Épületek/Irodaépület

Építőkockából kirakott iroda és showroom

2017.09.16. 11:13

Egyszerűen egymásra pakolt színes konténerek, magas belsőépítészeti minőség, kilátópont jellemzi a MádiLáncos Studio csapata koncepciója alapján elkészült Agora Showroom "épületét", amely a készülő új városközpont építési munkálataiba nyújt betekintést. 

A HB Reavis ingatlanfejlesztő vállalat kereste meg irodánkat gyors, látványos és professzionális megoldást keresve az ’Agora’ fejlesztéshez kapcsolódóan egy bemutatóterem, showroom megtervezésére. Előfeltétel volt, hogy gyors megoldásnak kell születnie egy ideiglenes építmény létesítésével, mely figyelemfelkeltő külseje mögött belsőépítészeti megoldásában magas minőségű környezetet biztosít az épülő ingatlanokért érdeklődő jövőbeni bérlőknek és vásárlóknak. A bemutató építmény audiovizuális és interaktív digitális rendszereivel a jövőbe repíti a látogatót, miközben kellemes és kényelmes irodai környezetet biztosít az ott dolgozóknak.

Másik fontos szempont volt a fenntarthatóság: a showroomot konténerenként daruval emelték be a helyszínre, és a szerkezete nagy részben sérülésmentesen áttelepíthető egy új helyre, az építkezés menetét kísérve. A konténer az építési konténerektől pár méterre elkülönülve, mégis rokonságot kifejezve helyezkedik el a területen, mintha valaki eljátszott volna a színes építőkockákhoz hasonlítható konténerekkel, és egyszerűen egymásra pakolta volna.

Irodánk fő specialitása a korszerű, ergonomikus irodaterek tervezése, egyedi belsőépítészeti dizájnnal és sok kreativitással fűszerezve. Ugyanakkor építészek is vagyunk, így ennek a projektnek az építészeti megoldása is nagyon izgalmas feladat volt. Mivel a határidő is rendkívül szűkös volt, a MádiLáncos Studio generál tervezőként végezte a belsőépítészet mellett az építészeti tervezést és statikai szerkesztést is, természetesen a megfelelő szakemberek hathatós közreműködésével. Ez nagy kihívás volt, főleg azért, mert a projekt egésze nem szokványos megoldásokat tartalmaz: az építmény vázát hajózási konténerek alkotják, ezeket a szerkezeteket kellett lakhatóvá varázsolni úgy, hogy a budapesti klímának is helyt tudjon állni, valamint belső és külső tereit maximálisan ki lehessen használni az elvárt funkcióra.

A showroomban tárgyalókat, rendezvényteret és -teraszt, egy a tervezett beruházás bemutató makett kiállítótermeként lounge-ot és egy 13 méter magasan lévő kilátópontot is kialakítottunk, ahonnan fantasztikus panoráma tárul fel az építkezés folyamataira. A belsőépítészeti kialakítást az Agora, az épülő új városközpont grafikai arculata inspirálta, amellett, hogy a felhasznált anyagok az irodák jövőbeni beszállítók kínálatából is bemutatnak elemeket. Megpróbáltuk minél több helyen megmutatni a konténer szerkezetét, így indusztriális jelleget kölcsönözve a belső térnek.

A 3-4 hónapos részletes tervezést követően 3 hónapig tartott a kivitelezés.
A tervezés és a kivitelezés során is kihívást jelentett, hogy egy olyan építményt hozzunk létre, amely innovatív, fenntartható, és egyedülálló módon reprezentálja a projektet, mindezt olyan valódi hajózási konténerekből, amelyeket a globális kereskedelem során is használnak.

MádiLáncos Studio