Épületek/Középület

Fehérvári anzix - a Hiemer-Font-Caraffa ház újjászületése

2011.12.16. 15:46

A Hiemer-Font-Caraffa ház szép ünnepi ajándék a fehérváriaknak, aminek Zsitva Tibor képei által most mindannyian örülhetünk. Városi fejlesztés, ahol a pénz és az energia jó helyre ment: okos döntés, tudatos, többlépcsős fejlesztés, fenntartható és hasznos funkció: fejlesztő, tervező, kivitelező stábok közös munkájának eredménye - ami Koch Péter (Nara Stúdió) 2005-ös tervei alapján 2011 végére lett készen.

A Hiemer-Font-Caraffa ház elsősorban a fehérváriaknak és a környező településeknek készült, de az ide költöző, nemzetközi jelentőségű gyűjteménnyel rendelkező fehérvári Babamúzeum a babarajongó és -gyűjtő turistáknak is fontos utazási célpont lesz. Minden közösségnek kell egy méltó hely, ahol társadalmi életet élhet, s a közösség szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy ez a hely milyen üzenetet közvetít. A Hiemer-Font-Caraffa ház arról szól, hogy gondosan bánunk az örökségünkkel, amit majd továbbadhatunk utódainknak, de addig is, amíg itt vagyunk, a magunk igényei szerint, a magunk örömére kényelmessé és hasznossá tesszük, hogy vidáman múlathassuk benne – együtt - az időt. Ez egy igazi sikersztori, szép ünnepi ajándék, aminek Zsitva Tibor képein keresztül most nem csak a fehérváriak, de mindannyian örülhetünk. Városi fejlesztés, ahol a pénz és az energia jó helyre ment: okos döntés, tudatos, többlépcsős fejlesztés, fenntartható és hasznos funkció: fejlesztő, tervező, kivitelező stábok példaértékű, szép közös munkája - ami Koch Péter (Nara Stúdió) 2005-ös tervei alapján 2011 végére lett készen. [aszerk]

 

 

 


A Hiemer-Font-Caraffa épülettömb Székesfehérvár belvárosának páratlan műemléke, a város történetének, fejlődésének is beszédes emléke. Falai egyedülálló, 14. századi középkori helyiségeket, barokk freskókat és rokokó díszítéseket rejtenek. Nemcsak központi elhelyezkedése és Városház térre néző díszes homlokzata teszi Székesfehérvár egyik legfontosabb műemlékévé, hanem történelme is: azon kevés épületek egyike, melyek tanúskodnak a város több évszázaddal ezelőtti fénykoráról, dicső múltjáról, országos jelentőségéről.

 

 


Évtizedeken át fájó pont volt minden székesfehérvári számára a történelmi belváros központjában található Hiemer-ház egyre romló állapota. Hiemer Mihály egykori városbíró palotája – és a vele később egybeépült Font-, illetve Caraffa-ház – 200 éve került a város tulajdonába, életveszélyessé válása és 20 évvel ezelőtti bezárása előtt városházi ügyfélszolgálati iroda, zeneiskola, ügyvédi munkaközösség működött falai közt. A műemléki épület helyreállítása nemcsak a vonzó városkép megteremtése és az idegenforgalmi jelentőség miatt volt indokolt, hanem az épület – régi-új funkciói által – a közösségi élet fellendítését is szolgálhatja.

 

 

 

Az épülettömb mai formája a XVIII. század második felében épült ki, az egymáshoz kapcsolódó szárnyak gyakorlatilag egy időben készültek el. A város emlékezetében mindhárom névadó család megmaradt: a katonaősökkel bíró Caraffáék nemesi címmel is rendelkeztek, a Font család kereskedelemmel foglalkozott, az eredetileg hentes és mészáros szakmát gyakorló harmadik família a XVIII. században Hiemer Mihály személyében főbírót is adott Székesfehérvárnak.

A 3041 m2 hasznos alapterületű komplexum felújítása három ütemben történt. Az I. ütem felújítása 2005. szeptemberében kezdődött és 2006. augusztusában fejeződött be, egy sikeres uniós projekt keretében. Az elsőként felújított épületrész irodáknak, vendégszobáknak, konferencia- és tárgyalótermeknek valamint egy kávézónak ad otthont.

 

 

 

Az épülettömb II. ütemének fejlesztése norvég finanszírozási forrásból 2007. szeptemberében indult és 2008. augusztusában fejeződött be. Az épülettömb megújult II. ütemében is közösségi funkciók kaptak helyet, úgymint egy házasságkötő terem, rendezvény- és kiállítótermek, ifjúsági klub. A II. ütem különlegessége, hogy sikerült részben helyreállítani és bemutatni egy középkori emeletes házat, mely nemcsak a városi, hanem országos szempontból is egyedülálló műemléknek számít. A középkori ház földszinti helyiségeiben vendégtér, az emeletén a házasságkötő terem kapott helyet.

 

 

 

Az épület másik „ékköve” egy páratlan, Justitia istennőt ábrázoló freskó, mely egy kis barokk szobában került elő a felújítás során. A Justitia-teremnek keresztelt, és antik bútorokkal berendezett szoba az esküvők előtt szolgál az ifjú pár előkészületére.

A ház III. ütemének felújítása, melyet szintén EU-s forrásokból valósított meg a város 2010. decemberében kezdődött és 2011. augusztusában fejeződött be. Hiemer-Font-Caraffa műemléki épületegyüttes közösségi célú rehabilitációjának III. ütemével befejeződött a város egyik legnagyobb és legszebb műemléképületének felújítása, mely látványosságával turisztikai célpont, funkcióival közösségi szolgáltatási centrum, és alapvetően határozza meg a városközpont hangulatát.

 

 

 

A III. ütemben az eredeti padló és falburkolatok csak nyomokban voltak felfedezhetőek.  A nyílászárók igen rossz állapotban voltak, kisebb részük restaurálható volt. Ebben az ütemben jelentős fa-, kő-, stukkó-restaurálási munkákat végeztek. A Hiemer-Font-Caraffa épülettömb III. ütemének átadása után ide költözhet a nemzetközi jelentőségű gyűjteménnyel rendelkező Babamúzeum. Emellett létrejött egy olyan multifunkcionális rendezvényterem és vendégtér is, megfelel a kor elvárásainak és alkalmas változatos és sokszínű közösségi rendezvény, időszaki kiállítás, tárlat befogadására.

A Hiemer-Font-Caraffa épülettömb felújításával kortárs közösségi funkcióknak helyet adva a város egyik kiemelkedő műemléke újult meg. Ebben a házban a Babamúzeum méltó (és egyben akadálymentes) elhelyezést kap, ami az egyébként főleg események, rendezvények idején, időszakosan használt épület állandó nyitva tartását, látogathatóságát is lehetővé teszi.

 

 

 
A város lakossága, civil szervezetei és vállalatai reprezentatív kialakítású, a modern kor igényeinek megfelelő rendezvénytermet kaptak a város szívében, mely alkalmas közösségi, üzleti, szakmai találkozók megszervezésére – minőségi épített környezetben.

 

 
 
 
 

 

Az épület 3041 m2 hasznos alapterületéből 558 m2-en étterem, 175 m2-en kávézó van, 600 m2-es helyet kapott a Babamúzeum. Ezek a funkciók a teljes épület 44%-át teszik ki. A teljes épülettömbben összesen ~730 m2 alapterületen konferenciák, előadások, szakmai napok, kiállítások, családi, céges rendezvények lebonyolítására alkalmas rendezvénytermek, konferenciatermek és bálterem áll rendelkezésre.

 


 

Hiemer-Font-Caraffa épülettömb
8000 Székesfehérvár, Oskola u. 2-4., Jókai u. 1-3.

vezető tervező: Koch Péter, Nara Stúdió Kft.

statika: Benedek Dezső
gépészet: Körösztös Imre
villamos tervező: Laszkovszky Csaba

tervezés éve: 2005
kivitelezés éve: 2006, 2008, 2011
bruttó szintterület: 3041 m2

bruttó beruházási költség: I. ütem - 615MFt; II. ütem - 821 MFt; III. ütem - 934 MFt

beruházó/fejlesztő: Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata

kivitelezők:
I-II. ütem: Fetév-Szer Építőipari Kft.
III. ütem: Reneszánsz Kőfaragó Zrt.