Közélet, hírek

Fák helyett kéményekkel tisztítanák a levegőt egy kínai városban

2019.05.24. 11:57

566 millió forintnak megfelelő összegért építettek fel egy kéményszerű szűrőberendezést Hszianban, amely 15-20 százalékkal képes csökkenteni a levegő szállópor-koncentrációját egy 10 négyzetkilóméteres körzetben. Az ezer négyzetkilométernyi Hszian levegőjének megtisztításához mintegy száz toronyra lenne szükség.

A levegőtisztítás megfizethető módjaként népszerűsített tornyot a Kínai Tudományos Akadémia építette 2 millió dollárból (azaz bő 566 millió forintért) Hszianban. Bár a kísérlet eredményeit nem publikálták tudományos folyóiratban, az adatok szerint a kémény tíz négyzetkilométeres körzetében a megfigyelőállomások 19 százalékkal kevesebb szálló port mértek a levegőben. Azaz – ahogy Csao Zsun-zsi, a Kínai Tudományos Akadémia Környezetkutató Intézetének munkatársa kifejtette – az ezer négyzetkilométernyi Hszian levegőjének megtisztításához mintegy száz toronyra lenne szükség.

A szerkezet egy kéményhez hasonlít, amely napenergiával mozgatja át a környezete levegőjét a benne elhelyezett szűrőberendezésen. Megoldásának köszönhetően főleg a szálló por koncentrációjának mérséklésére alkalmas a széndioxid megkötésére – a zöld felületekkel ellentétben – nem, miközben 2018-ban Kína járult hozzá a legnagyobb mértékben a széndioxid-kibocsátás globális növekedéséhez. 2018 volt az az év, amikor öt év után először ismét nőtt a világ szén-dioxid-kibocsátása, Kína Indiától vette át az első helyezést, a két ázsiai ország együttesen a globális kibocsátás feléért felel.

Felmerül a kérdés, hogy Hszian város vezetése miért nem városi zöldfelületekben és élhető városban – nem beszélve a kibocsátás visszafogásáról – gondolkodik, hiszen a fák nem csak széndioxidot kötnek meg és oxigént termelnek, de jót tesznek a városi mikroklímának és az általános közérzetnek is.

A levegőszennyezés mértéke már a Kínai gazdaság növekedését veszélyezteti, a kínai kormánynak ezen a télen több levegőszennyező üzemet le kellett állítania. A szkepticizmus persze nem csak azért indokolt, mert úgy fest, mintha Kína a levegőszennyezéssel kapcsolatos rossz hírét szeretné elfedni a sikerkommunikációval, hanem azért is, mert a torony a korábbi hírekben szereplő 100 méteres magasságáról a mostani bejelentésre 60 méterre csökkent. 

TL