Design/Belsőépítészet

Fényt vinni az emberek életébe: Harcos Andrea installációja

2022.03.09. 12:20

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy március elején egy ünnepélyes gála keretében átadták A Fény Mestere – Master of Light pályázat elismeréseit. Cikkünkben most részletesebben is bemutatjuk az egyik pályaművet, a Harcos Andrea által készített alkotást, amely a Magyar Belsőépítész Egyesület különdíja mellett az Építészfórum által támogatott Közönségdíjat is elnyerte. 

Idén ötödik, jubileumi alkalommal adták át a Lisys-Project Kft. által alapított A Fény Mestere – Master of Light nívódíjat és a pályázathoz kapcsolódó számos rangos különdíjat. A 2015-ös Fény Nemzetközi Éve alkalmából elindított kezdeményezés nem titkolt célja, hogy megmutassa azt a szakmai sokszínűséget, ami a fénnyel való munkát jellemzi, és teret adjon azoknak a kreatív energiáknak, amelyek ebben a szcénában működnek. A gálára ezúttal a Műcsarnok reprezentatív terében került sor, amely méltó környezetet biztosított az év egyik legjelentősebb világítástechnikai eseményének.

A héttagú szakmai zsűrinek a korábbi évekhez hasonlóan idén sem volt könnyű dolga a döntés meghozatalakor. A döntős pályaművek prezentációját követően, hosszas tanácskozás után végül a tudomány és művészet határmezsgyéjére pozicionált Iris 2021 nevű projektet (alkotói: Adorján Zalán, Nagy András, Terkál Róbert) hirdették ki győztesként. A munka fókuszában a kinetikus fényinstallációk felhasználóbarát vezérlésének elősegítése áll, olyan technológiai újításon keresztül, melynek kommunikációs protokollja megegyezik a fénytechnikai berendezések körében elterjedt nyelvezettel. Az alkotás központi fényforrása egy lézer, amely a fölélógatott kinetikus tükörgömb segítségével rálátással bír a tér egészére. A ködgép teremtette atmoszférában láthatóvá váló lézer fénycsóvák fényszobrokat és konstellációkat alkotnak.A Junior Master of Light 2021 hallgatói díjat Evgenii Zuchenko Inverted Lamp nevet viselő alkotás nyerte, amelynek egyik fő inspirációja az Edison-izzó és a magyar barack volt. A kollekciót háromféle függőlámpából és egy falikarból áll, amelyek nyilvános és privát, belső terekben is használhatóak. Az alkotó koncepciója szerint a lámpák amellett, hogy művészeti tárgyként is értelmezhetőek, az energiamegtakarításra is felhívják a figyelmet, egy részük fizikai "levágásával" szimbolikusan az erőforrás megtakarítására utalnak. Az Inverted Lamp ötlete a junior-díj mellett a Magyar Építőművészet által támogatott Magyar Építőművészet Junior Különdíjban és az Építészfórum által támogatott Junior Közönségdíjban is részesülhetett.A díjazott projektek teljes listája ebben a cikkünkben elérhető.

Idén a szakmai és az érdeklődő közönségnek először volt lehetősége szavazáson keresztül véleményt formálni a benyújtott alkotásokról. A voksokat februárban az Építészfórum felületén is le lehetett adni. Az eredmény alapján a Közönségdíjat Harcos Andrea kapta a The Wave – Love Installation by Andrea Harcos munkájáért, amely a MABE által támogatott Borz Kováts Sándor Különdíjat is elnyerte. Az alkotó lapunknak elmondta: nagy boldogság számára mindkét díj odaítélése, hiszen mindig is az egyén állt a munkái középpontjában: "Fényszobraimat minden esetben az adott személyre szabom, az adott enteriőr vizuális és funkcionális szempontjait is szem előtt tartva. A Közönségdíj számomra azt jelzi, hogy jó irányba haladok, és az emberek értik, vagy ami még ennél is fontosabb, érzik a munkáim által átadni kívánt üzenetet."A Love Lampet öt éve alapította, a most díjazott, The Wave névre keresztelt fényinstallációt 2019-ben, egy magánotthonba alkothatta meg. A koncepciót így mutatta be: "A magas belterű, balatoni családi ház nappalijának öt méteres belmagasságát úgy szerettem volna megtölteni fénnyel és tartalommal, hogy az ne elnyomja, hanem kitágítsa a teret. A hegytetőn elhelyezkedő épületből az egész Balaton látszik, és a megrendelőnek kérése volt, hogy mindenképpen reagáljunk a vízre. A javaslatom az volt, hogy apró, 5-7 centis cseppek adják ki a hatalmas hullámot, szimbolizálva ezzel, hogy minden egy."

A nappali mellett az alacsonyabb belmagasságú konyhába és étkezőbe az installációra reagáló üvegcsillárt és menyezeti elemeket is készíthetett, amelyek így együtt erősítik a tér harmóniáját. "Szeretem az olyan megbízásokat, ahol egész terekbe én vihetem a fényt", tette hozzá. 

A fényinstalláció közel 1500 darab homokfújt, illetve buborékos üvegcseppből áll, amelyek Hábori György üvegművész keze munkáját dicsérik. A 3000X1500 mm méretű, fa menyezeti elemet Andrea fehérre fújta, hogy ne kapjon nagy hangsúlyt. Több mint 4000 méter száloptikára illesztette egyesével az üvegcseppeket, melynek maximális belógása 2,5 méter. Nincs két irány, ahonnan nézve ugyanúgy nézni ki: néha egy bálnát formáz, néha hullámot, ki mit lát bele.Ahogy Andrea mondja magáról: analóg típus, nem szereti a digitális technika általi szabályozottságot, így az organikus hullám alakzatot egyesével, szálanként, kézzel alakította ki. Fontos volt az is, hogy az installációt ne kívülről, spotokkal világítsák meg, hanem a fény belülről fakadhasson. Az RGBW fényforrást egy brit gyártó csúcsminőségű, száloptikához gyártott meghajtója adja, amellyel tökéletes hangulatvilágítást tudtak adni az 50 négyzetméteres nappalinak. Az installációban elrejtett 42 darab egyedi gyártású, állítható fényerejű power LED-et is, amelyek a tér „hasznos“ világítását adják, és az okos otthon fali kapcsolóival szabályozhatóak. Minden fényerősséget be lehet állítani a hangulathoz illeszkedve.

"Többek között azért köteleződtem el a fénnyel való munka mellett, mert szerinem egy térben szinte mindent meghatározhatunk vele, valódi hatással van az emberek hangulatára, érzéseire, az egész életükre. Munkáimat a hasznos művészet kategóriába sorolják a leggyakrabban. Minden esetben érzelmeket váltanak ki az emberekből, ám az esztétikum mellett minden esetben épp olyan fontosnak tartom, hogy a lámpa funkciójukat is tökéletesen ellássák. A legizgalmasabb az, hogy minden munkámat az adott térben élő vagy dolgozó egyénekre szabhatom, így soha nem kerül ki a kezeim közül két egyforma fényszobor. A személyes kapcsolódás és a közös teremtés egyébként is nagy kincs jelenlegi világunkban. Én így törekszem fényt vinni az emberek életébe" - vallja a művész.