Épületek/Középület

Fészek Református Óvoda

2024.01.23. 07:58

A Bíró és Társa Építésziroda Debrecen peremére kis költségvetésből tervezett karakteres épületet. A kortárs óvoda racionális szerkesztése és szerkezete ellenére nyújt gáláns építészeti gesztusokat, világos és kényelmes tereket biztosítva a dadusoknak és gyermekeknek egyaránt.

Bevezetés
Debrecen városának lakóövezetei az elmúlt évtizedekben rohamosan fejlődtek, az új perifériális lakónegyedekben szükségessé vált az oktatási infrastruktúra fejlesztése. A helyi egyházkerület vállalta magára a feladatot és megbízást adott egy új óvoda tervezésére és megépítésére, amely megvalósult és jelenleg működik.

Helyszín és tervezési program
A projekt helyszíne Debrecen városának nyugati pereme. A telek egy viszonylag újonnan épült lakóövezet szélén, a lakózóna és az ipari-gazdasági zóna határán található. Az épített környezet még nem teljesen kialakult, több beépítetlen terület is található a környéken. A látható épületállomány nem képvisel építészeti értéket, nincs karaktere, nincs mihez illeszkedni egy új épület tervezése esetén. Talán a meglévő beépítési struktúra ad támpontot, azaz a családi házak és kis társasházak tömege, léptéke.

A megbízó egy olyan óvoda tervezésére adott megbízást, amely 4 csoportot képes befogadni, vagyis 100 gyermeket. Az épület funkcionális szempontból feleljen meg a mai kor elvárásainak, emellett viszont tartalmazzon néhány különleges funkciót is (például: sószoba), illetve mint épület legyen különleges, érdekes, de emellett barátságos, emberléptékű.

Koncepció
A projekt főbb problémái: rendkívül alacsony költségvetés, de magas megrendelői elvárások, rövid határidők, unalmas környezet, ahol nincsenek olyan épített vagy természeti értékek, amelyhez igazodni lehetne.

A tervezés során megpróbáltunk minden problémára külön-külön megoldást találni, de közben a megoldásokat összehangolni és egy koncepciót alkotni. A cél az volt, hogy egy olyan épületet hozzunk létre, amely egyszerre különleges, de mégis egyszerű, racionális, de mégsem unalmas, feltűnő, de mégsem hivalkodó, gazdaságos, de mégis nagyvonalú.

A helyszínen nem található a „genius loci", ezért úgy döntöttünk, hogy mi teremtjük meg! A funkciókapcsolatok tervezésénél a szabványokból indultunk ki, és az alacsony költségkeret miatt a legracionálisabb elrendezést választottuk, majd a helyiségekkel, mint építőkockákkal játszottunk, ezeket kimozgatva hoztuk létre a közösségi tereket, belső kerteket, ezáltal az épület szigorú struktúrája feloldódott, a belső terek fénnyel teltek meg, az épület barátságos és világos lett. Az alaprajz mégis egyszerű, tiszta és takarékos maradt, biztosítva a megrendelő igényeit és tartva a költséghatárokat.

Anyagok és szerkezet
Az alacsony költségkeret miatt az épületet gazdaságos, olcsó és könnyen hozzáférhető anyagokból terveztük, az épület szerkezete hagyományos technológiával megépíthető konstrukció. A tartószerkezet beton alapokból, tégla falakból, vasbeton födémekből és fa tetőszerkezetből áll. A tetőfedés fehér fémlemez, a külső falfelületek fehér vakolattal készültek, melyekben színezett betétek találhatóak. Az egész épület tömege olyan, mint egy „fehér építészeti makett", melyben a színes foltok élénken vibrálnak. A fehér szín másodlagos funkciója a hőterhelés csökkentése, ezáltal az épület nyári hűtési szükségletének mérséklése. A fenntarthatóságot szolgálja továbbá a fűtési rendszer, a hőtermelő berendezés hőszivattyú, amely egyben a hűtést is biztosítja, illetve az elektromos ellátást részben a tetőre telepített napelemes rendszer biztosítja. Az épület tájolásánál az energiatakarékosság is szempont volt, a nagy üvegfelületek és a belső átriumok télen szoláris nyereséget biztosítanak, az acél pergolák nyáron jótékonyan árnyékolnak.

Biró és Társa Építésziroda

 

Szerk.: Borenich Levente