Közélet, hírek

Felújítások után átadták a magyar szecesszió kiemelkedő alkotásának számító marosvásárhelyi Kultúrpalotát

2024.03.01. 11:06

Négy évig tartó felújítási és restaurálási munkák után csütörtökön átadták Erdély egyik legfontosabb műemléki épületét, a marosvásárhelyi Kultúrpalotát. A város "márkajegye", a főtéren álló palota a magyar szecesszió egyik kiemelkedő alkotása, mely 1911 és 1913 között épült Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján.

A Kultúrpalota 111 éve szolgál művelődési célokat, az épület eredeti funkciói többnyire megmaradtak, jelenleg is múzeum, könyvtár és filharmónia működik benne. Összetett ikonográfiai programmal, szimbólumkészlettel operáló építészeti alkotás, melynek homlokzatát Körösfői-Kriesch Aladár A magyar kultúra apoteózisa című mozaikja díszíti. A négy bejárati ajtó fölötti bronzreliefek Liszt Ferencet, Szent Erzsébet legendáját, a két Bolyait, Aranka György írót és az első Nyelvművelő Társaság megalapítását, illetve Erkel Ferenc Bánk bán című operájának egyik képét jelenítik meg. Az épületben hangversenyterem, kiállítóterek és több reprezentatív kialakítású tér is található. Leglátványosabb részének a tükörtermet tartják, melynek 12 színes üvegablaka a székely mondavilág és népballadák jellegzetes képeit örökítik meg.

A műemlék a Regionális Operatív Program keretében újult megösszesen 10,9 millió lejből (834 millió forint), melyből mintegy 6 millió lej (459 millió forint) uniós támogatásból származott.

A beruházás keretében felújították az épület főhomlokzatait, külső nyílászáróit, a főbejárat villamos berendezéseit, a megyei könyvtár udvarának kerítését. A tetőszerkezetét is megjavították, a sérült cserepeket, kúpcserepeket és csúcsdíszeket a pécsi Zsolnay vállalat által gyártott, az eredetivel megegyező kerámiaelemekkel pótolták. Restaurálták a homlokzati fém díszítőelemeket és feliratokat, valamint a külső kőelemeket és mozaikokat is.

A tükörteremben felújították a belső burkolatokat, helyreállították a falak, oszlopok és mennyezet eredeti díszítését, felújították a vászonképeket, a lámpákat, a lambériát és a parkettát. Mindezek mellett belső javításokat is végeztek a megyei könyvtár lépcsőházában, és a koncertteremben megjavították az orgonát.

A Marosvásárhely híres városépítő polgármestere, Bernády György által építtetett szecessziós ingatlan felújítására 2017-ben írták alá a támogatási szerződést. A munkálatok 2019-ben kezdődtek el, de a folyamatos késések miatt a megyei közgyűlés szerződést bontott a kivitelezővel, és másik cégre bízta a munkát.

A kiállítóterek felújítása még zajlik, a munkálatokat önerőből finanszírozza a megyei közgyűlés. Idén befejezik a munkát, így egészében használható lesz az épület – ígérte Péter Ferenc, az épületet fenntartó Maros megyei közgyűlés elnöke az átadón.

Forrás: MTI, Maros Megyei Múzeum