Épülettervek

Esztergom „Lépcsős híd” nyilvános tervezési ötletpályázat eredménye

2009.02.11. 15:13

Az esztergomi Prímás-sziget megújítására kiírt pályázat célja, hogy a terület bekapcsolódjon a város vérkeringésébe, és méltó legyen a turisztikai fejlesztések fogadására. Az ötletpályázat nyertese az Intramuros Építész Kft. lett.

Esztergom városa nyilvános tervezési ötletpályázatot hirdetett, melynek

tárgya: Esztergom Prímás-sziget Bottyán híd és a Lépcsős híd közötti szakaszának városképi és funkcionális megújítása.

célja: A Prímás-szigetnek a Bottyán híd és Lépcsős híd közötti szakasza jelenlegi állapotában nem méltó az esztergomi városképhez, a zeneiskolán és lakóépületeken kívül elhanyagolt telkek övezik. A pályázat célja, hogy ez a Kis-Duna szakasz is kapcsolódjon be a város vérkeringésébe, és városképi kialakításában méltó legyen a turisztikai fejlesztések fogadására.

Az ötletpályázatra tizennégy pályaművet küldtek be postai úton, de egy pályamű határidőn túl érkezett, így a pályázatból kizárásra került. A bíráló bizottság megállapította, hogy mindegyik pályamű színvonala megfelelő, formai és tartalmi követelményeknek minden pályamű megfelel. A tervek kidolgozottságából és megfogalmazásából egy pályamű emelkedett ki jelentősen, ezért a bizottság csak egy első díjat határozott meg, a többi, arra érdemes pályamunkákat megvételre javasolta.

Számos pályamű nem vizsgálta alaposabban a tervezési terület és a Prímás sziget, valamint a történelmi városrész kapcsolatát. A pályaműveket két nagy csoportra lehetett osztani. Az egyik csoportba tartoztak azok a művek, amelyek főleg építészeti eszközökkel határozták meg megoldási javaslataikat, míg a másik csoport főleg tájépítészeti, kertészeti formákkal fogalmazták meg az ötleteiket. Ennek a két pólusnak az egységesítése adhatja meg a végső megoldást a Prímás- sziget megújulásához.

Az ötletpályázat végeredménye:

I. díjat – 900 000 Ft –  kapott a 11. számú pályamű: Intramuros Építész Kft.
felelős tervező: Dobos Botond - Intramuros
tájépítész: Vándor Kinga - Térvonal
munkatársak: Borszuk Gábor, Dobó Rita, Gerzsenyi Judit - Intramuros

Megvételben részesült tervek:    

1. számú pályamű
tervezők: Varga Zsuzsanna, Pálla Károly

2. számú pályamű: RB-STUDIO’ Bt.
tervezők: Balázs Attila, Repcsényi Judit, Balázs Bence

3. számú pályamű: gyöngyÉp Kft.
vezető tervező: Füleki Gábor

4. számú pályamű: Metróber Tervező és Tanácsadó Kft.
vezető tervező: Wild László
tervezők: Fehér Gábor, Kvasz Rita okl. tájépítészek, Hajdú Lili

6. számú pályamű: TOPO PLAN Kft.

8. számú pályamű: Gipsz-Lak Kft.
vezető tervező: Szövényi Anna

Megvételre került 5 pályamű 300.000 Ft értékben és 1 pályamű 100.000 értékben.

Díjazásban nem részesült pályaművek:
vezető tervező: Csóka Balázs
vezető tervező: Tima Zoltán (KÖZTI)

Felhasználása: A nyertes pályamű a végleges programterv irányát alapjaiban meghatározza, azonban a konkrét feladatok, elképzelések leképezésével egy teljesen új programterv kidolgozása szükséges a Prímás-sziget teljes területére. A díjazott pályamű és a megvett pályamunkák ötletei szervesen kiegészíthetik a programtervi hézagokat.