Közélet, hírek

Fémlemezfedés az építészetben - a nyertesek

2016.05.20. 14:15

A régi és az új találkozásától a fémmel burkolt fémszobrász műhelyig. A Kortárs Építészeti Központban szakmai előadásokkal színesített díjátadón vehették át a díjaikat a PREFA által idén negyedszer meghirdetett „Fémlemezfedések az építészetben“ című országos versenypályázat legjobbjai. 

A gyakorló építészek kategóriájában az AS Építész Stúdió Kft. Erdőhorvátiban található saját építészirodájának felújítása kapta a fődíjat. Az építészhallgatók pályázatai közül pedig a Sághegyi Adél Laura pécsi fémszobrász műhelyének terve aratott sikert.

Az alumínium tetőfedő és homlokzatburkolati rendszerek fejlesztésével és gyártásával foglakozó PREFA Hungária Kft. a minőségi fémlemezfedések és burkolatok széleskörű és időtálló felhasználását kívánta díjazni és bemutatni az ezúttal negyedszer meghirdetett pályázaton. A két kategóriában összesen 22 pályamű érkezett, amelyek kiválóan illusztrálták a fémlemezfedések és burkolatok esztétikus, praktikus és különleges felhasználási lehetőségeit. 2016-ban először a nagyközönség véleményére is kíváncsi volt a kiíró: a közösségi médiacsatornán meghirdetett közönség szavazáson mindkét kategóriában 1-1 pályamű nyerhette el a nagyközönség szimpátiáját és így a pályázat kiírójának különdíját.A Kortárs Építészeti Központban megrendezett díjátadó ünnepségen a műemlék és középületek tetőfedési eljárásairól, a fémlemezfedések modern környezetben történő alkalmazásáról és az építészek közösségépítéséről szóló szakmai előadásokat követően a zsűri kategóriánként 1-1 fődíjjal és összesen 7 további díjjal, illetve 1-1 közönségdíjjal jutalmazta a legkiválóbb alkotásokat.

A pályázati anyagok értékelésére 2016-ban felkért zsűri tagjai

  • Erő Zoltán, a Bíráló Bizottság elnöke, okleveles építészmérnök
  • Eltér István, a Magyar Építész Kamara alelnöke
  • Horváth Sándor, a Budapesti Műszaki Egyetem Épületszerkezeti Tanszék egyetemi adjunktusa
  • Ráday Mihály, a Város és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) elnöke, Kossuth-díjas alkotó
  • Nemere Judit, építőmérnök, cégvezető, PREFA Hungária Kft.A régi és az új szerencsés ötvözete

A gyakorló építészek megvalósult vagy tervezés alatt álló, műemlék vagy modern, köz- vagy lakóépülettel pályázhattak, amely PREFA anyaggal fedett vagy burkolt. A beérkezett 22  pályamű közül a szakmai zsűri az AS Építész Stúdió Kft. Kalóczki Éva és Sorosi Zsolt tervezőinek munkáját, az Erődhorvátiban található építészirodájuk minőségi felújítását ítélte a legjobbnak. A tervezők a PREFALZ (P10) lemez világosszürke változatát választották a közel 150 éves parasztház épület felújításának és bővítésének munkálatai során.

„Építészként az anyagkiválasztás előtt a fémlemez forgalmazóktól több anyagmintát bekértünk. Az anyagmintákon házi minőségi teszteket hajtottunk végre, vizsgáltuk karcolásra, többszöri hajtogatásra, tisztíthatóságra és minden olyan előforduló igénybevételre, amely főleg a homlokzatburkolatot érintheti. Mind ezek mellett legalább olyan fontos volt számunkra a kapható szín és felületi megjelenés. Főleg a karcolhatósággal szembeni ellenállás miatt választottuk a PREFA világosszürke színű fémlemezét.” – indokolták az anyagválasztást a nyertes építészpáros.

„Az új rész tömege, arányai, tetőhajlásszöge mindenben megegyezik a régivel, de anyaghasználata teljesen újszerű. Ennek ellenére a környezetbe illeszkedés szép példáját láthatjuk. A végeredmény követhető – követendő irány.” – méltatta az ünnepélyes díjátadón a pályaművet Eltér István, a zsűri tagja.

Az alumínium fémlemez fedés révén az épület jól illeszkedik a gyári környezetbe. Matt, sötétszürke felülete visszafogott, elegáns megjelenést kölcsönöz az épületnek. Határozott sötét színe jól felismerhetővé teszi. A 60°-ban megdöntött álló korccal rögzített szalagok külső-belső és alsó-felső felületen is folytatónak, minden sarok minden él egyedi megoldás, egyedi módon csatlakozik a további felületekhez. Ezzel a kivitelezéssel tökéletesen teljesült a tervezők azon célja, hogy egy olyan új modern kortárs elemet hívjanak életre, mely különbözik az őt fogadó épületektől, de jól illeszkedik az kézműves jellegű, ipari –műemléki környezetbe.Ugyanebben a kategóriában a zsűri további három megosztott második díjat osztott ki:


Tervezők: Mészáros János, Mészáros Tamás, Térprofil Kft.
Az épület megnevezése: Premontrei Rendház, Gödöllő
Beépült termék neve: PREFA Prefalz (antracitszürke), Prefa csatornarendszer és Prefa bádogozások (antracitszürke)


Tervezők: Petőcz-Tóth Anikó, Csizmadi Péter DLA, Reload Építészstúdió Kft.
Az épület megnevezése: V-ház, Kétlakásos lakóház, Üröm
Beépült termék neve: PREFA Prefalz, 07 világosszürke P.10 felülettel
Tervezők: Szécsi Zsolt, Örökségvédelmi Tervező és Szolgáltató Kft.
Az épület megnevezése: Óbudai Zsinagóga, Budapest
Beépült termék neve: PREFA kiselemes rombuszfedés, antracit színben

 

Kiemelt szakmai különdíj A tervezés és a kivitelezés összhangjáért: az ézsé Stúdió Kft. építészei, Gortva Anikó, Gortva Péter és Tompos Zsófia a Sukorón megvalósult üdülő és szállásépületért.

 

Közönségdíjas

Tervezők: Petőcz-Tóth Anikó, Csizmadi Péter DLA, Reload Építészstúdió Kft.
Az épület megnevezése: V-ház, Kétlakásos lakóház, Üröm
Beépült termék neve: PREFA Prefalz, 07 világosszürke P.10 felülettel


A funkcióhoz igazított anyagválasztás: a fémmel burkolt fémszobrász műhely

Idén másodszor az építészhallgatók terveikkel külön kategóriában nevezhettek, ahol a hallgatók egy szabadon választott köz vagy lakóépületen mutathattak be PREFA termékek alkalmazásával készített különleges építészeti elképzeléseket. Ebben a kategóriában a Sághegyi Adél Laura pécsi fémszobrász műhelyének épületterve nyerte el a fődíjat. A bíráló bizottság ebben a kategóriában további két díjat osztott ki a pályázók között.

Az építészhallgatói kategóriában a szakmai zsűri a Pécsi Tudományegyetem hallgatójának, Sághegyi Adél Laura pécsi fémszobrász műhely terveinek ítélte a fődíjat. A hallgató a burkolat alatt oldotta meg a csapadékvíz elvezetését, amelyhez a tervezett PREFA Reynobond kompozit elem ideális választásnak bizonyult, hiszen a szilárdsága, tűzállósága is megfelel az átszellőztetett homlokzatok kialakításához. „A tetőszerkezetet is ugyanabból az anyagból szerettem volna kialakítani, mint a homlokzatot, és ez a rendszer tökéletes megoldást ad erre is. Emellett a rendelhető változatos elemméretek lehetővé tették, a változó ritmusú burkolatkiosztást.” – indokolta a termékválasztást a nyertes hallgató.

2. helyezettA pályázó neve: Szegedi Dávid Olivér (Szent István Egyetem – YBL Miklós Építéstudományi Kar)
Az épület megnevezése: Püspöki Palotamúzeum, Székesfehérvár
Betervezett termék neve: PREFA Aranymetál (Maya Gold) kettős állókorcos fedés

3. helyezett és KözönségdíjasA pályázó neve: Ruszinkó Roland (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem)
Az épület megnevezése: Ipari épület, Hajdúszoboszló
Betervezett termék neve: PREFA Prefalz - antracit/világos szürke

 

forrás: sajtóközlemény