Közélet, hírek

Felújítják a Debreceni Egyetem természettudományi épületét

2023.01.06. 12:28

A Kémia épületet a természettudományi képzés központi oktatóépületeként tartják számon, több tanszék otthona. A munkálatokat hét szakaszban végzik majd el, a kivitelezés májusban kezdődhet. 

Közbeszerzést írt ki a Debreceni Egyetem a természettudományi épület felújításának kivitelezésére. Ahogy a leírásból kiderül, az egyetem szándéka "olyan új, esztétikus és korszerű terek létrehozása, ahol a legkorszerűbb technikai vívmányok alkalmazásával inspiráló közösségi, oktatási, munkaterületek alakulnak ki".

Mint írják, az egyetem Kémia épülete a természettudományi képzés központi oktatóépületének tekinthető, ennek okán az épületben számos funkció megtalálható, úgymint a Szerves és Szervetlen Kémia Tanszék, Biomérnöki Tanszék, Ásványtani Tanszék, Földtudományi Intézet irodái, az elméleti oktatási funkciókhoz kapcsolódó szemináriumi és előadótermek, a gyakorlati oktatáshoz kapcsolódó laborok, illetve egyéb hallgatói terek, kiszolgáló helyiségek.

Az épület öt egységből áll: A, B, C, D és E jelű részekből, a B épületegység pedig további 3 részre tagolódik. A belső munkálatokat hét szakaszban végzik majd el; az egyes szárnyak, szintek, tetők mellett az épület gépészeti rendszerét is megújítják, ami többek között a fűtési, hűtési, szellőzési, vízellátási és csatornarendszerét érinti. Új vezetékhálózatot alakítanak ki, illetve megvalósul az épület tűzjelzőhálózat, valamint a trafók és főelosztók cseréje is.

A felújításhoz kapcsolódóan megújul az épület központi részén (azaz a B szárnyban) található három nagyelőadó, a laborokban, közlekedőkön burkolatcserék történnek. Kicserélik az épületben használt régi típusú vegyifülkéket és munkaasztalokat is. 

A kivitelezés kezdeteként 2023. május 15-ét jelölték meg a felhívásban, és arra is kitértek, hogy a munkálatokra 24 hónap áll rendelkezésre. Az egyetem a teljes felújítás ideje alatt is működni fog, ugyanis "pénzügyileg jelentősen terhelné a beruházás megvalósíthatóságát", ha ideiglenesen át/ki kellene költöztetni a kivitelezés idejére.

A kémia épület energetikai fejlesztésének (hőszigetelés, nyílászárók cseréje) tervezése kapcsán egyébként még korábban folytattak le egy közbeszerzési eljárást, melynek eredményeként a megbízást a Balázs és Vecsey Építésziroda Kft. kapta meg. 

A Debreceni Egyetem aktuális fejlesztéseiről korábban többször is beszámoltunk, így például arról, hogy innovációs oktatószálloda építését tervezik, új épülettel bővíthetik a gyógyszerésztudományi kart, megvalósíthatósági tanulmány készült a Klinikai Központhoz tartozó Új Klinikai Tömbre, felújítják és bővítik a Gyermekklinikát, valamint hogy elkészült az új tanulóközpont, a Learning Center és az Innovációs Központ is.