Épületek/Lakóépület

Fehér kubus, pillérvázzal - családi ház Nagykovácsiban

2011.11.07. 14:42

Szigorú geometrikus formálás, tágas belső terek és kívül-belül fehér falak jellemzik a Nagykovácsiban álló családi házat. A pillérváz raszterét és rendjét tükröző épület tervezője Vadász György, aki idén Fekete Györggyel és Turányi Gáborral száll versenybe a Prima Primissima Díjért.

Az ingatlan Nagykovácsi község északkeleti területén kialakított kertes beépítésű övezetben, a Zsíroshegyi úttól délkeletre és a Tücsök utcától keletre található. A környéken kertes családi házak és hétvégi pihenőépületek vannak, amelyek elhelyezésükben, építészeti stílusukban,  kubatúrájukban és tetőidomaikban vegyes képet mutatnak. Nincsen egységesen értelmezhető utcakép, vagy követendő kapcsolódási pont. A telek alatt és környezetében az ’50-es évek végén és a ’60-as évek elején mélyművelésű széntermelést folytattak. A korábban bányaműveléssel érintett területre talajmechanikai szakvéleményt készítettek.

 

 

 

Feladatunk családi ház tervezése volt a szabadon állóan beépíthető telekre. A ház kialakításában – az érvényes hatósági rendeletek betartása mellett – igyekeztünk a megrendelő igényeit, valamint a helyszín adottságait figyelembe venni. A terület gyönyörű és mindazzal rendelkezik, ami a feladatot rendkívülivé emeli és nemesíti. A telkek ezen szakaszán átlós irányú a tereplejtés, így kertészeti tereprendezéssel alakíthatóak ki logikusan az építési helyek. Az építési telek az utcára merőleges ÉK-DNY tengelyű - a hegy felé nyíló trapéz -, É-D irányú egyenletes lejtéssel, amely kb. 12%-os, ezen jelentősen nem változtattunk.

 

 

 

A tervezett épület három szintes, pince, földszint és emelet alkotja. A pincében a gépészeti helyiségen kívül mosókonyha, konditerem, egy 10 m hosszú és 4,40 m széles medence, valamint szauna, jakuzzi és ezek kiegészítő helyiségei kaptak helyet. A medence-térből egy nyitott, süllyesztett napozóteraszra juthatunk. A medence gépészeti tere a szauna-blokk alatti, 1,45 m belmagasságú búvótérbe került. A földszinten a bejárati előtérből a lépcsőház, valamint tároló, gardrób és WC nyílik, beljebb lépve pedig a nappali tere tárul fel a galériával és az északi oldalra helyezett étkező-konyha-kamra blokkal. Az emeleten a hálószobák, a hozzájuk tartozó gardróbok és fürdőszobák kaptak helyet. A szinteket húzott karú, vasbeton szerkezetű lépcső köti össze. A telek aljába négyállásos garázst terveztünk, amit mintegy 20 m hosszú földalatti folyosó köt össze az épület pinceszintjével.
 

 

 
 

 

A vasbeton pillérvázas épület homlokzati felületei hőszigetelést és kerámia burkolatot kaptak, a nyílászárók a fal belső síkjára kerültek. A ház a kilátás felé nagy üvegfelületekkel fordul, amelyeket játékosan elszórt, kisebb ablakok egészítenek ki - ezzel lehetőség nyílt a külső és a belső terek intenzív összekapcsolására. A nyílászárók fémszerkezetűek, hőhídmentes, szinterezett alumínium termékek, a korlátok és a szellőzők horganyzott kivitelűek. Az emeleten nagy erkélyeket alakítottunk ki. A gondos kertészeti megoldásoknak köszönhetően a kert és a növények jótékony hatása szinte „átöleli” az épületet és „behatol” a belsőbe is.


Családi ház, Nagykovácsi

vezető tervező: Vadász György
építész munkatársak: Vadász Balázs, Urbán Attila
tartószerkezetek: ifj. Vadász György
épületgépészet: Zöld Béla
épületvillamosság: Balogh Lajos
szigeteléstervezés: Schreiber Gábor
kertészet: Nagy Ferenc
fotók: Zsitva Tibor

tervezés éve: 3ó2009
bruttó szintterület: 356 m2

 

Kihirdették a 2011-es Prima Primissima Díj jelöltjeit

Prima Primissima Díj internetes szavazás