Emberek/Interjú

Érték az építészetben – Idén is lehet nevezni az Év Homlokzata pályázatára

2023.04.04. 14:03

Közel két évtizede hirdeti meg a Baumit az Év Homlokzata pályázatát. Ennek apropóján Kékesy Péterrel, a Baumit szakértőjével beszélgettünk a díj múltjáról, jelenéről és jövőjéről. 

Már tizenegyedik alkalommal írják ki az Év Homlokzata felhívását. Hogyan változott az évek során a pályázat?

Kékesy Péter: Az eredeti célunk – melyet az első, a 2004-es pályázat kiírásakor fogalmaztunk meg – nem változott: szeretnénk megmutatni és a nyilvánosság elé tárni minél több olyan szép homlokzatot, melyek a Baumit homlokzati anyagokkal (hőszigetelő rendszerek, színező- és felújító vakolatok) készültek. Fel szeretnénk hívni a figyelmet arra, hogy ezekkel a ma már „tradicionális" megoldásokkal is nagyon esztétikus megoldások születhetnek. Azt azonban nem gondoltuk, hogy közel húsz év alatt az Év Homlokzata pályázat ilyen komoly szakmai rangot fog kapni, és arra sem számítottunk, hogy a pályázatok száma évről évre szépen fog emelkedni.

Miért tartja fontosnak a cég, hogy ilyen formában ismerje el a legszínvonalasabb építészeti munkákat? 

KP: Úgy látjuk, hogy ez a konstrukció minden fél számára hasznos és gyümölcsöző. Az ismert építészek és kivitelezők, valamint a pályázatban résztvevő színvonalas épületek jó hírét viszik a Baumit termékeinek és az azokkal megvalósítható megoldásoknak, a cégünk által képviselt brand és a számos megjelenési lehetőség pedig kiváló referenciákat teremt a tervezőknek és a kivitelezőknek.

A díj a mai magyar építészet értékteremtő házait, homlokzat kialakítását ismeri el. Mit értenek ezalatt, milyen értékeket tart fontosnak a cég?

KP: Annak idején azért indult ez a kezdeményezés, hogy ösztönözzük a költséghatékony, energiatakarékos, időtálló és esztétikus homlokzatok tervezését és megvalósítását. A célunk a vakolt homlokzatban rejlő lehetőségek hangsúlyozása volt. Az utóbbi években a termékfejlesztésünk középpontjában az egészség, a fenntarthatóság és a környezettudatosság különösen hangsúlyt kapott.

A nevezés feltétele a homlokzat kialakításban Baumit anyagok használata. Mennyire innovatív, meglepő megoldásokkal szolgálnak a pályázatok?

KP: Magam is építész vagyok és tisztában vagyok azzal, hogy egy tervező számára nem feltétlenül a vakolt homlokzat jelenti a legnagyobb kihívást. Ugyanakkor azt is látom, hogy nagyon kevesen ismerik az ezernél is több színárnyalatban és a régi kőműves-technikákat idéző különleges struktúrákban rejlő – szinte páratlan – lehetőségeket. Igyekszünk mindent megtenni a lehetőségeinkhez mérten azért, hogy ezek, a sokak által még kevéssé ismert technológiák minél több épületen jelenhessenek meg – nemcsak az új építések, hanem a műemlékfelújítások során is.

 

Melyek voltak a legérdekesebb, legemlékezetesebb, leginnovatívabb épületek az elmúlt évekből?

KP: Nem emelnék ki konkrét épületeket név szerint – azt hiszem, hogy a díjazottak listája, mely az Év Homlokzata oldalon megtekinthető – magáért beszél. Magunk is meglepődünk azon, hogy a homlokzati színeket, árnyalatokat és a különféle struktúrákat kombinálva milyen sok egyedi megoldást láthattunk a pályázati anyagokban. Főként a családi házak, középületek és a műemlékfelújítások között találtunk olyan pályaműveket, melyeket nagy örömmel használunk referenciaépületként.

Hogyan állt össze a szakmai zsűri? Mire törekedtek a zsűri tagjainak kiválasztásánál?

KP: Kettős szempont vezetett bennünket. Ha azt nézem, hogy a kiválasztás, illetve a felkérés egyik legfontosabb szempontja a feddhetetlen szakmai kiválóság és ismertség volt, akkor azt kell mondjam, hogy ilyen értelemben szigorúak és következetesek voltunk. Másfelől törekedtünk a sokszínűségre is, hiszen „több szem többet lát". A zsűritagok elég eltérő területeken tevékenykednek – hiszen van köztük tervező, egyetemi oktató és szakújságíró is – ezért biztosak lehetünk abban, hogy a döntésük minden esetben átgondolt, alapos és kellően szakmai.

Az 1 millió forintos kategória díjakon túl, miért érdemes nevezni? Milyen előnyökkel jár a pályázaton való részvétel?

KP: Az elmúlt évek tapasztalata alapján már bátran és határozottan merem állítani, hogy a Baumit Év Homlokzata pályázata messze túlnőtt azon, hogy egy építőanyaggyártó termékeket népszerűsítő kezdeményezése legyen. A pályázat az építész körökben mára már komoly ranggal rendelkezik, a részvétel – és különösen egy-egy díj elnyerése – kiváló szakmai referenciának és ajánlólevélnek minősül.

Jelenleg kizárólag szakmagyakorlók pályázhatnak öt kategóriában. Tervezik-e a kategóriák bővítését vagy a hallgatók felé történő nyitást a jövőben?

KP: A lassan két évtized, amióta pályázni lehet pontosan megmutatta, hogy az általunk gyártott és forgalmazott termékekkel nagyjából azt a területet lehet lefedni, amit a különféle kategóriák jelenítenek meg. De változás természetesen mindig lehetséges, és amennyiben az élet úgy hozza, úgy elképzelhető egy-egy új kategória létrehozása. A pályázók köre viszont úgy érzem, hogy teljes – ahhoz mindig ragaszkodni fogunk, hogy csak megvalósult épületekkel lehessen elindulni.

Hogyan támogatja a Baumit a pályázaton túl az építész tervezők munkáját?

KP: Az építészek (és a műszaki ellenőrök) számára folyamatosan kínálunk szolgáltatásokat az első ötletek megszületésétől kezdve egészen a kulcsrakész átadásig. Ez elsősorban a tanácsadást, a rendszeres konzultáció lehetőségét jelenti, mely a megvalósulás szakaszában az építéshelyszíni tanácsadásban folytatódik. De folyamatosan jelen vagyunk az építészek szakmai továbbképzésén is – az ismertebb konferenciákon, képzési sorozatokon adunk elő jellemzően.

A nevezéseket az Év Homlokzata weboldalon keresztül lehet benyújtani 2023. április 30-ig. További információ: evhomlokzata@baumit.hu