Épületek/Lakóépület

Energiahatékonyság? Aktivizálva! - sorház Dunakeszin

2011.09.07. 13:56

Bár Magyarországon a passzívházak száma még elenyésző akár a hazai házépítések léptékéhez, akár a külföldi példákhoz képest, határozott elmozdulás figyelhető meg. Hazánk első passzív sorháza tavaly év végén készült el Sinóros-Szabó Balázs tervezésében, Dunakeszi egy már beépült lakóparkjának megmaradt saroktelkén.

Magyarországon egyre több passzívház épül. Bár számuk még elenyésző akár a hazai házépítések léptékéhez, akár a külföldi példákhoz képest, határozott elmozdulás figyelhető meg. Hazánk első passzív sorháza tavaly év végén készült el irodám tervezésében, Dunakeszi egy már beépült, hangulatos lakóparkjának megmaradt saroktelkén. A sorházban négy lakás található, mind kb. 125 m2-es, földszint és emelet kialakítású. A földszinten a déli oldalon a nappali, északon a konyha és bejárat, középen a lépcső és a háztartási/gépészeti helyiség található. Az emeleten három háló és – alaprajztól függően – egy vagy két fürdő kapott helyett.

 

 

 

A tervezés során olyan épületet kívántam létrehozni, mely jelentősen túlmutat a ma épülő házak energiakoncepciójánál. Egy jövőbe mutató, mintaértékű koncepciót vázoltam fel, majd terveztem meg. Ebben maximálisan partnerként vett részt az épület beruházója, aki egyben a kivitelező is volt. Az energiatakarékosság fő pillére maga a passzívház koncepció volt. Ez már önmagában nagyfokú energiatakarékosságot jelent, de igyekeztem ezt kiegészíteni a ma elérhető egyéb energiatakarékossági lehetőségekkel.

 

 

 

A célok elérése érdekében egy olyan házat kellett tervezni, amely illeszkedik a benapozottság szempontjából átlagos adottságokkal rendelkező helyszínre: a telek tájolása mintegy 45 fokban eltér az ideális déli tájolástól. Ennek következménye tetten érhető az épület tömegformálásában is. A földszinten a nappali nagy üvegfelületét déli irányba kifordítva jelentősen tudtam növelni az épület benapozottságát a téli félévben, továbbá a kiugrás szerepet játszik az építménymagassági értékek betartásában is.

Az energiatakarékosság érdekében minimális energiaigényű épületgépészeti rendszerek kerültek beépítésre: hővisszanyerős szellőztető, mini hőszivattyú a fűtésrásegítéshez és a használati melegvíz előállításához, melyet egy spirálszonda rendszer szolgál ki. Mindez egyetlen készülékbe, rendszerbe integrálva. A mini hőszivattyú az épület vasbeton szerkezetébe integrált felületfűtésekkel temperálja a lakásokat. A passzívház koncepciónak megfelelő, nagy hatékonyságú hővisszanyeréses rendszer került kiépítésre az épületben. A rendszer mindig megfelelő minőségű, portól, pollentől szűrt levegőt biztosít a lakásokban, kiegészítve egy CO2-érzékelővel, így csak a szükséges mértékben üzemel. Ha az érzékelők szerint senki sincs a lakásban, a rendszer csökkenti a szellőztetés intenzitását. Ahogy a bennt tartózkodók miatt megemelkedne a CO2-szint, automatikusan növeli a légcsereszámot. A központi porszívó a jó belső légkomfort megtartásán túl kényelmes használatot biztosít.

 

 

 

Az épület a nyári hűvösséget hatékonyan megtartja, köszönhetően a masszív, jelentős tömegű, nagy vastagságban hőszigetelt vasbeton szerkezetnek, valamint a déli homlokzat nyílászáróin elhelyezetett zsaluzia árnyékolórendszernek – az átgondolt építészeti megoldások ugyanis feleslegessé teszik a klímaberendezések használatát. Gondolva éghajlatunk várható felmelegedésére, felhasználtuk a fűtésrendszer mennyezetfűtését, és minimális többletberuházással felülethűtésként is használható rendszert építettünk ki. E rendszer nyáron passzív hűtést tud biztosítani az épületben, minimális energiaköltséggel.

A tervezés során az energiatakarékosságon túlmenően fontos volt az újrahasznosított építőanyagok használata is. A lehetőségehez (beruházási költségek, műszaki szempontok) mérten olyan új, minősített anyagokat terveztem be, amelyek előállítása során kevés szén-dioxid keletkezik. Tökéletesen illeszkedik a környezettudatos koncepcióhoz az újságpapír újrahasznosításával előállított cellulóz hőszigetelés, melyet az épület homlokzatának és zárófödémjének hőszigetelésére egyaránt használtam. Szintén újrahasznosított hőszigetelést építettünk be az épület alá, aminek egyben teherhordó szerepe is van. Ez a habüveg granulátum, mely üveg újrafelhasználásával készül.

 

 

 

A minimális energiafelhasználás érdekében átgondoltuk az épület gépészeti fogyasztóin túl a lakók által a mindennapokban használt készülékek (háztartási energia) fogyasztását is. Így épült ki egy olyan második dugalj- illetve világítás rendszer, melyet az épület elhagyásakor egy mozdulattal áramtalanítani lehet, így a stand-by üzemmódú készülékeket, bekapcsolva marad fogyasztókat, lámpákat, illetve egyéb szükségtelen fogyasztókat áramtalaníthatjuk, ezzel további energiamegtakarítást erünk el. Mi csak bye-bye kapcsolónak hívjuk.

Megterveztem, majd létrehoztunk egy minőségellenőrzött passzívházat, mely nem csak passzív, hanem egyben aktív ház is. A tetőn elhelyezett fotovoltaikus panelek várható éves energiatermelését az épület tervezett éves fűtési, szellőzési és használati melegvíz előállítási energiaigényére méreteztük. Jelenleg a rendszer a D lakásra készült el, így e lakás közel nulla energiájú lett, a lakóknak csak az energiatakarékos háztartási gépek és a LED-es világítás energiafogyasztását kell fizetniük.

 

 

 

A tervezők, mérnökök, mesterek csapatának összefogásával megvalósult aktív-passzív ház egy valódi modell-otthon a jövő számára ma, itthon, kishazánkban.
Az épület megkapta a Darmstadti Passzívház Intézet „minőségellenőrzött passzívház” tanúsítványát.

Sinóros-Szabó Balázs
okleveles építészmérnök
minősített passzívháztervező építész


Passzív sorház és közel nulla energiájú sorházi lakás - Dunakeszi

vezető tervező: Sinóros-Szabó Balázs
szakági tervezők:
statika: dr. Almási József -APSE Kft.
épületgépészet: Gabula András - Légkomfort Kft.
elektromosság: Széll András - Kar-ga Bt.
generáltervező: Aktív Passzív Stúdió Kft.

tervezés éve: 2009
kivitelezés éve: 2010
bruttó szintterület: 645,1 m2
megbízó: Passzívházak Mindenkinek Kft. - Szentmihályi-Nagy István
generálkivitelező: Passzívházak Mindenkinek Kft. - Szentmihályi-Nagy István
épületminősítés: minősített passzívház (Darmstadt)