Közélet, hírek

Építészeti Világnap - állami díjak

2011.10.03. 13:29

A Belügyminisztérium márványalulájában átadták a 2011 évi Lechner Lajos-, Palóczi Antal- és Pro Architectura-díjakat az Építészet Világnapja alkalmából. Az állami rendezvényen Szaló Péter helyettes államtitkár ünnepi beszédében tiszteletét róta le a nemrégiben elhunyt Makovecz Imre előtt. A díjakat Dr. Pintér Sándor belügyminiszter adta át. Az ünnepi rendezvényen szinte minden építész szervezet vezetője képviseltette magát.

A Belügyminisztérium márványalulájában átadták a 2011 évi Lechner Lajos-, Palóczi Antal- és Pro Architectura-díjakat az Építészet Világnapja alkalmából. A díjakat Dr. Pintér Sándor belügyminiszter adta át. Az ünnepi rendezvényen szinte minden építész szervezet vezetője képviseltette magát.

 

   

 

A Lechner Lajos-díj az építésügyi igazgatásban legalább egy évtizede végzett kimagasló szakmai tevékenység elismerését kifejező díj, amelyből évente 6 db adományozható.

2011-ben Lechner Lajos-díjat kapott:

 

 

 

 • Kovács János, Mezőkeresztes Város Polgármesteri Hivatala építésügyi csoportvezetője Mezőkeresztesen, illetve a környező településeken az építéshatósági feladatok ellátása során három és fél évtizeden át végzett kimelekedő szakmai tevékenysége elismeréséül. • Lóránt Katalin, Eger MJ Város Polgármesteri Hivatal, Építési Iroda építésügyi előadója három évtizeden át végzett szakmai tevékenysége, és az építésügyi igazgatási szakmai kollégium etikai bizottsága vezetőjeként végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül.
 • Szelecky Szilvia, Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Polgármesteri Hivatal, Építési Iroda irodavezetője az elsőfokú építésügyi hatósági feladatok ellátása területén két és fél évtizeden át végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül. • Sziki Gyula, Debrecen MJ Város Polgármesteri Hivatal, Városrendezési Osztálya osztályvezetőjének Debrecen Településrendezési Tervének és Építési Szabályzatának alakításában, fejlesztésében végzett több mint két évtizedes kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréséül. • Takácsné Czukker Szilvia, Zalaegerszeg MJ Város Polgármesteri Hivatala építéshatósági osztályvezetőjének Zalaegerszeg és a környező hatvannégy település építésügyi hatósági feladatainak ellátása során végzett több mint egy évtizedes kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréséül.

 

  

 

A Palóczi Antal-díj a településrendezés területén legalább egy évtizeden át végzett kiemelkedő tevékenység, és az elért szakmai sikerek elismerését kifejező miniszteri díj, amelyből évente 2 db adományozható.

2011-ben Palóczi Antal-díjat kapott:

 

 

 

 • Ihrig Dénes, a BME Urbanisztikai Tanszéke nyugalmazott egyetemi docense, aranydiplomás építészmérnök sokrétű szakmai-társadalmi munkásságáért. Ihrig Dénes jelentős - metodikai kérdéseket is felvállaló - városrendezési tervek készítőjeként, irányítójaként, több sikeres tervpályázat szerzőjeként ismert, a településrendezés területén közel hat évtizedes múltra tekint vissza. A BME Urbanisztikai Tanszékén építész nemzedékek tanításában és nevelésében, az Ybl Miklós Főiskola városrendezési oktatásának megszervezésében, a kari Tudományos Diákkörök és a kari Gazdasági Bizottság elnökségében végzett kimagasló oktatói és szakmai tevékenységet. • Liszkay Krisztina, az Urban-Lis Stúdió Kft ügyvezetője a fővárosra jellemző sajátos településtervezési metodika, valamint a városmegújítás újszerű szabályozási módszereinek kimunkálásában nyújtott kimagasló szerepvállalásáért, a MÉK Terület- és Településrendezési Tagozatának elnökeként végzett munkássága, a településrendezés területén példamutató elkötelezettséggel, komplex gondolkodásmóddal és problémamegoldó képességgel végzett több évtizedes innovatív tervezői, szakmai-társadalmi és oktatói tevékenységéért.

A Pro Architectura-díj egy építészeti alkotás kiemelkedő színvonalának elismeréseként adományozható miniszteri kitüntetés. Az építészeti díjak hierarchiájában az Ybl Miklós-díjat követi. Míg az Ybl-díj életműre vagy huzamosabb idejű építészeti munkásságra adható, a Pro Architectura-díjat már néhány éves gyakorlatú építész is megkaphatja.

 

 

 

A belügyminiszter a díjat a Pro Architectura-Díj Bizottság javaslata alapján adományozza, amelyben a Magyar Építész Kamara – a vidéki építész kamarákkal egyetértésben – két fővel, továbbá a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a BMGE Építészmérnöki Kara, a Moholy-Nagy Iparművészeti Egyetem, a Kós Károly Egyesülés és az Országos Főépítészi Kollégium egy-egy személlyel képviselteti magát. A Bizottság elnöke Nagy Ervin országos főépítész.

Az átadással kapcsolatos záró bizottsági ülést 2011. szeptember 16-án tartották. A felhívásra összesen 37 pályamű érkezett be, melyből a zsűri 5 épületet tartott díjazásra méltónak.

A díjazottak névsora a következő:

 

  

 

 • Alsóbogát, Festetich Kastély helyreállítása
  A Díjban megosztva részesülő tervezők: Szűcs Endre, Tóth Péter

   


   

 

 • Celldömölk, Városháza
  A Díjban megosztva részesülő tervezők: Guzmics György, Menyhárt Gergő, M. Guzmics Annamária, Guzmics-Kiss Andrea, Fenes Tamás

 

 • Hatvan, Új Autóbusz állomás
  A Díjban megosztva részesülő tervezők: Kalo Emese, Pásztor József, Igar Péter, Dénes György

   
 
   


A Pro Architectura-díjjal emlékérem, az adományozást igazoló oklevél és pénzjutalom is járt.