Közélet, hírek

Felébredt több évszázados álmából az Edelényi Kastélysziget

2014.03.27. 10:31

Befejeződött az Edelényi Kastélysziget felújítási munkálatainak első üteme. Magyarország hetedik legnagyobb kastélyának és a hozzá tartozó parknak a rekonstrukciójára 2009 óta összesen csaknem 2,4 milliárd forintot – nagyrészt európai uniós támogatást – fordítottak. Az Edelényi Kastélysziget – amelyet, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere március 27-én adott át – április 5-én nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

Ma már csak az egykori fényképek árulkodnak arról, hogy az idő és a hálátlan utókor sem kímélte ezt a 18. században épült, gyönyörű kastélyt. A falai között volt járásbíróság, földhivatal, börtön, szovjet főparancsnokság, fűszerraktár, öregek napköziotthona, óvoda és szükséglakás is. Az elmúlt évtizedekben megtörtént, hogy a történeti terekben tyúkokat tartottak, az elektromos vezetékeket közvetlenül a rokokó falképekbe vésték, a vörös hadsereg pedig cirill betűs feliratokkal dekorálta ki a termek falait. Az évekig üresen
álló épület pusztulása drámai volt. Az értékes falképekben a 20. század rongálásai után az állandó, súlyos beázások okozták a legnagyobb károkat, különösen azt követően, hogy az eresz, a párkányok és a tető végképp tönkrement. Így semmisült meg a falképek egy része, a díszterem boltozatát pedig a fagy feszítette szét.

Az európai uniós támogatással most zárult beruházás során Bodonyi Csaba és Farkas Pál vezető tervezők vezetésével, nem csak a barokk kastélyépületet, de a csaknem 50 hektáros barokk kastélyparkot is felújították, visszaállítva a kastély környezetének sziget jellegét. Így ma már ismét lenyűgöző látványt nyújt a kastély eredeti pompájában helyreállított, címeres homlokzata, a gondos kutatások eredményeként rekonstruált falszín, a lecserélt nyílászárók, az új tető, valamint a helyreállított kovácsoltvas korlátok és kapuk.

A szakemberek számára komoly kihívást jelentett az épület belső tereinek helyreállítása és a páratlan rokokó falképek restaurálása. A történeti terek mintegy ezer négyzetméternyi festett falfelületének helyreállításán 12 restaurátor több mint másfél éven át dolgozott. Az, hogy a nem egy helyütt csaknem teljesen tönkrement falképek ma az eredeti pompájukban láthatók, az ő munkájuk mellett az edelényi Kastélybarátok Körének is köszönhető: az általuk összegyűjtött, archív fényképek segítették a falképek elpusztult
részleteinek a helyreállítását.

A kastély keleti szárnya emeleti szobáinak falait díszítő, rokokó életjeleneteket egy, a kastélyban megtekinthető 3D-s film kelti életre. A filmet M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező jegyzi, főszereplője pedig Rost Andrea.
Az edelényi kastélybarátok régi fényképei adtak támpontot a restaurátoroknak a szovjet főparancsnokság idején szétvert, majd a fagy által szétfeszített boltozatú díszterem kandallóinak a rekonstrukciójához is. A kandallók helyreállításával együtt komoly szakmai kihívást jelentett a kastély eredeti, 18–19. századi kályháinak restaurálása is. A kastély felújított termei alkalmasak állandó és időszaki kiállítások elhelyezése, valamint rangos tudományos és művelődési, kulturális rendezvények – konferenciák, koncertek – lebonyolítására is.

Építészeti szempontból a legnagyobb feladatot a 20. század elején szétvert kastélykápolna helyreállítása jelentette. Annak idején a kápolna légterét egy födémmel kettéosztották, szétrombolták a boltozatot, felismerhetetlenné tették az oratóriumot és bányászlakásokat alakítottak ki az egykor felszentelt helyen. Aprólékos kutatások és korabeli források alapján mára sikerült újjávarázsolnunk a kápolnát, s itt helyezték el a kastélyt építtető
L’Huillier báró utolsó leszármazottjának, Dessewffy Ferencnek a helyreállított sírkövét is. A fizikai építkezéssel párhuzamosan a Forster Központ munkatársai megkezdték a szellemi építkezést is. Elindítottak egy kutatási programot, amelynek célja a kastély építéstörténetének és a falképek történetének feltárása és művészettörténeti értékelése, valamint a 18. századi edelényi hétköznapok kutatása volt. Emellett 2013 őszén elindították a múzeumpedagógiai programokat is a ma már fenntartható módon, földhővel fűtött kastély falai között, hogy a fiatalabb generációknak minél élményszerűbben adhassuk át a barokk korral kapcsolatos tudásanyagot.

A most lezárult beruházással nem ért véget az Edelényi Kastélysziget fejlesztése. A 2012 végén elindított, második fejlesztési ütemben, mintegy 900 millió forintos, nagyrészt európai uniós támogatással felújítják és kiállításokkal rendezik be a kastély nyugati szárnyának termeit is, valamint a kastélysziget déli felén kialakított sporttelep felszámolásával és az angolpark helyreállításával teszik teljessé a kastélyszigetet a szakemberek.

forrás: sajtóközlemény