Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

Falra hányt borsó: az Ehető Ház koncepció

2011.11.08. 14:59

Ha ma írnánk Jancsi és Juliska történetét, biztos nem mézeskalács házikóba botlanának, hanem valami sokkal egészségesebb, környezettudatosabb, zöldebb vityillóba. Mondjuk konyhakerti növényekből összeállított zöldfalépítménybe. Erre a következtetésre jutott Marijke Bruinsma, Marjan van Capelle és Arjen de Groot holland építész is, bár ők az Ehető Ház koncepciójának megalkotásakor a fenntarthatóság, önellátás, közösségteremtés felől közelítettek, s ki is érdemelték a Holcim Awards 2011 Europe elismerését.

A projekt bemutatása a tervezők által

Ehető Ház

Egy ház és kertje, melyet meg lehet enni, melyet bárki megérinthet, szagolhat, kóstolhat, palántázhat, vethet és arathat!  Az Ehető Ház egy olyan, kert közepén álló épület, ami zamatos gyümölcsökkel, ízletes zöldséggel, fűszernövényekkel és virágokkal nyűgözi le a látogatókat. El akarjuk az embereket csábítani, rábírni őket, hogy megízleljék az ehető kertet és házat. Az Ehető Ház ideiglenes jelleggel bír, mindig az egynyári szezononon át tart. Éppen ezért az Ehető Házba beépített összes anyag újrahasznosítható, egy új helyen, új évszakban ismét lehet Ehető Házat építeni belőle.

 

 

 

Az Ehető Ház egyszerű műanyag rekeszek és állványszerkezet kombinációjából áll össze. Ezeket a rekeszeket a mezőgazdaságban használják a gyümölcsök betakarításakor, szállításakor és kiállításakor. Ezzel a rendszerrel a függőleges zöldfal mindenki számára elérhetővé válik, bárki létrehozhatja saját zöldségeskertjét erkélye falán vagy kerti pergolája tetején!

A tervező számára fontos célkitűzések:
Innováció és szállíthatóság – Progresszió

Az Ehető Ház olcsó és könnyen beszerezhető anyagokból épül fel, úgymint állványrendszer és műanyag rekeszek. Ezeket a már létező elemeket (azaz nincs szükség új anyagok kifejlesztésére) általában egyéb célokra használják. Az Ehető Ház megmutatja, hogy a meglévő elemeket új, eltérő módon is fel lehet használni. És természetesen miután az Ehető Ház céljára beépítettük őket, később ismét alkalmazhatók eredeti funkciójuknak megfelelően. Az Ehető Ház kihangsúlyozza, milyen egyszerű létrehozni saját konyhakertünket, főleg a városokban. Megmutatja, hogy lehetséges „városi ételeket” termeszteni nagyon kis területfelhasználás mellett is. Az Ehető Ház koncepcióval bárki kialakíthatja „ehető zöldterületét” (zöldségeket és ehető növényeket termesztve), például erkélye falán vagy kerti pergolája tetején.

Etikai normák és szociális egyenlőség – Emberek

Az Ehető Ház szociális projektként is működtethető a sűrűn lakott városi területeken. A munka, mely során nyáron élő anyagból (növényekből) felépítik az Ehető Házat, közel hozhatja egymáshoz az embereket és erősítheti a közösséget. A siker eléréséhez az embereknek együtt kell működniük egymással. Ez magába foglalja a magvetést, palántázást, növénygondozást, végül a szüretelést is! Az Ehető Ház belső terében pedig együtt lehet főzőcskézni és enni.

 


 

Környezettudatos minőség és hatékony erőforrás-felhasználás – Föld

Az Ehető Ház lehetőséget nyújt arra, hogy mind vízszintes, mind függőleges értelemben ki lehessen ehető zöldfelületeket alakítani. Rengeteg helyet meg lehet azzal takarítani, hogy a falakat és a tetőt használják ehető zöldségek termesztésére, s ezen túl létrejön egy különleges belső térélmény is. Ez teszi az  Ehető Ház koncepcióját igazán vonzóvá, mivel a sűrű városszöveten belül hatékonyan lehet kiaknázni a lehetőségeit, ezzel spórolva meg értékes helyet. Az Ehető Ház jó minőségű organikus ételt eredményez, nincs szükség műtrágyázásra, így a zöldségek nagyon egészségesek maradnak. Az Ehető Ház fenntarthatósága is kiemelkedő: minden beépített anyag újra felhasználható.

Gazdasági hatékonyság és kompatibilitás – Prosperálás

Az Ehető Ház koncepció helyben található, már létező építőanyagokkal dolgozik, ami rendkívül flexibilissé teszi az épületet. Ily módon a házat bármelyik országban meg lehet építeni helyi anyagokból. Kis léptékben is tudnak pénzt megtakarítani az Ehető Ház elvét alkalmazó emberek, mivel saját maguk termelik meg a zöldséget ahelyett, hogy a piacon vennék meg.

Környezeti és esztétikai hatás – Profizmus

Az Ehető Ház, egy zöld, elfogyasztható épület képe önmagáért beszél, és azonnal felismerhető. Világszerte nagy szükség van egészséges és organikus ételre, ám a városokon belül nincs túl sok hely a termesztésre. Az Ehető Ház erős, durva állványzatból és műanyag rekeszekből áll, szépsége abban rejlik, hogy ehető növényekkel egészül ki. A szerkezeti, nyers építőelemek egyszerűsége és tisztasága áll kontrasztban a növények lágy, friss, zöld látványával. Az Ehető Ház egy élő épület. Az évszakokkal együtt változik megjelenése: különböző hajtások, különböző színek, illatok és ízek. Ez teszi az Ehető Házat minden tekintetben ízessé!

 

 

 

Holcim Awards 2011 Europe - elismerés
A zsűri véleménye

Nagy sűrűségű városi kert szerkezet,  Appeltern, Hollandia

Az elfogyasztható Ehető Ház egyszerű választ ad arra, hogyan lehet  a városi tereket a zöld rekreációs zónákkal összekötni, illetve mi módon lehet úgy ételt előállítani, hogy termesztési folyamatát is tekintetbe vegyük – mely kérdések az emberi élet szocio-kulturális minőségét adják. Az Ehető Ház olcsó moduláris rendszer, mely műanyag rekeszekből és állványzatból áll össze. Megteremti annak lehetőségét, hogy nagyobb mennyiségben állítsanak elő „városi ételt” még a különösen sűrűn lakott területeken is. A rekeszeket már eddig is alkalmazták a mezőgazdaságban a zöldségek és gyümölcsök betakarításakor, szállításakor, bemutatásakor. A hollandiai Appelternbe, egy Nijmegen városától 25 km-re fekvő településre tervezett projekt akár egy erkélyfalon, garázstetőn vagy egyéb alacsony kihasználtságú helyen is kivitelezhető.

 

 

 

A Zsűri abban látta a projekt erősségét, hogy a széleskörű koncepció legalább annyira emblematikus, mint amennyire konkrét, ezenkívül erősíti a társadalmi párbeszédet is. A projekt legfontosabb újítása mégis az, hogy a szerkezet megépítésével a mezőgazdaságból kiszakított és elfoglalt területet többszörösen pótolja a homlokzatok és tető bevonásával folytatott zöldségtermesztés által megnövekedett kapacitás. Az Ehető Ház segítségével javul az életciklus értékelése, mindemellett a projekt meggyőzően vesz rész az épített környezet alakításában.


építész: Marijke Bruinsma (De Stuurlui Stedenbouw)
építész munkatársak: Marjan van Capelle, Arjen de Groot (Atelier Gras)
megbízó: Tuinen van Appeltern
projekt tervezett kezdete: 2010. július