Épületek/Középület

Felhőkarcoló-vita Prágában és Londonban

2019.04.04. 16:00

A történelmi látkép védelme nevében tiltakoznak Londonban és Prágában felhőkarcolók építésére kiadott engedélyek miatt. Londonban a Foster + Partners tervezete 305 méter magas „the Tulip” épületnek a Tower látképére gyakorolt hatása kelt aggodalmakat, Prágában pedig az UNESCO és az ICOMOS szakértői vizsgálják, hogy a Pankrác negyedbe tervezett több épület mennyire fogja zavarni az Óváros védett látképét.

Az UNESCO az elmúlt években többször bírálta Prágát a tervezett felhőkarcolók miatt, mivel a cseh főváros vezetése korábban nem vette figyelembe a bírálatokat, és csak diplomáciai nyomásra volt hajlandó engedélyezni a szakértők prágai vizsgálatait – hivatkozik az MTI a Právo cseh napilapban megjelent információkra. Szintén a cseh lap írja, hogy a közelmúltban az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO), valamint a Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa (ICOMOS) szakértői azt vizsgálták a helyszínen, hogyan védi Prága vezetése a város történelmi központját, illetve hogy az megfelel-e továbbra is az UNESCO világörökségi listáján való nyilvántartásnak. „A cseh fővárosban hiányoznak az új építkezéseket megfelelő módon szabályozó komplex előírások, amelyek figyelembe vennék a történelmi műemlékek védelmét is. A kiszivárgott értesülések szerint az új városfejlesztési koncepció magas, illetve nagy tömegű épületek felépítését engedélyezné a belvárosban is” - írja közleményében az Arnika cseh civil szervezet. A Pankrác negyed a történelmi városközponttól délre fekszik, a már majdnem elkészült Tower nevű épület magassága 104 méter, holott az ajánlások 70 méterben maximálnák azt, a helyzet hasonló a Kavcí hory és a Zizkov kerületekben is. A prágai Óváros és látképe 1992-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára.

Eközben Londonban Duncan Wilson a Historic England (teljes nevén Historic Buildings and Monuments Commission for England, gyakorlatilag a brit örökségvédelmi hivatal) vezérigazgatója szerint a a Foster + Partners tervezete 305 méter magas „the Tulip” épület rongálná London és a Tower történelmi látképét, amely már a Walkie Talkie megépülésével is sérült, azonban hatalmas szégyen lenne megismételni ezt a hibát. A „Tulipán” terveit nemrég hagyta jóvá a londoni Cityt irányító City of London Corporation tervbizottsága 18-7 arányban.

Forrás: MTI, The Guardian