Épülettervek/Hallgatói terv

Falmászóház

2008.10.02. 09:39

A falmászás egyre közkedveltebb sport. Van aki hobbiként űzi, van aki versenyszerűen, van akit a kihívás, és a célok vonzanak, van akit a jó társaság. Kialakulása egy természetben űzhető sportra: a sziklamászásra vezethető vissza.
Ratatics Ilona diplomaterve, 2008
BME Építéskivitelezési Tanszék, tanszéki diplomadíjas terv

Az épület rövid leírása
A tervezett épület funkciója: falmászóház.

A helyszín Budapest, XII. kerület. A telek a Csörsz utca és a Nagy Jenő utca sarkán található. A telken jelenleg egy üres, használaton kívüli épület áll (egykori KDNP székház), mely bontásra vár.

Falmászás
A falmászás egyre közkedveltebb sport. Van aki hobbiként űzi, van aki versenyszerűen, van akit a kihívás, és a célok vonzanak, van akit a jó társaság. Kialakulása egy természetben űzhető sportra: a sziklamászásra vezethető vissza. Tulajdonképpen annak egy zárt termi, avagy téliesített formája, ahol fedett helyen, zord időjárási körülményektől mentesen, biztonságosabb körülmények között lehetséges a mászás.

Egy épített mászóterem nem csak a sziklamászók gyakorlására alkalmas. Vannak olyan mászók, akiket nem vonz a természet közelsége, többet jelent nekik a terem nyújtotta biztonság; ők egész évben edzhetnek a műfalakon.

Hazánkban fiatal sportágnak számít: az első "pályák" a kilencvenes évek közepén "születtek". Ma a főváros különböző pontjain és a vidéki nagyvárosokban - iskolákban, sportcentrumokban - több olyan létesítmény található, ahol lehetőség van a sport kipróbálására.

 

 

Előzmények
A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség és a magyar falmászók közössége részéről egyaránt felmerült az igény, egy új falmászóház építésére. Ma több ilyen hely is létezik Budapesten, de egyik sem felel meg a jelenlegi elvárásoknak. Vagy nehezen megközelíthető (a város szélén van), vagy kevés a rendelkezésre álló mászható falfelület, nem elegendő az épület befogadóképessége vagy nem alkalmas oktatások és nemzetközi versenyek szervezésére. A tervezett épület könnyen megközelíthető helyen található, 1500 m2 mászható falfelülettel 350 m2 mászható plafonnal, és 120 m2 boulder fallal rendelkezik. Egyidejűleg 100 fő befogadására képes. Alkalmas oktatások és klubösszejövetelek szervezésére, és nemzetközi versenyek lebonyolítására.

Környezet
A közelben találhatóak a Testnevelési Főiskola sportpályái, valamint egy épülő sportközpont. Azonban egyik sem biztosítja a falmászás lehetőségét, így jó megoldásnak tűnik a sportlétesítmények közelében ennek a funkciónak egy külön épületet létrehozni.

A szemközti sarkokon található egy irodaház, egy művelődési ház és egy gesztenyés liget. Az épületek tekinthetőek egy-egy „városi szobornak”: az irodaház a munka szögletes szobrának, a művelődési ház a kultúra hengeres szobrának, a liget pedig egy szabálytalan „természeti szobornak”. A tervezés során egy negyedik elemet hoztam létre, amely különleges funkciójához társuló különleges formájával illeszkedik ebbe a rendbe. A szikla a természet „mászható szobra”, a tervezett ház pedig a város „mászható szobra”.

 

 

Telek
A telek saroktelek, megközelítése a délkeleti oldalról történik. A ház telepítésénél ezt figyelembe vettem. A ház „poligonális csiga” formájú. A forma geometriai szerkesztés eredménye. A szerkesztés során két alapelemet használtam az egyik a funkcióból adódón a függőleges falak, a másik pedig a háromszög. A háromszög visszautal a szikla és a műfal kapcsolatára. A természetben található sziklák szabálytalan, térbeli felületét legkönnyebben háromszögekkel lehet lekövetni, ábrázolni, így ez alkalmas a mesterséges környezetbe való átültetésére. A szerkesztő vonalak kiválasztásánál még figyelembe vettem a telekhatárt, és az építési vonalat.

 

 

Épület
A csiga forma a telek bejáratánál a járda szintjével egy síkban kezdődik, az épület bejáratánál a függőleges falak kiemelkednek ebből a síkból, és a fő funkció felé haladva egyre magasabbra nőnek.

A földszinten találhatóak a mászáshoz szükséges kiszolgáló funkciók: porta, öltözők, vizesblokk, orvosi szoba, és a csigavonal végén az utca felé visszakanyarodva a fő funkció: a boulder terem és a mászóterem.

Az emeleteken a mászáshoz közvetlenül nem szükséges, de az épület működéséhez elengedhetetlen funkciók, és egyéb plusz funkciók kaptak helyet. Az első emeleten találhatóak az irodák, egy oktatói-klub helyiség, egy teakonyha, a gépészeti helyiségek, illetve vizesblokk. A második emeleten található a büfé, az ehhez kapcsolódó előkészítő, pult, egy öltöző a dolgozók számára, és vizesblokk. Az emeleti közösségi terekhez (oktatói klub helyiség és büfé) galéria kapcsolódik, ahonnan a mászóterem egy részére jó betekintés nyílik.

 

 

A ház szerkezete monolit vasbeton falas. A külső falak maghőszigetelt kialakításúak, Thermomass rendszerrel készülnek. A födémek monolit vasbeton lemezek. A Zárófödém vasbeton síkháromszögekből épül fel. A tetőburkolat fémlemezből készül.

A mászófal egy háromszögekből felépülő térbeli felület, amire az ún. fogásokat rögzítik. A tartószerkezete acél zártszelvényekből készült rácsostartó, ehhez rögzítik a mászófelületet biztosító rétegelt fa építőlemezeket, amelyek műgyanta alapú bevonatot kapnak. Ez biztosítja a megfelelő tapadást a mászók számára. Az ablakok előtt az építőlemezek helyett üveg elemek kerülnek elhelyezésre, ezzel biztosítva a mászóterem természetes megvilágítását.

A homlokzaton alkalmazott betonburkolat egyedi elemekből készül.

Az udvar tervezésekor hasonló szerkesztést alkalmaztam, mint az épület tervezésénél. A szerkesztő vonalak mentén kis ösvények kerülnek kialakításra, melyek különböző szigetekre osztják fel az udvart. A kerítésre körben fogásokat szerelnek, így jó időben lehetséges a kinti boulderezés. A nyugati oldalon kialakított egyedi beton elemekben az ügyesebbek a plafon-mászást is kipróbálhatják.

Ratatics Ilona


A BME Építéskivitelezési Tanszékén július 3-án lezajlott hagyományos, védés utáni tervbemutatón az egyes diplomatervek ismertetését követő jó hangulatú beszélgetésen a terveket Dévényi Tamás, Golda János és Mátrai Péter építészek értékelték. Az építész konzulensek Kőnig Tamás DLA, Tőkés Balázs és Wagner PéterDLA voltak.

A "zsűri" döntése alapján az Építéskivitelezési Tanszék 2008. évi
diplomadíját Augusztin Ágnes (Testvérvárosok háza), Fehér Marianna
(Kutyakiképző központ) és Szendrői Gábor (Csillagászati Oktató Központ, Velem) és Ratacsics Ilona (Falmászóház) kapták.