Épületek/Örökség

Fellélegző műemlékek: a kőszegi Szemző-ház és a Festetics-palota felújítása

2020.07.27. 17:16

Kőszeg két fontos műemlékének felújítása készült el a közelmúltban. A két épület: a középkori eredetű, barokk Festetics-palota és a szecessziós Szemző-ház eltérő kihívásokat rejtett a tervező, Gutowski Robert építészirodája számára, a jövőben azonban mindkettő oktatási célokat szolgál majd. Az eredményt Bujnovszky Tamás fotóival, Gutowski Robert ismertetésével mutatjuk be.

Építészirodánk a kőszegi KRAFT projekt keretében a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (iASK) közreműködésével és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő megbízásából tervezte a Szemző-ház (közelmúltbeli nevén Művészetek Háza) átalakítását és a Festetics-palota felújítását. Fontos hangsúlyoznunk, hogy ilyen léptékű és minőségű műemlék épületek megújításához rengeteg szereplő hatékony és ésszerű együttműködésére van szükség mind az ötletgazda, a beruházó, a tulajdonosok és a majdani üzemeltetők, a politikai szereplők és a város képviselői, a hivatalok, a kivitelezők, valamint a menedzsment feladatokat ellátó kollégák, mind a tervezők részéről. Önmagában a tervezési feladatok ellátása is rendkívül időigényes és aprólékos munkát igényel, melyet jól mutat az építészek, mérnökök és szakértők számossága is. 

Az egykori Művészetek Háza az 1910-es évek elején épült, egységes, szecessziós stílusban. A villa építtetője dr. Szemző Sándor ügyvéd volt, eredeti építészét nem ismerjük. A felújítás során az épület belső terei nem változtak, így megőrizték a századelő nagypolgári villaépítészetének jellegzetességeit, életmódjának tereit. A belső terek dekorációja, burkolatai és nyílászárói megőrzésük után teszik teljessé részleteiben is a múlt századi hangulatot. 

Kétségkívül Kőszeg kiemelkedő ékszere az egykori Festetics- vagy Chernel-palota. Építéstörténete visszanyúlik a XIII. századig, az istálló falai magukban rejtik az első városfalat is. Az épület története szövevényes és gazdag, a szakemberek minden történeti korszak lenyomatát megtalálták a falkutatások során: nyolc évszázad történelme, kőszegi emberek élete sűrűsödik a falakban. A használaton kívüli, hosszú évek óta fűtetlen épület felújítása az utolsó pillanatban történhetett meg. Jól jellemzi az állagromlás gyors súlyosbodását, hogy az első farestaurátori szakvélemények még felújítandóként kezelik a nyílászárók többségét, azonban néhány évvel később, a felújítás kezdetekor ezek az ajtók és ablakok már menthetetlenné váltak. 

A Festetics-palota felújítását, sőt talán a teljes KRAFT projekt örökségvédelem terén kifejtett hatását is szimbolizáló, váratlan esemény volt az emeleti szalonban a barokk-rokokó mennyezeti és falfestések felbukkanása. A festésekben súlyos károkat okoztak az ötvenes évek szükséglakásai: a szalont kisebb szobákra, fürdőszobára és közlekedőkre osztották fel, a válaszfalak vonalában pedig szétroncsolták az eddig ismeretlen ábrázolást. Országosan is ritkaságszám a fellelt kézi festés, melynek mennyezeti képe magas minőségű művészeti alkotás. Tervezőként ezen a ponton csupán az anonimitás marad, segítenünk és engednünk kell, hogy az épület fellélegezhessen a történeti pusztításból.

A Szemző ház és a Festetics Palota megújítására Kőszeg méltán lehet büszke. Legfontosabb célunk az volt, hogy ezeknek a házaknak visszadjuk azt a méltóságot, amely megilleti őket. Ezek az épületek már nem üres szellemházként várják sorsuk jobbra fordulását, hanem a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (iASK) multifunkcionális működését segítik, nyitva állnak az itt élők, a turisták és a vendégek felé, kulturális és művészeti eseményenek adnak otthont és szervesen bekapcsolódnak a kőszegiek életébe.

 

Gutowski Robert