Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

Erdő az üveghomlokzaton — Budaörs, M1 Outlet Center

2008.07.24. 12:08

generál tervező: Wéber Építésziroda Kft.
építész vezető tervező: Wéber József

Előzmények
Irodánk 2006-ban kapott megbízást egy ~16000 m2 nagyságú kereskedelmi épület tervezésére a szükséges parkoló felület kialakításával egyetemben. Az épület kereskedelmi profilját tekintve elsősorban ajándék- és műtárgyakat forgalmazó üzleteket tartalmazott volna, de a változó kereskedelmi igények miatt az ajándékáruház funkciója módosult, és a divatáru felé tolódott el.

Az építés helyszíne a budaörsi ipari park déli főbejárata előtti terület, melyet többnyire a korábbi ipari üzemet körülhatároló erdő megmaradt részei határolnak. A fenti adottság inspiráló volt számunkra az épület tervezése során.

 

 

Építészeti kialakítás
Az épület tervezésénél a megbízó kérése volt az üveghomlokzat alkalmazása. Élve a lehetőséggel, az egykori természetes állapotot idéztük meg az üveghomlokzat fa motívumaival. Az épületsíkok kemény éleit az üvegrátétek finoman tört vonalvezetésű mintái és a felületen tükröződő szemközti erdő növényzete teszi könnyeddé. A szándék a tömbszerű épület megjelenésének mozgalmassá, homlokzatának változatossá tétele volt, mind az évszak-, napszak- és időjárás-változást tekintve.

Az épület fenti elvek szerint terveződött homlokzatain az építés során helyet kellett adni a kereskedelemhez értő szakemberek által nélkülözhetetlennek tartott marketing elemek részére, a leghatékonyabbnak vélt helyeken. Az előbbiekkel egyetemben úgy gondoljuk, hogy a városon kívüli bevásárlóközpont megszokott világához viszonyítva egyedi, kedvezőbb megjelenést tudtunk biztosítani. Belsőben, megrendelői kérésre, bevásárló utcát idéző mall-ok alakultak ki, rusztikus téglafelületek váltakoztatásával.

 

 

Telepítés
Az épület a hosszoldali telekhatárral párhuzamos, a déli telekhatártól 23 m-re, a nyugati oldaltól 24 m-re helyezkedik el. Befoglaló mérete 145 x 57 m. A bevásárlóközpont személyforgalmi megközelítése a déli oldalon elhelyezkedő főkapu felől történik. A személyzeti és teherforgalom az épület nyugati oldalán található bejáraton át lehetséges.

A telek előtti útról a főbejárat mellett egy behajtót, míg a telek nyugati végén egy kijáratot alakítottunk ki. Az épület előtt egy kétsávos parkolósort helyeztünk el, 101 gépkocsiállással. A többi leállóhelyet az épület pinceszintjén helyeztük el, melyet a felszíni parkolók alatti részen kibővítettünk. Az épület északnyugati oldalán történik a konyhaüzem gazdasági töltése. Az épület teherforgalmi bejárata a nyugati oldalon, az emelet szintjén található.

 

Funkcionális elrendezés
Az épület alapelrendezése: az alagsorban parkoló, illetve kiszolgáló helyiségek, míg a felső szinten ruhakereskedéssel kapcsolatos bérüzletek helyezkednek el.

Alagsor: a pinceszinten 360 db személygépkocsi részére készült parkoló, melyből 2 db mozgólépcsős, valamint 1 db díszlépcsős, liftes vevőfeljárót indítottunk. A parkolótérből további 4 db menekülőlépcső, illetve 1 db biztonsági és 1 db normál lift indul. Az épület nyugati oldalán található a szociális, üzemeltetési és technikai helységek csoportja. Ezekhez egy önálló lépcsőház tartozik egy teherszállításra alkalmas lifttel kiegészítve.

 

Földszint: itt található az épület első üzletszintje, mely a déli oldalon lévő főbejárat felől közvetlenül is megközelíthető az utcai oldalról. Az eladótér egy dupla sávos mall-folyosóról tárul fel, ahonnan két helyen mozgólépcsővel közelíthető meg az emeleti kereskedelmi szint.

Emelet: a felső szint nyugati oldalán helyezkedik el az árufeltöltő, melyhez egy gazdasági lépcső illetve teherlift kapcsolódik. Itt találhatók az üzemeltetéssel kapcsolatos irodák, valamint a személyzet illetve vevők által közösen használt étterem, amit befejező konyha szolgál ki. A két kereskedelmi szintet födémnyílások kapcsolják egybe, melyekhez felülvilágítók tartoznak.


M1 OUTLET CENTER
Budaörs, Gyár utca 2.

építtető: FTB Invest Kft.
generál tervező: Wéber Építésziroda Kft.
építész vezető tervező: Wéber József
építész tervező munkatársak: Kiss Viktor, Akúcs Levente, Varga Zsolt, Terjéki Rita, Kaló Norbert, Dréher Zsófia
belsőépítészet: X.Y.Z. Kft.
statika: Terraplan 97 Kft.
épületgépészet: Körös Consult Kft.
villamosság: Kelevill Kft.
út–parkoló: Civil – Plan Kft.
kert: Tilia Bt.
kiveitelező: West Hungaria Ban Kft.
szerkezet: VSTR Kft.
üvegszerkezet: Glas Metal + Rákosy Művek

épült: 2006. VIII. hó – 2007. XI. hó