Fenntarthatóság

Energiatakarékosság: fogyassz kevesebb energiát, és válts napelemre!

2022.05.27. 13:58

A klímapolitika után most az orosz-ukrán háború még inkább felgyorsította a zöld-fordulatot az élet szinte minden területén. Ebben az időszakban megnyugtató olyan kutatásokat és felméréseket olvasni a klímaváltozással kapcsolatban, amelynek eredményei azt mutatják, hogy az embereket nemcsak, hogy érdekli az ügy, hanem ezért hajlandóak tenni is.

A minap a Magyar Nemzeti Bank blogján jelent meg egy rövid összefoglaló a német jegybank felméréséről, amelynek egyik konklúziója az, hogy az emberek körében a környezetvédelemmel kapcsolatos tájékoztatás és figyelemfelhívás (maradva az idézett kutatásnál egy tevékenységnek mekkora a CO2-kibocsátása és azt miként lehet csökkenteni) „önmagában növeli a klímaváltozás elleni harcban való részvételi hajlandóságot akkor is, ha ezzel egyébként aktuálisan egyéni haszon nem jár együtt". Ez egy fontos megállapítás (és visszaigazolás), különösen akkor, ha a labda az egyének térfelén is pattog, nemcsak a nagyvállalatoknál és nagy CO2-kibocsátoknál. 

Erre erősítenek rá a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) és az Európai Bizottság nemrég megjelent, külön a lakosságnak szóló tanácsai ahhoz, hogy a mindennapokban hogyan tudják a családok csökkenteni az energiafelhasználásukat. Köztudott, hogy a fel nem használt energia a legjobb, tehát a saját fogyasztásunk csökkentésével tudunk a leghatékonyabban hozzájárulni egyrészt a klímaváltozás hatásainak mérsékléséhez, másrészt az energia-függőség csökkentéséhez. És habár a fentiekben említett kutatás bíztató, most, amikor az egekbe szökött az energiaár, kikezdhetetlen érv az, hogy több marad a pénztárcánkban, ha energiahatékonyak vagyunk. 

A két szervezet közös lakosságnak szóló tanácsai a következők:

1.    Fűts kevesebbet, azaz csökkentsd a lakás átlag hőmérsékletét.
2.    Az otthoni kazán alapbeállításaiban is módosítsd a megadott értékeket – csökkentsd a hőfokot. 
3.    Home-office! Ha lehet dolgozz otthonról, így nem használsz autót és más közlekedési eszközt a munkába járáshoz.
4.    Autózz gazdaságosabban! Az EU-ban a többség egyedül használja az autóját: sokat lehet megspórolni (költségben, kibocsátásban, energiahasználatban), ha barátok, szomszédok, ismerősök együtt utaznak, hogy az autóhasználat is energiahatékony legyen. 
5.    Csökkentsd az autó sebességét is autópályán, ezzel kevesebb üzemanyagot használsz.
6.    Vasárnap ne használj autót – autómentes vasárnapot minden nagyvárosba (ez már most is rendszeres több európai országban)
7.    Négy kerék helyett két keréken közlekedj vagy sétálj! 
8.    Használd autó helyett a közösségi közlekedést.
9.    Repülő helyett ülj vonatra! 

A Portfolio.hu ezzel kapcsolatos cikke megjegyzi, hogy „ha minden EU-polgár követné a javaslatokat, évi 220 millió hordó olaj vagy 17 milliárd köbméter földgáz felhasználása lenne megelőzhető, amely körülbelül 20 millió háztartás éves fűtési igényének vagy az uniós orosz gázimport több mint 10 százalékának felel meg."

A fenti javaslatok a meglévő, rendelkezésre álló otthoni infrastruktúrán és szokásokon alapulnak. Bizonyos esetekben azonban előfordulhat, hogy nem elég az 1 celsius fokkal történő otthoni fűtés csökkentése ahhoz, hogy több maradjon a pénztárcában a hó végén. Ezért az Európai Bizottság és az IEA tippjeit mi kiegészítjük még egy 10.- kel: válts napelemre! A napelemes rendszerrel nem pusztán mérsékelheted a havi villanyszámlát (vagy elektromos fűtés esetén a teljes energiaszámlát), hanem 0 vagy 0 közeli értékre csökkentheted. Tehát jelentős megtakarítást érhetsz el és egyénileg tudsz függetlenedni a nemzetközi energiapiaci változásoktól. És mivel megújuló energiáról van szó, még a klímavédelmi erőfeszítéseket is támogatod egyéni szinten. Több, mint 10 éve az energiapiacon működő cégként, az Optimum Solar Zrt. olyan hosszú távú együttműködésre törekszik, melyekben a partnereinkkel együtt gondolkodva, közös szemlélettel fejlesztjük, hozzuk létre és üzemeltetjük a számukra optimális napelemes rendszereket.