Épülettervek/Lakóépület

Építs a Fényre: a VELUX pályázat nyertes családi ház terve Pilisszentkereszten

2021.09.20. 16:09

A VELUX "Építs a Fényre" címen hirdetett idén februárban pályázatot építészhallgatók részére. A magastetős családi ház kategóriában Szolga Kata és Chen Ming Rong terve nyerte el az első díjat, melyet most a tervezők szavaival mutatunk be. 

A tervezett épület helyszíne Pilisszentkereszt határában található. A ház egy négy, de akár öt fős családnak is kényelmes otthont tud teremteni természeti környezetben. A nagyobb, egybefüggő közösségi terek biztosítják a család összejöveteleit, de privátabb szobákkal a használók el tudnak vonulni nyugodtabb környezetbe. A hosszanti telek végét erdő határolja, az ellenkező irányba pedig egy lejtős mezőre van kilátás, amin túl a község háztetőinek látványa tárul elénk. Ebbe az adott, különleges természetközeli helyzetbe épül bele egy olyan családi ház, ami a telekhez viszonyulva longitudinálisan szerveződik az utca felől az erdő irányába. A településen is túlnyomóan hosszúkás telekformák és házak alakultak ki.

A családi ház a környezetéhez alkalmazkodva egy nyeregtetős épület, ami két sávban szerveződik mind tömegképzésében, mind a helyiségek sorolásában, ezentúl egyaránt az utca és az erdő felé is tovább nyit egy félnyeregtetős házrésszel. A földszinten leginkább a közösségi terek kaptak helyet, a nappali, és utána sorolódik a konyha az étkezővel. A mellette lévő sávban érkezünk meg a házba, ahol helyet kapott a mosókonyha és a kamra helyisége is, a vendégszoba mellett.Tervünkben szerettünk volna reflektálni a jelenleg kialakult élethelyzetre, ami már több, mint egy éve körülvesz bennünket, amiben központi szerepet kapott a home office munka. Ennek a helyzetnek is szerettük volna, hogy megfeleljen a ház kialakítása, és úgy gondoljuk, hogy ez Pilisszentkereszten, a budapesti agglomerációban lévő településen kifejezetten fontos szempont tud lenni. Így egy olyan dolgozó szobát alakítottunk ki az épület hátsó szárnyában, ami megteremti az otthoni munka feltételeit, a használók el tudnak vonulni a család többi részétől, a helyiség leginkább az erdő felé nyit, csendet és nyugalmat teremtve munka közben. Az ergonomikus környezet az emeleten elhelyezett gyerekszobában, az otthoni tanulás végett is fontos. A szobákhoz külön-külön erkély tartozik, és a tetőablakokkal elegendő fény jut be az otthoni “iskolapadokra".

A gyerekszobák mellett az emeleten található a szülői háló, gardróbbal és fürdővel. A szélesebb nyeregtető alatt egy elosztó folyosó jön létre a földszinten és az emeleten is, ahol különleges hangulatot teremt az egymás melletti tetőablakokból beszűrődő természetes fény. A folyosó elején pedig letekintést biztosít a két szint belmagasságú nappali helyiségébe.

Az egész családi ház kialakításában fontos volt a környezettel való kapcsolat. Így reflektálva a telek különleges pozíciójára és az adott környezeti adottságokra, a homlokzatot függőleges sávozású faburkolattal láttuk el, amit egy-egy helyen fa lécezéssel szakít meg, evvel megadva az erdei ház hatását.

A természettel való kapcsolatot erősíti a VELUX tetőtéri ablakok elhelyezése, a hálószobák felett és a középső folyosó felett, bármikor felnézve tisztán láthatják az eget, friss levegőt beengedve a lakók az erdő lombkorona szintjén érezhetik magukat, miközben a hétköznapi teendőiket végzik.
Az ablakok biztosítják, hogy a tetőtérben is minőségi beltéri környezet jöjjön létre a nagyobb mértékű természetes fény és a tiszta levegő beengedésével. A hálószobákban az ágyak felett helyeztünk el egy-egy VELUX billenő ablakot fix kiegészítő elemmel. A fix alsó résszel nagyobb üvegfelület kapunk, amin keresztül több fény jut be, de az ablak nyitásának használata is előnyös marad a felső nyíló résszel.

Ugyanilyen típusú tetőablak kapott helyet a lépcső felett is, elektromos működtetéssel. Emellett a folyosón helyeztünk el egymás után három darab tetőablakot, ami a közlekedőt teszi fényessé, barátságossá, az elején a galériás kialakításnak köszönhetően a nappali terébe is fényt juttat le. Ezek oldalarányai eltérnek a családi házak megszokott tetőablakainak arányától, viszont ebben az esetben a folyosó arányaihoz, a közlekedés irányultságához viszonyulva szélesebb ablakokat képzeltünk el. Az összes tetőablak a fém burkolatú nyeregtetőkkel alkotja meg az épület ötödik homlokzatát.

 

Chen Ming Rong
Szolga Kata

 

Szerk.: Paár Eszter Szilvia