Közélet, hírek

Fiatalok feketén-fehéren 2023 – vándorkiállítás indul a shortlistes pályaművekkel

2024.02.29. 16:13

Egy könyv, egy megépült épület, egy cikksorozat (kollégánk, Borenich Levente pályaműve), egy épületfelújítás, egy spekulatív építészeti terv, egy megépült tanösvény, egy urbanisztikai léptékű rehabilitációs terv – 8 munka az építészetről, melyek elnyerték a fiatalok feketén-fehéren 2023 pályázat szakmai zsűrijének tetszését. A shortlistre került munkákat jövő szerdától egy Budapestről induló vándorkiállítás keretében láthatja a közönség; megnyitó március 6-án 16:00 órától a Fény utcai piac első emeletén.

A fiatalok feketén-fehéren 2023 (fff2023) a Magyar Építőművészek Szövetségének (MÉSZ) lassan húsz éves hagyománnyal rendelkező pályázata és vándorkiállítása a 40 év alatti, épített környezettel foglalkozó alkotók számára. Az aktuális kurátor, a Gubahámori koncepciója alapján olyan pályaműveket várt a MÉSZ, amelyek az “inklúzió" mottó mentén foglalkoznak építészeti kérdésekkel.

“Az építészet számunkra egy széles értelmezési tartomány, amelybe már nemcsak az épületek megvalósulását célzó tevékenységek tartoznak bele, hanem az épített környezettel foglalkozó elméleti, kommunikációs, kritikai vagy vizionárius tevékenységek is. A pályázat által megszólított generáció mutatja legjobban ennek a nemzetközi trendekhez is kapcsolódó széles értelmezési tartománynak a sokszínűségét. Az fff2023 kiírással ezt a sokszínűséget szeretnénk bemutatni, láthatóvá tenni és elismerni mind szakmai közegen belül, mind azon kívül." – emelte ki a kurátori koncepció.

A pályázati folyamat 2023 őszén zajlott, a szakmai zsűri először 8 shortlistes pályaművet, majd a győztest választotta ki. A fff2023 győztese Győrfi Dániel és Horváth Bettina lettek, a Népliget értékalapú megújítása címen készített pályaművük alapján (közreműködő: Madácsi Flóra).

Borbolya pecsétet kapott a környezeti és társadalmi igazságosságot kiemelten képviselő 4 alkotócsoport: Bognár Gergely és Dobos Bence (Legéndi gyerektábor), Fuzzy Earth (Séta az éjjeli nap alatt), Győrfi Dániel és Horváth Bettina (A Népliget értékalapú megújítása), Paradigma Ariadné (Kék szignó).

2024. március 6-án országos vándorkiállítás indul a 8 shortlistes pályaművel:

  • március 6. - március 16. Budapest, Fény utcai piac
  • március 20. - április 3. Győr, Széchenyi István Egyetem
  • április 3. - április 14. Sopron, Erdészeti Múzeum
  • április 17. - április 28. Pécs, Vásárcsarnok
  • május 2. - május 12. Debrecen, MODEM
  • május 15. - május 26. Budapest, Ybl Miklós Építéstudományi Kar - Óbudai Egyetem

A vándorkiállítás megnyitója március 6-án 16:00-kor lesz a Fény utcai piac első emeletén. A kiállításon köszöntőt mond Krizsán András DLA, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke, a kiállítást Dévényi Tamás, Ybl Miklós-díjas építész nyitja meg. Minden helyszínen lesznek további megnyitóesemények, a feltüntetett kezdőnapokon 16:00-i kezdettel, a kurátorok és a kiállítók részvételével.

Kiállítók:

A fff2023 pályázat és vándorkiállítás támogatói: Közösségi finanszírozási kampány – 2023. szeptember – december, Nemzeti Kulturális Alap, Budapesti Építész Kamara, SYBA Napvédelem Kft., Krüllung Árnyékolástechnika Kft.