Programok

Építész Kávéház – Alkotói felelősség

2023.05.08. 12:58

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Építészeti Osztálya Építész Kávéház elnevezéssel klubestet szervez, első körben az alkotói felelősség témájában.

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Építészeti Osztálya elhatározta, hogy "Házigazdaként", az Akadémia többi Osztálya érdeklődésével is számolva, kötetlen klubesteket szervez a FUGA Budapest Építészeti Központban. Az estek célja, hogy a különböző érdeklődési köröket, alkotói magatartásokat megismerve a közös kérdéseket − baráti viták folyamán − megtárgyaljuk, a személyes kapcsolatokat kiépítsük vagy megerősítsük.

Első alkalomra az alkotói felelősség témáját választottuk. A téma ma különösen időszerű, nemcsak az építészet, de az alkotói tevékenység minden területén. Számos példáját tapasztaljuk annak az alkotói magtartásnak, mely a "Megrendelő" álláspontját elfogadva nem követi a szakma szabályait és feladja az alkotás szuverenitását.

Németh Lajos az építészetben és a közösségi funkciót is felvállaló képzőművészetben három erkölcsi normát fogalmazott meg.

  • Első "az alkotókra is érvényesek az általános erkölcsi normák, a polgári és szakmai tisztesség, becsület".
  • Második "az alkotás értéke iráni felelősség illetve kötelezettség".
  • Harmadik pedig leginkább az építészetben "a közösség iránti felelősség – és e vonatkozásban a "közösség" többet jelent, mint az adott társadalom, mert egyúttal múlt és jövő, illetve az emberi társadalom és a természet harmonikus együttélésének biztosítása iránti felelősség".

Az eszmecsere célja, hogy közösen kibontsuk az etika- szakmaetika tartalmát, jelentését.

Időpont: 2023. május 8. 18:00
Helyszín: FUGA – Budapest Építészeti Központ
Moderátorok: Csomay ZsófiaRoth JánosPazár Béla építészek, a Széchenyi Akadémia tagjai
Vendégek: Fleck Zoltán egyetemi tanár, szociológus; Tillman József egyetemi tanár, filozófus