Egyéb cikkek

Esztergom "Lépcsős híd"

2009.02.16. 12:35

„A sétány építészeti megjelenésének előképét a város történeti városképe jelenti: kő térburkolatok, látszó tégla lábazatok, vakolt, fehér falak, fa nyílászárók, meredek hajlásszögű, cseréppel fedett magas tetők.” Csóka Balázs díjazásban nem részesült terve az esztergomi „Lépcsős híd” ötletpályázaton.

Városrendezési javaslatok, építészeti koncepció:
A Prímás-sziget látványos változáson ment át az utóbbi években. Megépült a Wellness Fürdő, egymás után épülnek a hatalmas szállodák, és a régi épületállomány is folyamatosan megújul. A szigetnek a pályázatban kijelölt partszakasza esik a belvároshoz a legközelebb, a központból gyalogosan is könnyen és kényelmesen megközelíthető, állapota azonban elhanyagolt, közlekedése zavaros, növényállománya elöregedett, gondozatlan, jelenleg leginkább autóforgalom zajlik a hatalmas fák között.

 

 

Az ötletpályázat célja a sétány életre keltése, a Duna-ágra, a belváros közelségére, a zeneiskolára és az új szállodákra alapozva. A program a sétány közepére és a Bottyán-híd mellé ad programot, emellett további ötleteket, javaslatokat vár.
Véleményünk szerint, amellett, hogy a sétány közepére a városnak sikerült jó funkciót találnia a turistaszálló - csónaktároló együttesével, szükség van a két végpont határozott „megfogására” is, így tud csak a sétány összességében olyan élményt nyújtani, hogy érdemes legyen mind az esztergomiaknak, mind a város vendégeinek erre sétálni.

 

 

A Bottyán-híd mellé, a 16381 hrsz.-ú telekre helyezett szabadtéri színpad megvalósítását nem tartjuk célszerűnek, tekintettel a gépkocsiforgalom keltette zajra, rezgésre, az úttest közelségére valamint a hely szűkösségére. Véleményünk szerint ezen a helyen egy olyan jelszerű kis épületre van szükség, ami már a hídról érkezőknek jelzi a sétány létét, hangulatát, átvezeti az érkezőt a város szintjéről (fölülről) a sétány szintjére. Ennek a gondolatnak megfelelően egy, a felső utca szintjén lévő kis pavilont terveztünk, ami mellett lépcső visz le a sétányra. Ezen az érkezési ponton a sétányon egy szobor elhelyezését javasoljuk, a vízi világból vett témával.

A sétány legkarakteresebb épülete a 16375-16376/1 hrsz.-ú telekre tervezett turistaszálló, amely magas oromfalával fordul a Dunára. A bejárat az L alakú épület öblében található, innen lehet az emeleti hálókat megközelíteni, ahol 3 nagy hálóterem (18-18 ággyal), egy 3 ágyas, egy 4 ágyas szoba, valamint egy kétszobás, 4 ágyas (családi) szobaegység található, összesen 65 ággyal (a nagy hálókban emeletes ágyakkal). Szükség esetén az épület tetőtere is beépíthető, ezzel 100 ágyassá bővíthető a létesítmény.

 

 

A turistaszálló másik oldalára került a csónaktároló. A 300 m2 összterületű épület a város vízi életének hosszú időre megfelelő színvonalú kiszolgálója lenne. Az épület nagy harmonikaajtóival fordul a sétány felé, oldalsó részében pedig a szükséges kiszolgáló funkciók kerültek elhelyezésre.

A szabadtéri színpad nézőtere a csónaktároló tetejére „kúszik fel”, ami lehetővé teszi egy jó szerkesztésű nézőtér kialakítását, valamint a nagy alapterületi igényű csónaktároló visszafogott megformálását.

A turistaszállóval szomszédos, 16363/1 hrsz.-ú telken (az iskola telkén) lévő rossz állapotú csónakház lebontásra kerül.

A sétány másik végpontján, a 17367-16370 hrsz.-ú telken egy 10 szobás (25-30 ágyas) fogadót terveztünk, amiben étterem és cukrászda is van. Az épület nagy teraszáról a Duna-ágra látni.

A közlekedés rendszere:
A sziget fő közlekedési rendszerét nem érinti a terv. A Bottyán-hídnál a fürdő felőli oldalon egy rámpa, a zeneiskola felőli telekrészen parkolók (amely az iskolát, ill. a fürdőt is kiszolgálja), valamint egy lépcső kerül kialakításra, ami lehető teszi a mozgássérülteknek vagy a babakocsival érkezőknek is a lejutást
A sétányon csak a gyalogos forgalom a megengedett, valamint az épületeket kiszolgáló szervizautók használhatják.

A Lépcső-híd mindkét oldala átalakításra kerül. A város felőli oldalon egy mozgássérültek, babakocsival közlekedők által is használható rámpa van. A sziget felőli oldalon a jelenlegi meredek, kényelmetlen lépcső helyett egy új, az előírásoknak megfelelő rámpa, valamint lépcső készül.

A híd alatti átjáró megépítésével megteremtjük a sétány déli irányú folytatásának a lehetőségét (jelenleg a sétány nekifut a hídnak, esetlenül megkerüli azt).

 

 

Építészeti kialakítás:
A sétány építészeti megjelenésének előképét a város történeti városképe jelenti. Kő térburkolatok, látszó tégla lábazatok, vakolt, fehér falak, fa nyílászárók, meredek hajlásszögű, cseréppel fedett magas tető, látszó famunkák, egyszerű tömegképzés jellemzik az épületeket. Ez alól egyedül a csónaktároló a kivétel, amely össze lett vonva a szabadtéri színpaddal, így míg az épület belső tere a csónakok tárolására szolgál, a tetejére felkúszik a szabadtéri színpad nézőtere. A burkolata a tradicionális hajóépítésben használatos színkombinációjú, vörös-natúr, változó szélességű, vízszintes deszkaburkolat.

Pince egyik épülethez sem készült, elkerülendő a vélhetően magas vízszint miatti magas építési költségeket.