Közélet, hírek

Felújításra kötelezi a bíróság az évek óta romos Czuba-Durozier-kastély tulajdonosát

2024.02.26. 11:21

A historizáló stílusú budafoki kastély 2016-ban került az önkormányzattól egy magánszemély tulajdonába, aki szerződésben vállalta a műemléki épület felújítását, valamint a környező park rendezését. Bár a felújítás látványtervei megtalálhatók az interneten, a munkálatok terén semmilyen előrelépés nem történt, az épület és a környezete ma is elhanyagolt állapotban van. Az önkormányzat pert indított, a bíróság pedig február elején meghagyásban kötelezte a tulajdonost a szerződésben foglaltak teljesítésére.

Budapest XXII. kerületében, a Plébánia utca 11. szám alatt álló kastélyt W. H. Czuba-Durozier Magyarországra települt francia iparos építtette 1884 és 1887 között maga és családja számára. Pincéjében egy konyakgyárat is létrehozott Ulbrich Gyulával közösen. Czuba-Durozier 1920-as években bekövetkezett halála után a gyár megszűnt, majd a kastély többszöri tulajdonosváltáson esett át, míg végül Bathó Kálmán budafoki közjegyzőhöz került. 1950-ben, Budafok Budapesthez való csatolása idején államosították az épületet, és előbb 8, majd 16 lakásos társasházzá alakították. 

Az egykori díszítőelemek közül kevés maradt meg, a legfeltűnőbbek a kovácsolt vas korláterkélyek, illetve a háromemeletes torony első emeleti zárt erkélyének ablaka fölötti díszes fríz. A Plébánia utca felől található az egykori főbejárat, ahová lovasszekérrel is be lehetett hajtani; a kőfal kerítésben lévő boltíves kaput két kőoroszlán őrzi. Az udvari homlokzat egykor kváderezve volt, de ez ma már nem látszik.

A kastély, valamint a Knoll József utcai műemléki jelentőségű terület (Knoll József utca 6–8–10.) 2016-ban került magántulajdonba. Az értékesítésekor a vevő szerződésben vállalta az épületben lakó vagy szállás funkció, a földszinten pedig kereskedelmi, vendéglátó- vagy szolgáltatóegységek kialakítását, valamint műemléki szempontok figyelembevételével a kastély teljes felújítását. Emellett településrendezési szerződést írt alá a Knoll József utca 6-10. alatt álló terület rendezésére, pihenőpark kialakítására a Dr. Takács Pál park területén, valamint a támfalak megerősítésére. 

Bár a czuba.hun megtalálhatók a kastély felújításának látványtervei, de a konkrét munkálatok terén semmilyen előrelépés sem történt. A 2022-ben létrejött weboldal szerint “elegáns, minőségi lakások" kerülnek kialakításra, melyek “ötvözik a tradíciót és a technológiát". “Az épület eredeti megjelenésében francia ízlésű, romantikus stílusú, ezek a stílusjegyek köszönnek vissza a tervezett beavatkozásokban." – olvasható az oldalon. A 12, okosotthon megoldásokkal felszerelt lakás mellett iroda, kávézó és egy infraszaunával ellátott privát fitness terem is létesülne; a belső udvarban “hangulatos kert", alatta pedig egy mobiltelefonnal is működtethető távirányítós bejárattal ellátott teremgarázs épülne, elektromos autó töltési lehetőségekkel. A kastélyban portaszolgálat is működne. 

A kastély jókarbantartásának kötelezettsége a tulajdonost terheli, írja a Budafok-Tétény önkormányzata weboldalán, hangsúlyozva, hogy korábban több alkalommal is felszólította a tulajdonost a szerződés teljesítésére. Mivel az építéshatósági feladatok átkerültek a Budapest Főváros Kormányhivatala Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztályhoz, az önkormányzat ismétlődően a kormányhivatalhoz fordult, kérve intézkedésüket. A kormányhivatal még tavaly a kastély beszakadt teteje miatt felszólította a tulajdonost jókarbantartási kötelezettségei teljesítésére. Szintén utasította a tulajdonost a Knoll József u. 10. szám alatti ingatlan tetőszerkezetének biztonságos kialakítására, az elmozdult tetőcserepek helyreállítására. 

Miután a korábbi megkeresések kudarcot vallottak, az önkormányzat pert indított a tulajdonos szerződésekben foglalt kötelezettségei elvégzésének kikényszerítésére. A bíróság február elején meghagyásban kötelezte a vevőt a kastély felújítására és a park rendezésére.