Közélet, hírek

Europa Nostra díjak 2006

2006.03.17. 11:02

Öt fődíj, kilenc medál, tizenhét diploma. Köztük az Uránia Nemzeti Filmszínház.

Az Európai Unió és az Europa Nostra (az európai épített örökség védelmi szervezeteket tömörítő testület) március 13-án bejelentették a 2006-os év Europa Nostra-nyerteseit. Júniusban a madridi El Prado Múzeumban adják át a díjakat.

Az 1963-ban alapított Europa Nostra több mint 200 örökségvédő civil szervezet pán-európai szövetsége. Működését 35 ország több mint 100 helyi és regionális hatósága és ezres nagyságrendű tagsága támogatja. A példaértékű és magas színvonalú műemlék-helyreállításokat 1978-tól évente jutalmazó Europa Nostra díj jelenleg a legmagasabb szakmai elismerésnek számít. 2002-ben az Europa Nostra díj az Európai Unió hivatalos örökségvédelmi kitüntetésévé vált.

2006-ban 214 pályázó részesült a különböző kategóriákban (épületek helyreállítása, új alkalmazások, új épületek megóvandó területen, tájrehabilitáció, archeológiai feltárás stb.) elismerésben.   

Fődíjak:

  • Építészeti örökség megőrzése: a 16. századi Omeriye ottmomán fürdő, Nicosia (Ciprus)
  • Kultúrtáj megőrzése: Vía de la Plata, Extremadura (Spanyolország)
  • Művészeti alkotás megőrzése: Edward Chambré Hardman Fotógyűjtemény, Liverpool (Egyesült Királyság)
  • Kiemelkedő tanulmány: Dr. Anna Sulimowska-Ociepka és a Sziléziai Műszaki Egyetem a felső-sziléziai szénbánya-telepek kutatásáért és a revitalizációs stratégia megalkotásáért (PhD dolgozat)
  • Örökségvédelem területén nyújtott kiemelkedő szolgálatért: az 1965-ben alapított, 10.000 fős Maisons Paysannes de France non-profit, nem-kormányzati szervezet

A fődíjakon kívül 9 medált és 17 diplomát osztottak ki. Többek között az Uránia Nemzeti Filmszínház is diplomát kapott.

További információ:
www.europanostra.org