Épületek/Középület

Fedett uszoda Mátészalkán

2008.09.10. 11:49

Tanuszoda 25 méteres medencével, egyben termálfürdő, a városi strand mellett.
építész vezető tervező: Lengyel István
építész munkatárs: Bartha Tibor, Győrffy Zoltán

Mátészalkán húsz évvel a fedett strandfürdő lebontása után, 2007 végén nyitották meg az új fedett uszodát, amely egyben termálfürdő is. A több mint 950 méter mélyből feltörő 57 celsius fokos, kiváló minőségű gyógyvíz összetételéből adódóan legfőképpen mozgásszervi megbetegedések kezelésére, valamint reumatológiai panaszok enyhítésére alkalmas. A hivatalos megnyitó előtt tartott próbaüzem során 7250 látogató vette igénybe a strandhoz kapcsolódó új létesítmény szolgáltatásait, s a tapasztalataikat írásban rögzítették. A kérdőívek alapján kiszűrt hiányosságokat, hibákat pótolták, illetve korrigálták az üzemeltető Szalka Víz Kft. munkatársai, így a lakosság igényeinek megfelelő uszoda áll a látogatók rendelkezésére.

 


 

Az uszoda helyszíne – Mátészalka dél-keleti részén – a fürdő előtti térség, egy Profi diszkont üzlet szomszédságában. A mély fekvésű terület feltöltésével, észak-déli hossztengelyű tájolással, a 33-as nyitott úszómedencével közel párhuzamosan alakult ki az új épület telke, ahol a II. ütemben szabadidő létesítmények építését tervezik. A terület nyugatról kelet felé lejt, a nyitott medence nyugati oldalán árokszerű mélyedés húzódik déli irányban. Az uszodának közterületi kapcsolata az Alkotmány út felől van, de feltárása az üzletház mellett kiépített szerviz útról történik. A szerviz úthoz kapcsolódóan rendelkezésre álló parkoló az egyidejűséget is figyelembe véve elegendő a fürdő a diszkont és az uszoda kiszolgálásához.

 A szabadon álló uszoda nyugati főbejárattal épült. Az előcsarnokhoz pénztár, információ, ruhatár, büfé és vécécsoportok kapcsolódnak. A büfé előtti térből, az üvegfalon keresztül látványként megjelenik a tanuszoda tere. Az öltözők az előcsarnokhoz kapcsolódó közlekedőről nyílnak. A közlekedő északi részéhez irodák és vizesblokk tartozik. Az uszoda dél-keleti sarkán napozó teraszt alakítottak ki, továbbá összekötő hidat, mely átnyúlva a fürdő területére, a 33-as medencéhez nyújt kapcsolatot.

 


 

Az uszodatér három fő részből áll. Középen van az 5 pályás, 13,5x25 m-es alapterületű 1,8 m vízmélységű úszómedence. Déli oldalon csatlakozik ehhez a 6x12,5 m-es, 0,7-1,2 m vízmélységű tanmedence, míg az északi oldalon a 6x8,5 m méretű, 0,95 m vízmélységű termálmedence. A termálmedencéhez élményelemekkel felszerelt külső medence tartozik, továbbá az épületen belül két darab hatfős szauna, egy hatfős gőzkabin és jakuzzi medence. Az épület északi oldalára telepítették gépészeti tereket.Mátészalka, Városi Uszoda
Alkotmány út (3355/3. hrsz.)

építész vezető tervező: Lengyel István
építész munkatárs: Bartha Tibor, Győrffy Zoltán
statika: dr. Nagy Tibor (†2006)
gépészet-közmű: Hámori Sándor
elektromosság: Rutkovszky László
gyengeáram: Szemán Gábor
közlekedés: Dózsa Gyula (†2005)
megrendelő: Mátészalka város Polgármesteri Hivatal
generálkivitelezés: Hunép Universal Zrt.

a beruházás összértéke: 587 millió forint
hasznos alapterület 1500 m2, továbbá 150 m2 napozóterasz
tervezés 2001
kivitelezés: 2006–2007