség. A szilárdság mellett fontos kritérium volt, hogy alacsony hővezetésű anyagot használjunk, a teherátadási pontok minél kisebb ún. "hőhídként" jelenjenek meg, így rajtuk keresztül minél kisebb mértékű energetikailag káros hőtranszfer jöjjön létre. Erre a problémára kiváló megoldás volt a Purenit, melyből hasábokat ragasztottunk a ház tartószerkezetének aljára, és ezeket a hasábokat talpakként használva erre tettük a házat. - mondja az Odooproject egyik tagja, Bakos Bálint.

Az alapozás mellett az energiahatékony házak másik komoly problémája a nyílászáró-beépítéseknél jelenik meg. Itt az egyik leggyakoribb probléma az acél vaktok hőhidassága. A probléma lényege, hogy a nyílászáró tokszerkezete közvetlenül kontaktusban van egy olyan anyaggal - általában az acéllal -, amely jó hővezető. Az Odú esetében a problémát a fiatal tervezők úgy oldották meg, hogy a vaktok és a nyílászáró tokszerkezete közé vékony Purenit lemezeket helyeztek, így jelentősen csökkentve a beépítés hőhidasságát. A terasz tolóajtói esetében az ajtószerkezetet egy Purenit gerendára állították rá, amelyet hátrakötöttek a födémpanelek acél pereméhez.

Bár elvileg a fa működhetne a Purenit helyett alternatív megoldásként, mivel azonban jóval nagyobb a hővezetési tényezője, ezért nagyobb hőhídként jelenik meg a szerkezetben, gyengítve ezzel az épület stabilitását. Emellett a Purenit korhadásmentes, nem tud nedvességet felvenni, így hosszútávon megbízható alakstbailitást is biztosít a különféle szerkezetnek.

Saját tapasztalataim alapján a Purenit olyan építészeknek, mérnököknek lehet hasznos, akik újrahasznosított alapanyagból készülő, jól megmunkálható, nagy nyomószilárdságú, és kedvező hőtechnikai tulajdonságú anyagot keresnek. Egy praktikus, újrahasznosított alapanyagból készülő segítséget jelenthet, elsősorban épületszerkezeti részletek tervezésénél. - teszi hozzá Bakos Bálint.

A Purenit elérhető az Odooprojectet is támogató JAF Holz Ungarn Kft. kínálatában.