Épületek/Lakóépület

Fejjel lefelé – Családi ház a Lajta partján

2020.08.27. 17:29

Mi történik, ha egy családi házban a lent és a fent, a fő funkciók helyet cserélnek? A Németh Dávid által tervezett Lajta partján álló épülettel pontosan ez történt. A ház eltér a klasszikustól: az építész fordított rajta egyet, a lakók számára így vált igazi otthonná. Az épületet az építész írásával mutatjuk be.

A családi ház Mosonmagyaróváron a Lajta folyó partján fekszik, közvetlen rálátással a vízre, melyet a füves töltés és az azon végigfutó kitaposott gyalogút választ el a telektől. Gyerekként sokszor jártuk a környéket, izgalmas volt felfedezni az akkor még kevésbé beépült területet, melynek formálásában most felnőttként lehettem részese. Az építész szerencsés, amikor olyan embereknek tervezhet, akiket jól ismer, tudja mit szeretnének, hasonló látásmóddal, ízléssel rendelkezik, mint ők – így fél szavakból is megértettük egymást a tervezés során.

A megbízó elképzelései elég határozottak voltak a kialakítandó funkciókat és megjelenést illetően, melyhez csupán egy kis építészeti csavarra volt szükség: fordítsunk egyet a házon és vertikálisan cseréljük fel a fő funkciókat! Így az emeletre került a közösségi zóna (nappali+étkező+konyha), míg a földszintre a privát terek (szobák, gyerekszobák, vendégszoba) és egyéb funkciók (garázs, gépészet, háztartási). Ezt a klasszikustól eltérő funkciócserét erősítette az a vágy is, hogy az emeleti nappaliból és a teraszról lehessen látni a Lajta folyót, ez a földszintről nem érvényesülhetett volna. 

A család számára meghatározó jelentőségű a közösségi élet. „A legfontosabb szempont, hogy legyen egy hatalmas tér, ahol sok vendéget tudunk fogadni. Aktív társasági életet élünk, szeretünk rendezvényeket tartani otthonunkban, a teraszon, a nappaliban. Prioritás, hogy sok ember elférjen egy térben és tudjunk nevetni, beszélgetni." – ehhez a kéréshez a városszéli helyzetben feltáruló szigetközi táj környezeti adottságai mellett már könnyű volt házat tervezni. A ház alapterületéhez képest a telek léptékében kisméretű, ezért is került a hatalmas, részben fedett terasz az emeletre. A földszinten a beépített alapterület miatt elvesztett külső és átmeneti területek így érvényesülni tudnak, ráadásul az innen feltáruló pazar panorámás kilátással párosulva.

Németh Dávid