Programok

Fehér köpeny & rajzasztal 7 - Beszélgetés Lázár Antallal

2018.02.01. 09:55

A Lechner Tudásközpont "Fehér köpeny & rajzasztal" pódiumbeszélgetés-sorozatának következő estjén, február 13-án este hat órától Lázár Antal építész lesz Mészáros Ábel vendége.

Az 1941-ben született, és diplomáját 1966-ban a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki karán megszerző építészmérnök az IPARTERV-be került, itt, a legendás "A" irodában, majd később a MÉSZ Mesteriskolájában is Gulyás Zoltán volt a mestere.

Az országos ismertséget a Reimholz Péterrel közösen tervezett budapesti és székesfehérvári Domus Áruházak hozták meg számára, amelyekért Ybl Miklós-díjat kaptak az alkotók. A hetvenes évek végén tervezte meg a rákospalotai szemétégetőt, amellyel később elnyerte az Ipari Építészet Európa-díját; a szaksajtóban a nemzetközi strukturalizmus hazai hírvivőiként emlegették társaival. A nyolcvanas évek közepén az IPARTERV "A" irodából lett MATERV igazgatója lett, majd megpályázta és elnyerte a BME Ipari és Mezőgazdasági Épülettervezési Tanszékének vezetését, amelynek ezután 18 évig állt az élén; közben egy cikluson át betöltötte az Építészmérnöki kar dékáni tisztét is.

A rendszerváltást követően ifj. Rubik Ernővel megalapította az A&D Stúdiót, a következő két és fél évtizedben számos ismert és elismert középületet tervezett munkatársaival. Kiemelkedik ezek közül a budapesti Siemens irodaház, amelynek tervein ismét Reimholz Péterrel együtt dolgozott, a Magyar Péterrel közösen jegyzett lágymányosi Tüskecsarnok, a népligeti autóbusz-pályaudvar, a Corvinus Egyetem új Duna-parti és a BME Q jelű épülete. Közben betöltötte a MÉSZ és a MÉK elnökhelyettesi tisztségét, s volt az NKA Építőművész szakkollégiumának elnöke is.

Lázár Antal 2017-ben úgy döntött, hogy az A&D Stúdió archívumát a Lechner Tudásközpont Dokumentációs Központjában helyezi el, ahol hosszú távon is biztosított lesz a tervek és a kapcsolódó dokumentumok szakszerű megőrzése és nyilvános kutathatósága. Erről, valamint másik szenvedélyéről, a lovaglásról és a lótartással kapcsolatos építészetről is faggatni fogják február 13-án, kedden este 6 órakor a Lechnerben.

A belépés ingyenes.

A programsorozat célja, hogy a központ minél több visszaemlékezést gyűjtsön  az állami tervezőintézetek korából.

Időpont: 2018. február 13., 18:00-19:30
Helyszín: Lechner Tudásközpont