Közélet, hírek

Építészet és digitalizáció: Hogyan passzol a képbe a Mesterséges Intelligencia?

2024.05.20. 07:42

Ha a mesterséges intelligenciáról van szó, a techno-optimisták és a szkeptikusok tábora gyorsan kettéválik. Május 25-én az Építészfesztiválon meghívott nemzetközi előadókkal három nézőpontból vizsgáljuk az építészet és a digitalizáció kapcsolatát. Az úttörő elméleti megközelítést Matias del Campo, a gyakorlati fogásokat Ömer Nuray, a fejlesztői megközelítést pedig Pfemeter Ákos szemszögéből ismerhetjük meg.

Kijelenthetjük, hogy szoftverek használata nélkül nem megyünk messzire, ha építészeti tervezésről van szó. A hatóságok, a megbízó, a kollégák és a szakágak is egyaránt megkívánják a számítógépes tervfeldolgozást. De mi áll a számítógépes tervfeldolgozás mögött? Mi az a tudományos fejlődéspálya, amely befolyással van az építészetre is? Miből merítkezik a tervezés tudományosításának tendenciája? Hogyan fejlődik korunk digitális logikája, ahol a szoftver már nem egy eszköz, hanem a terv részévé válik az algoritmus? Ezekről és hasonló a kérdésekről lesz szó május 25-én délután az Építészfesztiválon.

Előadóink:

Matias del Campo építész, tervező, oktató és az AR2IL Laboratory – a Michigani Egyetem Építészeti és Mesterséges Intelligencia Laboratóriumának – igazgatója. 2003-ban Bécsben Sandra Manningerrel közösen megalapították a SPAN, globálisan működő alkotóműhelyt, amely leginkább a kortárs technológiák építészeti gyártásban történő alkalmazásáról ismert. Díjnyertes építészeti terveiket fejlett geometria, számítási módszertan és filozófiai vizsgálat támasztja alá. Ezt a szempontrendszert a SPAN tervezési ökológiaként definiálja. Legutóbb Matias del Campo elnyerte az Accelerate@CERN ösztöndíjat, az AIA Studio Prize-t, és beválasztották az ACADIA igazgatótanácsába. A SPAN munkái a FRAC, a bécsi MAK, a Benetton Collection és az Albertina állandó gyűjteményében találhatók. A Taubman College for Architecture and Urban Planning (Michigani Egyetem) docense.

Ömer Nuray építész mesterszakos hallgató, tartalomkészítő és a Design Input Studio alapítója. Stúdióján keresztül olyan tartalmakat hoz létre, amelyek célja az új technológiák, például a mesterséges intelligencia integrálása az építészetbe és a tervezési folyamatba. A számítástechnikai tervezés és automatizálás iránti érdeklődése vezette a mesterséges intelligencia világába.
A Rendair AI mesterséges intelligencia építészeként részt vesz egy AI-alapú architektúra-vizualizációs megoldás fejlesztésében. Ennek a technológiának az a célja, hogy a kiváló minőségű vizualizációkat jobban hozzáférhetővé tegye az építészek számára.
Ömer építészeket és tervezőket világszerte inspirálva osztja meg szakértelmét és szakmai fejlődésének útját az online jelenléte során. YouTube-csatornáján és a közösségi médiáján keresztül útmutatást ad a számítógépes tervezéshez, az automatizáláshoz és az AI integrálásához.

Pfemeter Ákos 1999-ben csatlakozott a Graphisofthoz, amely túlzás nélkül Magyarország első „ősi" garázscégéből, a startupból egy valóban globális, magyar gyökerekkel rendelkező, a világ több mint 100 országában jelen lévő céggé változott. Az 1982-ben alapított Graphisoft kifejlesztette az Archicadot, az iparág vezető építészeti és tervezési épületinformációs modellező szoftvermegoldását. Az Archicad forradalmasította az építészeti tervezést, amikor megjelent az új Apple Macintosh számára. A fejlesztők már 1984-ben a rajztábla egyszerű digitalizálásán túl gondolkodtak: elképzelésüket egy erős termékportfólió formájában valósították meg. A GRAPHISOFT virtuális épületkoncepciója mérföldkő volt a CAD fejlesztésében, és az építészeti, mérnöki és építőipar élvonalába helyezte új néven: Building Information Modeling, vagy egyszerűen csak BIM. 2007-től globális marketing menedzserként Pfemeter Ákos először a cég kommunikációs területéért, majd feladatkörének bővülésével a termékstratégiáért és a globális ügyfélkapcsolatokért felelt. Jelenlegi pozíciójában a Graphisoft tágabb ökoszisztémájának kiépítéséért és a technológiai partnerségek fejlesztéséért felel.

 

Az előadások és azokat követő beszélgetés angol nyelvű.

Moderátor: Bognár Melinda, építész, a BME  Építőművészeti Doktori Iskola DLA-hallgatója

Az előadások időpontja: május 25. (szombat) 15:00 – 17:15

 

Az esemény megrendezését támogatja:
Market Építő Zrt. / Bayer Construct Zrt. / Viastein Kft. / Reynaers Aluminium Kft. / Danucem Magyarország Kft. / Nemzeti Kulturális Alap / Németh-Fa Kft.

Az előadás megvalósításában partnerként közreműködik:
University of Michigan / Osztrák Kulturális Fórum

 

Építészfesztivál 2024. május 25-26-án az A38 Hajón! További információ és részletes program: https://www.epiteszfesztival.hu
Jegyvásárlás: https://www.a38.hu/hu/program/epiteszfesztival-2024-28225

 

Ha felkeltette érdeklődésedet a téma, és szívesen mélyülnél el jobban a mesterséges intelligencia alkalmazási lehetőségeiben, várunk nyári workshop-unkon, melynek beharangozóját hamarosan közzétesszük.