Közélet, hírek

Fény Mestere Nívódíj

2017.12.22. 12:13

A Lisys-Project Kft. A Fény Nemzetközi Éve alkalmából alapította A Fény Mestere Nívódíjat 2015-ben. A díj a szakma figyelmét kívánja felhívni olyan alkotókra, akik világítástervezési folyamatokban felmutatott tudásukkal és munkájukkal hozzájárultak a magyarországi világításkultúra fejlődéséhez. 

A Nívódíjjal a szakma figyelmét kívánja olyan világítástervezők, építészek, belsőépítészek, tárgytervezők, képzőművészek, iparművészek, elektromos tervezők és más, kapcsolódó területeken alkotó tervezők, szakemberek munkásságára felhívni, egyben a legkiemelkedőbb alkotók munkáját a Nívódíj átadásával elismerni, akik világítástervezési folyamatokban felmutatott tudásukkal és munkájukkal hozzájárultak a magyarországi világítási kultúra fejlődéséhez:

 • a fényt, a világítást az épített környezetbeintegráló gondolkodásmóddal,
 • újfajta, magasabb minőséget célzó tervezési módszerekkel,
 • világítástervezéssel kapcsolatos kutatási eredménnyel,
 • új szakmai szemlélettel,
 • új, saját fejlesztésű világítási eszközzel vagy világításban használható tárggyal, technológiával,
 • a komplex tervezési folyamat akár egy kis részletében a fentiek bármelyikének létrehozásával,
 • alkotásuk élménynövelő erejével.

Az a fajta széleskörű látásmód, amely magát a pályázatot is jellemzi, tetten érhető a zsűri sokszínű összetételében is, hiszen új gondolatokra nyitott, nagy tapasztalattal bíró, szakterületükön elismert, a fejlődés mellett elkötelezett szakemberek bírálják el a beérkezett pályaműveket:

 • Bányai Tamás, világítástervező, A Fény Mestere – Master of Light 2015 Nívódíj győztes pályaműve világítási koncepciójának megalkotója
 • Csontos Balázs – a Vígszínház világítás tervezője és világítási felügyelője
 • Haász Ferenc – világítástervező, a MadebyLight Zrt. alapítója, az idei zsűri elnöke
 • Kádár Bálint – a Kortárs Építészeti Központ alapítvány elnöke
 • Somogyi Krisztina - vizuális intelligencia-kutató
 • Timóczki-Nagy Márton, A Fény Mestere – Master of Light 2016 Nívódíj győztes pályaművét készítő Healium Decorations képviselője

A díj alapítója, a Lisys-Project nem vesz részt a pályázatok elbírálásában, a döntést teljes egészében a zsűrire bízza.

 

A Nívódíj ötletgazdája Böröcz Sándor, aki több mint 30 éve dolgozik a világítástechnikában, ráadásul annak egyik különleges területén, a színpadvilágításban, mely a hivatása mellett a „szerelme” is. Az a felismerés, hogy a színpadi produkciók élménynövelő hatású világítástechnikai megoldásai az építészetben is új lendületet adhatnak a tér- és tömegformálásnak, a hangulatok kifejezésének, nagy lökést adott a díj életre hívásához.

A tavalyi győztes pályamű – a Healium Decorations Lightformer koncepcióját bemutató Dodekaéder – kimondottan nem építészeti célú világítási fejlesztésként született meg az alkotók fejében. Ugyanakkor a zsűri – azonosulva a kiírás szellemiségével – meglátta benne az értéket és az innovációt, így a díjátadón megtartott személyes prezentációt követően a három főből álló tervező csapatnak ítélte a Nívódíjat.

A Fény Mestere 2016 szakmai zsűrijének elnöke Somogyi Krisztina így nyilatkozott: "Az első díjazott elképzelést az innovatív jellege miatt tartottuk a legjobbnak: olyan felvetés született meg három fiatalban, amely egyszerre volt inspiráló technológiai újítás - így a zsűriben lévő szakembereknek érdekes, gondolatindító felvetés - ugyanakkor a felhasználói, nézői oldalról is izgalmas és újszerű élményt eredményezett a projekt - ezt a művészettel, színházzal, kommunikációval foglalkozó zsűritagok értékelték nagyra. Fontosnak éreztük, hogy a díjjal bátorítsuk a tervező csapatot, úgy éreztük, hogy autentikus kíváncsiság munkál bennük, ami a nagy felfedezések sajátja."

Mintegy önmagát beváltó jóslatként, idén már átadták azt a három Dodekaéderből álló, különleges fát formázó tér-installációt, amelyet Szenes István álmodott meg a felújított East West Business Center aulájába.


 

Az, hogy a széles értelemben vett világítástechnikai szakmának és a világításkultúrának szüksége van az ehhez hasonló önzetlen megmozdulásokra, mi sem mutatja jobban, mint hogy tavalyhoz hasonlóan több szervezet és cég is különdíj támogatásával csatlakozott a kezdeményezéshez. A MABE és az MMK ELT mellett – akik már tavaly is átadták a különdíjaikat – idén a Provim Kft. nevével fémjelzett Provim Mester díj is átadásra kerül.

Ahogy az elmúlt két évben idén is lesz hallgatói díj. A Lisys-Project által alapított és az ERCO Lighting GmbH támogatásával megvalósuló pályázat célja, hogy bemutatkozási és bizonyítási lehetőséget biztosítson a jövő tehetségeinek. A Junior Master of Light díj átadásával az ő alkotó munkájukat kívánja elismerni, felhívva a figyelmet azokra, akik gondolataikkal, újító ötleteikkel, világítási terveikkel, a megszokottól eltérő szemléletükkel hozzájárulhatnak a hazai világításkultúra fejlődéséhez.

Forrás: Sajtóközlemény