Közélet, hírek

Europa Nostra díjas a felújított Elefántház a budapesti Állatkertben

2001.01.24. 23:00

Europa Nostra díjas a felújított Elefántház a budapesti Állatkertben. A rekonstrukció tervezői Kugler Katalin és Anthony Gall.

Ma hozták nyilvánosságra a 2000. évi Europa Nostra díjakat a hollandiai Hágában tartott sajtótájékoztatón. Az épített örökség pán-európai szervezete, az Europa Nostra a korábbi években is több alkalommal jutalmazta oklevéllel vagy díjjal a magyar építészek rekonstrukciós munkáit. Ezúttal a városligeti Állatkertben a két éve felújított Elefántház részesült a rangos díjban. A rekonstrukció tervezõi Kugler Katalin és Anthony Gall voltak, akik munkájukért 1999-ben már elnyerték Budapest Építészeti Nívódíját is.

 

 

A mai sajtótájékoztatón Cardon de Lichtbuer (Belgium) az Europa Nostra elnöke, egyszemélyben a zsûri elnöke, Dr. Andrea H. Schuler (Svájc) és Charles-Louis de Merode (Németország) hirdették ki az eredményt, mely szerint Europa Nostra Érmet nyertek Ioannis Arbilias (Görögország), Geurt Brinkgreve (Hollandia) és Donald Insall (Nagy Britannia). Korábban e kitüntetésben részesült Ráday Mihály is, a magyar városvédõ mozgalom nagy egyénisége.

Az épületek két kategóriában részesülnek Europa Nostra díjban, Érem illetve Diploma kitüntetésben. Érem díjat 2000. évre hat létesítmény kapott: a prágai Villa Müller (Csehország); a koppenhágai Kastellet (Dánia); az Elefántház a budapesti Állatkertben; a groningeni Központi Pályaudvar (Hollandia); a daleni Hotel Dalen (Norvégia) és a barcelonai Teatro del Liceu (Spanyolország). Diplomát kapott az antwerpeni "Brantijser" (Belgium); az odderi Uldrupgaarden (Dánia); az "Umgebindehaus" Obercunnersdorfban (Németország); a St-Panteleimon templom Thessalonikiben (Görögország); az arnhemi Park Sonsbeek (Hollandia); a Palacio de la Aljaferia Zaragozában (Spanyolország); a National Trust for Scotland új központja Edinburghban (Nagy Britannia); a londoni Royal Opera House Covent Garden, London (Nagy Britannia) és az Old Bodleian Library, Oxford (Nagy Britannia). A Felújítási Alap díját, melyet magántulajdonban lévõ épület díszítõ tagozatainak rekonstrukciójára hirdettek meg, a Nehalozeves Kastély (Csehország) udvarának sgraffittó díszítményei nyerték el.

Bár 1990 óta az Europa Nostra irodái Hágában mûködnek, idén történik elsõ alkalommal, hogy a díjak ünnepélyes átadása is Hollandiában lesz. A ceremóniát 2001. március 30-án rendezik Maastrichtban, a Városházán.