Emberek/Interjú

Ferge Borbála - interjú

2005.11.03. 23:00

Építészmérnöki Kar különdíja 2004-ben

Pontosan öt hete dolgozom a FEHÉRVÁRY ÉS PARTNEREI ÉPÍTÉSZ STÚDIÓban mint építész munkatárs. Az idő rövidsége miatt sem túl sok projektben nem vettem részt, sem túl sok tapasztalatot nem szereztem.

Épületek, amiket próbáltam összerakni:
többlakásos társasház homlokzata, Budapest
többszintes sorház, Dorog, majdnem jó lett
gyermekorvosi rendelő,Túrkeve, régi épület új funkciója
teraszház, Budapest, ez még lehet, hogy jó lesz
görög katolikus templom, Olaszliszka, jó nehéz feladat

A tapasztalataim, amiket eddig szereztem:
Milyen jó, ha az ember főnökének jó elvei vannak az életben, még akkor is, ha az építészeti stílusa nem feltétlenül egyezik a miénkkel
Milyen jó dolog jól felszerelt irodában dolgozni
Az egyetemen használt tervezési elveknek nagyából semmi köze az életben használt tervezési elvekhez. De hogy valójában hogyan kell jól tervezni, azt még nem tudom.

Munkahelyi feladatokat csak az irodában csinálok 9-5-ig, onnan haza soha nem viszek munkát, hál' istennek nem is várják el. Otthon csak a saját munkáimat csinálom, ha éppen vannak. Ezek általában belsőépítészeti munkák, lakásátalakítás, berendezés, bútotervezés. Ez az a dolog amivel később önállóan is szeretnék foglalkozni. Persze az építészeti tervezés mellett.

(Szakma megítélése:) Amit eddig konkrétan észrevettem, hogy Magyarországon mindenki remek tervező és lakberendező. Valójában fogalman nincs.

A fiatalok helyzete szerintem akkor lenne jó/jobb, ha lennnének mentoraink, mestereink akik nem rettegnének attól, hogy elszeretjük tőlük az összes megrendelőiket és ők éhenhalnak. Hanem segítenénk megtanulni azokat a dolgokat amiket az egyetemen véletlenül elfelejtettek elmondani, hogy majd ha jó öregek lesznek ne kelljen azon szenvedniük, hogy mi (majd akkor) mennyire rossz épületeket tervezünk. Valamint az a tapasztalatom, hogy építész tervező mellett az embernek muszáj marketing szakembernek is lennie, ha nem akar élete végéig rajzgép lenni, és mivel az egyetemen semmiféle ilyen irányú tudománnyal nem traktáltak bennünket, AMIT BORZASZTÓ NAGY HIBÁNAK TARTOK, szóval ezt is megtaníthatnák az öregek.
Mert én például szeretnék önállósulni, és azt hiszem, hogy Fehérváry úrral nagy szerencsém van.

(Hobbi/Család:) Most épp a családalapítás a fő hobbim. Különben meg egy csomó minden.

Úgyhogy köszönöm, jól vagyok!