Épületek/Lakóépület

Építészlak műhelyraktárból

2015.02.04. 15:28

Két fiatal, pályakezdő izraeli építész, Ron Shenkin és Adva Ben találtak egy elhagyatott, hatvan négyzetméteres raktárépületet Netanyában. A legtöbb ember nem itt képzeli el leendő otthonát, ám ők a romok között felfedezték a lehetőséget. Nemes András írása.

Okosan átalakítva modern és barátságos lakást alkottak maguknak, távol a presztízs és a süppedő kényelem birodalmaitól. Sok minden – válaszfal, dupla-ágy, kanapé – mozgatható, állítható itt.

Az épület kívül szürkére lett vakolva, a fehér előtetőt helyszínen talált csövek tartják. Bent friss és fiatalos műterem hangulat uralkodik – egybenyitott terek néhány jól elhelyezett tárelválasztóval. A födém alatt végigfutó acélgerendát bonyolult is lett volna elrejteni, a tervezők inkább úgy döntöttek, hogy erős karaktert adnak neki. Élénk vörösre festették és a lakásbelső uralkodó elemévé tették. Most egyfajta kordináta-rendszert alkotnak, ahogy kijelölik a közös tér változó funkcióinak területi egységeit.

A konyha-nappaliban jól megfér egymás mellett az elektromos dobszerkó és ragasztott faelemekből összerakott étkezőasztal. Az asztal lábai elsőre inkább ready-made műalkotásnak tűnnek, a raktár körül talált fémhulladékból tákolták őket. A vörös acélgerendázaton függ a mozdítható térelválasztó fal, ugyanolyan ragasztott, patchwork falap, mint az asztal. A házigazdák világában még az ágy tekintetében is szempont a mobilitás, hogy legalább időnként arrébb lehessen tolni. A kerekes kanapé régi vaskeretből és acélhálóból készült, ezen a szerkezeten nyugszanak a matracok. Más kisebb bútorok, mint például könyvespolcok is a raktárban talált fémanyagok újrahasznosításából jöttek létre.

A fürdőszoba szürke és hidegen minimál, a konyhából viszont mediterrán kis udvarra lehet kilépni. Spártaian egyszerű, ugyanakkor egyedülálló élettér ez, amely jól igazodik szabad és alkotó emberek változó hangulataihoz, változó igényeihez. Ami ideiglenes építészeti kísérletnek tűnik, arról idővel akár az is kiderülhet, hogy optimális privát tér két felnőtt számára.

Nemes András