Közélet, hírek

Fenntartható építészet – díjazták Európa legjobbjait

2011.09.19. 15:03

Szeptember 15-én Milánóban kihirdették a Holcim-díj európai régiójának győzteseit. Az aranyérmet egy berlini óriásmedence kapta meg, több újító megoldást díjaztak a fenntartható tervezés és az anyagok területén.

Szeptember 15-én Milánóban kihirdették a Holcim-díj európai régiójának győzteseit. Az aranyérmet egy berlini óriásmedence kapta meg, több újító megoldást díjaztak a fenntartható tervezés és az anyagok területén.

 

 

 

A jelenleg futó, harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Global Holcim Awards előtt egy évvel, idén kerül megrendezésre az 5 regionális Holcim-díj, ezek dobogós helyezettjei adják majd a világdöntő indulóit. Az afrikai díjátadót időben az európai regionális Holcim díjátadó követte Milánóban, összesen 300.000 dollár pénzdíjazással. Ennek az összegnek egyharmadát kapta meg a győztes Tim Edler építész „realities united” elnevezésű építészcsapatával, a Berlin központjába tervezett Flussbad projekttel.

 

 

 

A tervek szerint 2018 januárjában induló Flussbad projekt kulturális örökségben gazdag területet rehabilitálna a Spree folyó egy használaton kívüli ágának természetes, 745 méter hosszú "úszómedencévé” alakításával. A projekt keretében 17 olimpiai medencének megfelelő nagyságú fürdőterületet alakítanának ki, javítva a város lakóinak életminőségét és a folyó ökológiáját. A víz tisztaságát egy 780 méter hosszú, nádas szűrőrendszer biztosítja, homokpad szűrőkkel. Berlin történelmi városnegyedében, a Múzeum-sziget közvetlen tőszomszédságában hoznak létre közösségi rekreációs teret mind a városlakók, mind a túristák számára. A zsűri kiemelte a projekt közvetlen és erős pozitív hatását a városi életminőségre, egy korábban figyelmen kívül hagyott terület hasznosítására. A projekt pozitívuma, hogy megkérdőjelezi a folyó tulajdonjogát, illetve a jelenleg kizárólagos felhasználási módját - a hajózást, áruszállítást és a vízelvezetést -  a jövőben bevonva a közösséget.

Vezető tervező: Tim Edler, építész, realities united, Berlin, Németország
Tervezők: Jan Edler, építész, realities united,  Berlin, Németország, Denise Dih, építész, DODK,  Berlin, Németország

 

 

 

Második helyezést Carlos Arroyo és Vanessa Cerezo kapott, a spanyol Carlos Arroyo Arquitectos irodától, a belga Oostkamp korábbi Coca-Cola gyárát új városházaként és közösségi térként hasznosító tervével. Az idén januárban indított fejlesztés 4 hektárnyi területet foglal magába, alapötletként nem csak az építészi anyagokat, hanem a teret magát is újrahasznosítva.

Tervezők: Carlos Arroyo, Carlos Arroyo Arquitectos, Spanyolország, Vanessa Cerezo, Spanyolország

 

 

 

Harmadik helyezett Philippe Rizzotti által vezetett csapat lett, egy dél-olaszországi, forgalomból kivont autópálya-viaduktot lakóprojektté alakító elképzeléssel. Új autópálya-fejlesztés következtében a '60-as években épület viaduktok újrahasznosítása a függőleges struktúrák megerősítése után a vízszintes platformok létrehozásával folytatódik, az függőlegesen elhelyzett település a lakóegységeken túl üzleteket, rekreációs szinteket és orvosi rendelőket is tartalmazni fog. A futurisztikus megjelenésű terv eredeti céljaként nyugdíjasokat vár majd lakóként, hihetetlen kilátással a Tirrén-tengerre. Az eddig elhanyagolt régió vonzerejét kívánják növelni a projekttel, új munkahelyeket teremtve. A zsűri értékelte a projekt minimális helyigényét, és az eredeti szerkezet felhasználását, a pozitív anyagmérleget és mind az építési költségek alacsonyan tartását, mind a megújuló energia hasznosításának köszönhető alacsony fenntartási költségeket.

Vezető tervező: Philippe Rizzotti, építész Philippe Rizzotti Architects, Párizs, Franciaország

Tervezők: Samuel Nageotte, építész, Samuel Nageotte Architecture, Párizs, Franciaország, Tanguy Vermet, építész, Off Architecture, Párizs, Franciaország, Manal Rachdi, építész, Off Architecture, Párizs, Franciaország

A kiemelt projektek közé négy ország jutott be, a finnországi, németországi, hollandiai és svájci projektek:

 

 

 

  • Sűrűn beépített területeken hasznosítható ehető házikó projekt, moduláris rendszerű összeállításban Hollandiából.

Vezető tervező: Marijke Bruinsma, De Stuurlui Stedenbouw, Hollandia
Építészek: Marjan van Capelle és Arjen de Groot, Atelier Gras, Hollandia

 

 

 

  • Svájci építészek munkája, nagy hatékonyságú beton zsaluzat technológia kidolgozása.

Vezető tervező: Matthias Kohler, Gramazio & Kohler, Architecktur und Digitális Fabrikation - ETH Zürich, Svájc

Építészek: Fabio Gramazio, Silvan Oesterle és Axel Vansteenkiste, Gramazio & Kohler, Architecktur und Digitális Fabrikation - ETH Zürich, Svájc

 

 

 

  • Alacsony költségvetésű társasház intelligens építőanyagból Németországban.

Vezető tervező: Frank Barkow, Barkow Leibinger Architects, Németország

Építészek: Regine Leibinger, Barkow Leibinger Architects, Németország, Mike Schlaich, Schlaich Bergermann und Partner, Németország, Matthias Schuler, TRANSSOLAR Energietechnik, Németország

 

 

 

  • Alacsony-nulla széndioxid kibácsátású, fa irodaház Helsinkiben.

Vezető tervező: Matthias Sauerbruch, Sauerbruch Hutton, Németország

Építészek: Adrian Campbell, Arup, Egyesült Királyság, Jan-Christoph Zoels, Experentia, Olaszország

 A „Jövő generáció” hallgatói kategória első díját egy brit koncepció kapta, a másik két díjat pedig spanyol projektek nyerték.

 

 

 

A kategórianyertes csapat az Architectural Association (AA) csapata volt Povilas Cepaitis, LLuis Enrique, Diego Ordoñez és Carlos Piles részvételével. Parametrizációs eljárással előállított felületeket bontanak fel egymásra helyezhető részekre, így könnyítve meg a gyártást és a szállítást.

 

 

 

A diákverseny második helyezettje a madridi Escuela Técnica Superior de Arquitectura tanulója, Elisa de los Reyes García lett, harmadik pedig Eduardo Mayoral,a ETSAS Seville University/GSAPP Columbia University egyetemről, biolumineszcens világítótestek tervezésével.

 Az európai Holcim-díjra harmincnál több magyar pályázat került benyújtásra, ezúttal hazai győztes nélkül. Korábban a 2008-es európai regionális döntő aranyérmét Janesch Péter és építész csapata nyerte a kormánynegyed terveit is magába foglaló "Négy negyed, egy egész" című pályázatával.

A milánói díjátadót megelőzően az Afrika-közel-keleti régió nyerteseit mutatták be Casablancában az első regionális díjátadó ünnepség keretében. Az eseménysorozat Buenos Airesben, Washingtonban és Szingapúrban folytatódik a többi régió nyerteseinek kihirdetésével.


fotók: Photos© Holcim Foundation