Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

Fesztáv

2009.12.21. 06:56

Lángok közt veszett el, lángok közt éledt újjá a Huszárik Zoltánról elnevezett MAFILM filmstúdió Fóton. Tervező: Emődi-Kiss Tamás és Horváth Ákos.

Lángok közt veszett el, lángok közt éledt újjá november 19-én a Huszárik Zoltánról elnevezett MAFILM filmstúdió Fóton.

Igazi filmes megnyitó volt, a rendező filmjeit felidéző, a filmgyár képességeit felvillantó Szelíd Varázslás című műsorral, látványelemekkel, filmmel. Az avatáson ott voltak a filmes szakma neves személyiségei: Tolmár Tamás, a MAFILM vezérigazgatójának megnyitó beszéde után Jancsó Miklós, az egyik legismertebb filmrendező, és Grunwalsky Ferenc, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) elnöke beszélt a magyar filmes szakma erejéről, amely ennek az épületnek a megszületésében is megmutatkozik.

 

 

 

A műterem két éve égett le, majd le kellett bontani. Az új műtermet tájolás, szélirány és forgalmi okokból 90 fokkal elforgatva terveztük a korábbi csarnok helyére, négy méterrel magasabbra. Fokozott elvárás volt a hangszigetelés és a kamerák látószögéhez illő belső téralakítás, elsősorban a magasság tekintetében. A csarnok tulajdonképpen a filmkészítés egyes számú munkaeszköze – ennek megfelelően alakítottuk a műtermet is kézre állónak és funkciójában szépnek, minimalista módon elegáns, jó „gépnek”. A vállalat legnagyobb műterme 40 méteres fesztávjával, 56 méteres hosszával és 15 méteres belmagasságával valóban nagy. A tér mennyiségének érzése: harmincezer köbméter levegő – jó élmény. Eszembe jut a Nyolcvan vödör levegő című darab, ahol az óvóhelynek kialakított üregben ennyi áll rendelkezésre két embernek a túléléshez. Ebben a műteremben lesz élettér.

 

 

 

Méreteiből adódóan a tervezéskor nem szokásos tűzvédelmi, akusztikai, tartószerkezeti feladatokat kellett megoldani. A szerkezetet tömör gerincű acél keretek adják, kívül-belül szigetelt és burkolt, összetett rétegrendű, közel egy méteres falvastagságú. Az acélszerkezetű soundproof műteremben eredeti hangot is lehet venni, emellett fokozottan hőszigetelt. A tartókra egyenként 2 tonna teher függeszthető, a forgatási tér felett komoly szerelőjárda rendszer készült.

 

 

 

A tervezés során többször jártunk a filmgyárban. A MAFILM fóti filmgyártó telepe, az ott lévő díszletvárosok, külső díszletek egy felnőtteknek szóló elvarázsolt kastélyra emlékeztettek. A kompozíció, az arányok és a perspektíva lehetőségei, a provizórikus szerkezetek és álanyagok építészet- és tektonikusság-ellenessége ellenére megnyilvánuló hatóereje, az anyaggal varázslás képessége lenyűgöző. A gyártócsarnokok, berendezések, a gyártástechnológia viszont szigorú mérnöki munka. A film és az építészet e kettősségben is rokon: művészet és műszaki tudomány. Annak az optika, ennek a statika az alapja.

 

 

 

Az új filmtörvény óta egyre több külföldi produkció választja Magyarországot forgatási helyszínnek a jó infrastruktúra és környezeti adottságok, illetve a valóban kitűnő szakemberek miatt. A filmgyár az elmúlt hónapokban teljes kihasználtsággal működött. Többek között itt forgatták a Nicolas Cage főszereplésével készülő Season of the Witch-et, A katedrális című Ken Follett-regény adaptációját vagy A csíkos pizsamás fiút. Sikeres vállalat, amely végrehajtott egy több mint fél milliárdos beruházást, jövőt épít.

 

 

 


Az új műterem megfelel a nemzetközi előírásoknak, alkalmas a greenbox technika használatára is, és növeli a MAFILM jelentőségét. „Nagyon szívesen látjuk a nemzetközi produkciókat, de a magyar filmeket is, akár még a televíziósakat is” – mondta a megnyitón megbízónk, Tolmár Tamás.


És még valami. Egy félmondat a filmesekkel folytatott beszélgetéseink közben: „igyekszünk összetartani, demonstrálni, hogy a filmszakma erős”. Ezt kívánom magunknak is.

Emődi-Kiss Tamás

megbízó: MAFILM Zrt.

építész: EKHO Építész Műterem Kft.
Emődi-Kiss Tamás, Horváth Ákos
akusztika: Arató Éva
acélszerkezet: Sosna Sebastian, Glaser Péter
statika: Szomorjai Ferenc
gépészet: Reményik Zsuzsa
épületvillamosság: Hodruszky Ferenc
tűzvédelem: Ritzl András
tűzvédelmi szakértők: Bérczi Tímea, Bárdi Albert

generálkivitelező: Nemzetközi Vegyépszer Zrt.
acélszerkezet építő: Astron Kft., GlaMaNa Kft.