Programok

Építészkongresszus Bécsben — 16. Vienna Architecture Congress

2008.11.17. 12:51

”Az építészet a fejekben kezdődik – Az építészeti alkotás”
A kongresszus az egyéni kreatív stratégiák és az azok megvalósításához szükséges eszközökben rejlő lehetőségek szoros kapcsolatát vizsgálja. Milyen módon megy végbe az építészet kigondolásának folyamata? Milyen eszközökre van szüksége a szakmának?
Bécs, november 22., szombat

”Az építészet a fejekben kezdődik – Az építészeti alkotás”

A 16. Bécsi Építészeti Kongresszus az egyéni kreatív stratégiák és az azok megvalósításához szükséges eszközökben rejlő lehetőségek szoros kapcsolatát vizsgálja. Milyen módon megy végbe az építészet kigondolásának folyamata? Milyen eszközökre van szüksége a szakmának? A kreatív gazdaságban a személyes stratégiák az egyes építészirodák tervezési jellemzőivé alakulnak át. A mű kezdőpontjának mitikus kérdésénél talán még izgalmasabb problémakör, hogy egy tervezési folyamat mikor is tekinthető lezártnak.

A módszerek, az intuíció és a személyes inspiráció tehát a témája a kongresszusnak, melynek mottója: ”Az építészet a fejekben kezdődik - Az építészeti alkotás”. A konferencián és az azt kísérő kiállításon a különböző nemzetközi álláspontokat olyan alkotók képviselik, mint Gary Chang (Edge Design Institute, Hongkong), Hermann Czech (Atelier Czech, Bécs), François Roche (R&Sie(n) architects, Párizs) és Astrid Piber (UNStudio, Amszterdam), akik saját munkamódszereiket, eszközeiket, valamint az őket inspiráló dolgokat is bemutatják. Jacques Barsac rendező Charlotte Perriand munkásságáról beszél majd, míg Elke Krasny, a kiállítás kurátora az építészekről, Robert Temel építészteoretikus pedig az építészeti eszközökről tart előadást. Hogyan nőnek eszközeinken keresztül az elvárások, a kreativitás, és hogyan erősödik az idő szorítása? Milyen módon válnak az eszközök az egyéni trükkökön és módszereken át maguk is termékennyé a tervezési folyamat során? Efajta kérdések minden kreatív folyamat kezdetén időről-időre felmerülnek, és a konferencia ezeket vizsgálja majd alaposabban.

 

 

helyszín: Architekturzentrum Wien, Podium (Bécs, Museumsplatz 1)

időpont: 2008. november 22., szombat, 11.00–19.00

részvételi díj: 9.50 EUR (kedvezményesen 7.50 EUR)

A konferencia angol nyelven folyik majd.

További részletek az AzW honlapján.