Pályázatok

Europa Nostra: felhívás a 2010. évi díjakra

2009.09.07. 05:02

A korábbi évekhez hasonlóan az Europa Nostra központ közzétette felhívását az épített kulturális örökség legkiválóbb eredményeinek elismerésére. A pályázatok beadási határideje: 2009. október 1.

A korábbi évekhez hasonlóan az Europa Nostra hágai központja közzétette felhívását az épített kulturális örökség legkiválóbb eredményeinek elismerésére. A díjakkal évről évre a példaértékű helyreállításokat és az európai örökséggel kapcsolatos szerteágazó kezdeményezéseket jutalmazzák minden örökségi kategóriában, a műemlékek és történeti épületek restaurálásától és új, méltó hasznosításától kezdve a városi és falusi település(rész)ek és tájak rehabilitációján, a régészeti helyszínek bemutatásán keresztül a művészeti gyűjtemények gondozásáig. Ugyancsak díjazzák a kutatási és képzési programokat, valamint azokat a személyeket, illetve intézményeket, melyek elkötelezett szolgálatot tesznek az örökség védelme, ismertté tétele érdekében.

A 2010. évi díjakra az alábbi kategóriákban lehet pályázni:
1. konzerválás (restaurálás) – a konkrét helyreállítások, műemlék-hasznosítások legsikeresebbjeinek díjazására;
2. kutatás – a tudományos kutatások, tanulmányok elismerésére;
3. egyének vagy szervezetek elkötelezett szolgálata (tevékenysége) - a kiemelkedő személyes teljesítmény jutalmazása (legtöbbször, de nem kizárólag mintegy „életmű-díj” jelleggel)
4. képzés, tréning és a tudatosság növelése (témánként külön-külön lehet pályázni) – képzési–oktatási programokkal, kurzusokkal és hasonlóan célzottan az örökségi értékek megőrzését szolgáló tematikájú megmozdulásokkal lehet pályázni.

A részletes pályázati kiírás, valamint a pályázati űrlapok elérhetők a www.europanostra.org honlapon:

A pályázatok beadási határideje: 2009. október 1.

további közvetlen információ
Elena Bianchi, Europa Nostra Heritage Awards Coordinator
tel +31 70 302 40 58, mail eb/kukac/europanostra.org
Magyarországon a HUNGARIA NOSTRA részéről elérhető Winkler Gábor (winklerg/kukac/t-online.hu); a KÖH részéről Deme Péter (peter.deme/kukac/koh.hu).