Technológia

Fenntartható üvegpalota Bukarest legmagasabb épülete

2013.10.17. 13:00

Az impozáns Sky Tower tervezésekor Armin Fuchs és Franz Janz a teljesen üvegborítású épületek tipikus problémájával néztek szembe. Kérdéses volt, hogy hogyan lesznek képesek az óriási üvegfelületeken beáramló napfény hőjétől megóvni a benntartózkodókat, miközben a lehető legtöbb természetes fénnyel látják el az épületet. A megoldást speciális, Guardian SunGuard napvédő üvegek okos kombinálásával találták meg.

A Sky Tower nem csak Bukarest, de Románia legmagasabb építménye is lett. 137 méteres magasságával átrajzolta a város látképét. Mindenhonnan látható, központi fekvéséből és a jó közlekedési lehetőségekből adódóan mindenhonnan könnyen megközelíthető. Ezek alapján elmondható, hogy Bukarest új szimbólumaként egyaránt szempont volt tervezésekor a különleges külső és az előremutató építészeti, technikai megoldások alkalmazása.

[imagelist|imgid=|name=dsc9058.jpg|title=-]

Az osztrák építészek a Baumarc építészeti csapatával karöltve ezeknek megfelelően alkották meg az elliptikus formájú épületet, melynek függőleges szerkezete átlátszó, áttetsző és matt elemekből áll, melyek a különleges vizuális hatás mellett a kényelmet, élhetőséget és energiatakarékosságot szolgálják. A 37 emeletes felhőkarcoló teljes egészében üvegborítást kapott. Az acélszerkezet harmonikus egységet alkot a különböző SunGuard üvegekkel, melyek mind csúcsminőséget képviselnek a naphő jelentős részének visszaverésében.

A Magyarországon is gyártó Guardian SunGuard termékcsaládja olyan magas minőségű üvegekből áll, melyek innovatív módon segítenek abban, hogy az épület hűvös maradjon (ezzel redukálva nyáron a légkondicionáló-használatot és növelve a megtakarítást), miközben az év minden szakában maximalizálja a természetes fényt a belső terekben (a világítási költségeket csökkentve).
A Sky Tower esetében a Armin Fuchs, Franz Janz és román kollégáik különböző színű és fényáteresztő-, illetve fényvisszaverő képességű SunGuard üveget kombináltak igen kreatív módon. Az épület homlokzatán enyhén reflektív és (több mint 95%-os színvisszaadási indexének köszönhetően) belülről semleges színű HP Bright Green 40/29 üvegek, semleges-kékes extra átlátszó SuperNeutral 51/28 és fehér matt (függönyszerű hatást keltő) üvegek váltják egymást.

Ezt az összeállítást legfelül, ahol a Sky Tower a legmagasabb hőterhelésnek van kitéve, az erős fényvisszaverést a magasfokú fényáteresztéssel kombináló SunGuard SuperNeutral 40/23 váltja. Ez az átmenet kívülről semleges szürke árnyalatúnak látszik, mely vizuálisan a felhőkhöz kapcsolja az épületet. A legfelső szinteken étterem és konferenciatermek működnek, melyek épp a kilátással nyűgözik le a látogatókat, így a fényáteresztés ezen az építészetileg is kritikus részen kiemelt fontosságú volt.

Bukarest új jelképe kevesebb mint 2 év alatt épült fel. Nem csak látványosság, de előremutató megoldásai miatt mérce is lett az igen gyorsan fejlődő Floreasca kerületben, ami egyre inkább a főváros üzleti vérkeringésének központjává válik szórakoztató- és bevásárló funkciói mellett.