Technológia

Erőteljes fellendülés a hazai ingatlan beruházásoknál

2016.04.21. 08:35

Közel háromszor annyi építészeti tervezőszoftvert vásároltak a Graphisoft megoldásai közül 2016 első negyedévében, mint az előző év hasonló időszakában. A kiemelkedő kereslet az optimista beruházási várakozásoknak és a magánerős építkezések erősödésének köszönhető. A Graphisoft BIMx tervezést támogató kommunikációs alkalmazása kiemelkedő nemzetközi szakmai elismerésben részesült.

Háromszorosára nőtt az igény a Graphisoft piacvezető ArchiCAD építészeti tervező megoldása iránt 2016 első félévében az előző év hasonló időszakához képest. A kereslet növekedésével együtt megváltozott annak szerkezete is: míg a korábbi években elsősorban az állami nagyberuházások domináltak a piacon, addig az idei első negyedévben már egyértelműen és egyre fokozódó mértékben érezhető a magánerős beruházások súlya is.

„Visszatért a beruházási kedv a hazai építőipari piacon, és nemcsak Budapesten, hanem országos viszonylatban is.” - mondta Reicher Péter, a Graphisoft magyarországi vezetője. A legkorszerűbb építészeti tervezést lehetővé tevő ArchiCAD megoldást egyre nagyobb arányban keresik a kis- és közepes méretű, első sorban a magánerős építkezések számára dolgozó építészirodák is, amely két okra vezethető vissza. Egyrészt az elmúlt évek devizahitel nyomása alól felszabaduló magán megrendelők már megfelelőnek látják a piaci helyzetet ahhoz, hogy folytassák évek óta halogatott sajáterős építkezéseiket. Ezt a folyamatot az alacsony forintalapú hitelkamatok, valamint a közelmúlt kormányzati intézkedései – CSOK, ÁFA visszatérítési lehetőség – tovább erősítik.

Másrészt mind megrendelői, mind tervezői oldalról fokozódik az igény a korszerű és legális tervezési megoldásokra, amelyek a tervezés és kivitelezés optimalizálásával, és ezáltal az építkezési és fenntartási költségek csökkenésével járnak. „Évek óta a tervezési piac korszerűsítésén és fehérítésén dolgozunk, most úgy néz ki, hogy a hazai környezet is megérett ezekre a változásokra.” – mondta Reicher Péter.

A Graphisoft termékeit a nemzetközi szakmai is a legjobbak között tartja számon: világ egyik vezető építészeti díjkiosztóján - az Architizer A+ Award 2016 szavazásán – idén áprilisban mind a szakmai zsűri, mind a nagyközönség díját a magyar fejlesztésű BIMx kommunikációs alkalmazás nyerte.