Programok

f_f_f_2008 — országjáró májusig, tíz helyszínen

2009.02.18. 12:15

Az Ötpacsirta utcai „ősbemutató” és a bukaresti építész-biennálén (BAB’08) való szereplés után hazai körútra indul a MÉSZ által szervezett 'fiatalok_feketén_fehéren_2008' építészeti vándorkiállítás. Első állomása a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara,
megnyitó: február 19-én, csütörtökön

Az Ötpacsirta utcai „ősbemutató” és a bukaresti építész-biennálén (BAB’08) való szereplés után, hasonlóan a 2006-oshoz, ismét belföldi körútra indul a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) által szervezett fiatalok_feketén_fehéren_2008 építészeti vándorkiállítás, melynek első állomása a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara. A vándorút érinti a magyarországi építész-oktatás központjait és más vidéki városok kamarái által megszervezett helyszíneket is.

A MÉSZ ezúton is köszöni a vendéglátó intézmények fogadókészségét, szervezőmunkáját, egyben minden építész-hallgatót, kollégát és más érdeklődőt is szeretettel vár a kiállítás-sorozat tíz helyszínén. A kiállításon 30 építészeti mű ­ megépült házak és még megvalósulatlan tervek szerepelnek. A húszas-harmincas éveikben járó építészek, egyéniségek és tehetségek, különféle építészeti iskolák bemutatkozása pályázott és zsűrizett alkotásokkal, egységes formai keretek között.

A fiatalok_feketén_fehéren_kiállítás „szülőapja”, életében e kiállítás-sorozat és egyben a fiatal építészek ügyének lelkes támogatója MÉSZ-elnökként, oktatóként: Dr. Reischl Gábor Tanár Úr...

...ki az f_f_f_ügyén túl ránk hagyta lelkesedését, szellemiségét, és – még sok minden más mellett – ezt a soha el nem mondott megnyitó-szöveget:

„ÚTRAKÉSZEN...

Mintha nem lenne semmi baj! A hidegtálak kifogástalanok, csak idő előtt leszedték a szervezet emberei. Megmentettek egy-két épet, amibe nem mart bele a tömeg. A hajszálvékony sonka azonban végleg a majonézben lelte meg örök boldogulását. / A kutyák sem szeretik az ilyen kavarodást. / Akkor már inkább vajas kenyér: fehéren barnán. / Én például a fekete retket is szeretem. / A kenyér sem a régi mondják az örök elégedetlenek és káros nosztalgiázók. / A fekete retekről valahogy sokan elfeledkeztek, talán mert már olyan színes a világ. / Színes és panorámás, mint a képernyő, ahol mindenki olyan szélesen jókedvű, hasonlóan az aszpikos hidegtálak mosolyához. ///

Mintha nem lenne semmi baj! Nincs is baj csak a gép-kaszákat kellene betiltani. / Továbbá csoportos kézi kasza tanfolyamokat kellene szervezni. / Három hetes intenzív tanfolyamok. / Télen formában tartó kaszálási műveletek Pesten és Budán./ Karácsonyi szünet megengedett. / Egy - két téli hónap alatt minden egységes méretűre kaszálható. / Tavasszal aztán kimehetünk a határba./ A változatos terepadottságok karban tartják az embert. / Az építész jobban érzékeli az érzékeny hajlatokat. / Nem ijed meg egy kis lejtőtől sem, de a szakadék szélénél jó érzékkel abbahagyja a munkát. /

Álmodozik egy házról, nagy terasszal a semmi felett. / Távolban sejtelmes homály, tiszta téri adottságok. / Megoldható a kivitelezés is, a gravitáció időleges kikapcsolásával. // Csak, éppen nincs aki tovább művelné a földet és termelné a fekete retket vajas kenyérrel. //

Talán kimondható végül ez a tény: feketén – fehéren. /

Fiatalok feketén – fehéren „hadserege” felsorakozott „díszszemlére” (...) bizonyítja, hogy minden nehézség ellenére van a magyar építészetnek erős, magas színvonalú, „NATO- kompatibilis” hadteste, ami elindulhat „hódító” útjára belföldön, külföldön egyaránt.

Elnézve a kiállított alkotásokat felmerül a kérdés, vajon ismerjük-e igazán a saját értékeinket? Mert ugyan elégedettek lehetünk a részvétellel (...) de bizonyára még mindig maradtak rejtett értékeink.

Az egyik legnagyobb hiányosságunk, hogy az elért eredményeinket sem tudjuk igazán bemutatni, megismertetni. Pedig a társadalom igen is érdeklődik az építészet iránt, bár lehet, hogy nem a mi értékrendünk szerint választja ki az információkat, de ha el sem juttatjuk hozzájuk a követendő példákat, akkor még az esélyét sem adjuk meg az értékes építészeti alkotások megismerésének.

Nagyon halkan és „szigorúan belügyként” kérdezem: mi építészek biztos, hogy tudjuk melyik mű fog idővel értékké nemesedni? nem beszélve a különböző építészeti „szekértáborok” nagyon is különböző értékítéleteiről.

Tehát, mikor minden olvasó figyelmébe ajánlom a fiatalok utazó kiállítását, akkor érdemes elgondolkodnunk azon is, hogy az építészet „háza táján” is lenne mit tennünk előítéleteink mérséklésén, a valóságos, értékorientált „esélyegyenlőség” megteremtésén.

Dr. Reischl Gábor DLA
a MÉSZ elnöke

/fiatalok fehéren- feketén c. kiállítás a MÉSZ-ben, 2006 október 5./”


Az országjárás állomásai:

Szent István Egyetem ― Ybl Miklós Építéstudományi Kar, Híd-épület (1146 Budapest, Thököly út 74.)
időpont: 2009. február 19-25.
megnyitó: 2009. február 19., 16 óra
megnyitja: Kálmán Ernő DLA, MÉSZ elnök

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Építész Tanszék (1121 Budapest, Zugligeti út 9-25.)
időpont: 2009. február 26.-március 4.
megnyitó: 2009. február 26., 16 óra
megnyitja: Kálmán Ernő DLA, MÉSZ elnök

Széchenyi István Egyetem ― Építész Műteremház (9026 Győr, Egyetem tér 1.)
időpont: 2009. március 5-18.
megnyitó: 2009. március 5., 16 óra
megnyitja: Csontos Györgyi, kurátor

Nyugat-magyarországi Egyetem ― Alkalmazott Művészeti Intézet (9400 Sopron, Deák tér 32.)
időpont: 2009. március 19.-április 1.
megnyitó: 2009. március 19., 16 óra
megnyitja: Csontos Györgyi, kurátor

Vas Megyei Építész Kamara ― Előadóterem (9700 Szombathely, Thököly út 14.)
időpont: 2009. április 2―15.
megnyitó: 2009. április 2., 16 óra
megnyitja: Pálóczi Tibor, kurátor

Civil Közösségek Háza (7621 Pécs, Szent István tér)
időpont: 2009. április 16-21.
megnyitó: 2009. április 16., 16 óra
megnyitja: Kálmán Ernő DLA, MÉSZ elnök

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar, II. emeleti kiállítótér (1111 Budapest, Műegyetem rkp.1.)
időpont: 2009. április 23-29.
megnyitó: 2009. április 23., 17 óra
megnyitja: Kálmán Ernő DLA, MÉSZ elnök

Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum ― Műszaki Főiskolai Kar, Aula (4028 Debrecen, Ótemető u. 2―4.)
időpont: 2009. április 30.-május 6.
megnyitó: 2009. április 30., 16 óra
megnyitja: Kálmán Ernő DLA, MÉSZ elnök

Szegedi Tudományegyetem ― Tanulmányi és Információs Központ, Átrium (6722 Szeged, Ady tér 10.)
időpont: 2009. május 7-13.
megnyitó: 2009. május 7., 16 óra
megnyitja: Kálmán Ernő DLA, MÉSZ elnök

KÓS-HÁZ (3529 Miskolc, Görgey út 32.)
időpont: 2009. május 18-28.
megnyitó: 2009. május 18., 17 óra
megnyitja: Csontos Györgyi, kurátor