Design/Formatervezés

Épületek székekbe bújva

2016.06.10. 09:59

A Velencei Építészeti Biennále egyik külső helyszínén érdekes projektbe futottunk bele: világhíres épületek szék formájában elevenedtek meg. Carlo Malerba olasz építész projektje, a Village Chairs újra- és átértelmezi az építészetben megjelenő alapelemeket. 

Carlo Malerba projektje utópisztikus faluként értelmezi újra a mindenki által ismert épületekben fellelhető alapformákat. Vannak elemi archetípusok - persze az egyes történelmi korszakoktól is függnek -, amelyek fix pontként léteznek a kollektív tudatban és amelyeket a művészet hív életre - ezzel az elvvel játszik a tervező Village Chairs kollekciójában. 

Leon Battista Alberti évszázadokkal ezelőtt tervezte meg Firenze legjelentősebb templomát, a Santa Maria Novellát, ami - köszönhetően Carlo Malerba elképzeléseinek - ott lehet otthonunkban. Ám a miénk lehet a Manhattan fölé tornyosuló Chrysler felhőkarcoló vagy egy, a mindennapos munkára emlékeztető gyárépület. Aki a kultúra, a szórakozás rabja biztos, hogy örömmel viszi haza a színház épületét ábrázoló széket, amelyben aztán késő nyár estéken színműveket, drámákat olvasgathat. De ott van még a háborúk utáni újjászületést szimbolizáló öröklakásokat megjelenítő ülés is. 

A székeket mindenki kedvére variálhatja, ezáltal különleges kombinációk, már-már város-szeletek jelenhetnek meg otthonunkban, amelyek ezáltal egy teljesen új kapcsolatot hoznak létre ember és város, ember és épület között.