Fenntarthatóság

Épület dekarbonizációs kérdőív

2023.04.13. 15:03

A zéró karbon célok eléréséhez a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) széles körű iparági egyeztetést kezdeményezett, melynek első lépése az épület dekarbonizációs kérdőív, melynek kitöltésére április 17-ig van lehetőség.

A márciusban megjelent Zéró Karbon Ajánlás egyeztetésére a HuGBC kérdőívest felmérést végez az épületek dekarbonizációjának témájában.

A kérdőív célja a magyar építési ágazat szereplői tájékozottságának és jelenlegi gyakorlatainak felmérése az épületek dekarbonizációjával kapcsolatban, továbbá a fő ösztönző és akadályozó tényezők feltérképezése.

A kérdőív eredményei támogatják az iparágat abban, hogy meghatározhatóvá váljanak azok a további feladatok, amelyek mentén kialakítható az út a hazai épületek dekarbonizációjának eléréséhez.

Az ajánlás iparági egyeztetésével a szakmai szervezet célja, hogy valós igényeknek megfelelően segíthesse elő az átállás folyamatát.

Kérjük, segítse a felmérést a kérdőív kitöltésével, amely 10-15 percet vesz igénybe.

A kitöltők között egy belépőjegyet sorsolunk ki a május 9-én rendezett Green Brunch üzleti reggelire, ahol többek közt az egyeztetés eredményeit is publikáljuk. 

Az eredményeket és a módszertani javaslatokat kommunikációs csatornáinkon és igény szerint a megadott elérhetőségen is megosztjuk Önökkel. A kitöltésére április 17. hétfő éjfélig van lehetőség.

A FELMÉRÉS HÁTTERE

A nemzetközi klímacélokkal összhangban az építőiparban és az ingatlanszektorban is világszerte egyre nagyobb figyelem irányul az épületek dekarbonizációjára, vagyis a zéró karbon, avagy szén-dioxid-kibocsátásmentes épületekre. A Párizsi Klímamegállapodással értelmében a szektor karbon lábnyomának nullára kell csökkennie 2050-re. Ez a folyamat jelentős kihívást, és egyben lehetőséget is jelent minden szereplő számára, mivel a globális programok és szabályozási folyamatok nyomán a piaci kereslet is megjelent a karbon zéró épületek iránt.

Jelenleg nincs egységes definíció a nettó zéró karbon (NZK) jelentéséről és az oda vezető útról, eltérések és átfedések vannak a rendszerek között. A HuGBC nemrég publikált Zéró Karbon Ajánlásában összefoglalta a rendszerek hazai alkalmazhatóságát és azokat a főbb kritériumokat, amelyek támogatást nyújtanak a rendszerek közti választásban. Ezzel kiváló alapot nyújt az iparági egyeztetésekhez és a hazai nettó zéró karbon útvonal kialakításához.

Köszönjük, hogy segíti munkánkat! 
Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC)