Design/Formatervezés

Finomodik a Solar Decathlon-csapat lakóház-koncepciója

2011.04.22. 08:17

2011. április 13-ra készült el a BME Solar Decathlon csapatának újabb jelentése, amelyben beszámolnak a tervezett szoláris energiát felhasználó ház koncepciójának alakulásáról, tanulmányútjaikról, valamint a projekt nagyközönség előtti bemutatásáról.

Tervezési alapelvek
A ház korábbiakban vázolt koncepciója részben bizonyos innovatív technológiák használatán alapult, amelyek alkalmazása nagy kockázatot jelentett volna a jövőre nézve. Az ezen technológiákkal foglalkozó cégek képviselőivel történt egyeztetések során kiderült, ezek realizálása nehezen férne bele a rendelkezésre álló időbe. Ezért egy új, sokkal könnyebben megvalósítható házat terveztünk, amely nem igényli ezeket a különleges megoldásokat, hanem sokkal inkább a hagyományos szerkezetekből merít ötletet.

 

 

 

Koncepciónk újradefiniálja a hagyományos magyar építészetben fellelhető ház-kert kapcsolatot. Az állandó tartózkodásra szolgáló lakóegység mellett kialakítunk egy udvart, amely egyfajta nyári lakként szolgálhat. A lakótér észak felé húzódik vissza télen, kinyílik a kert felé tavasszal, amely igazán jelentőssé a nyári időszakban válik. A rendeltetési egységek itt találhatóak, csak beltérben. Napi tevékenységeinket végezhetjük akár a külső térben, a megszokott meggyőződéssel. Ezzel egy olyan házat alkotunk, amely elzárkózás helyett közeli kapcsolatot teremt környezetével.

 

 

 

A tervezett ház képes alkalmazkodni a magyarországi változó évszakokhoz és időjárási viszonyokhoz. A kéthéjú déli homlokzat függőleges felületei a napenergia aktív és passzív módon történő hasznosítására is képesek. nyáron a magasabb ekliptika (Nap-pálya) miatt a tetők termelik az energiát, a mobil árnyékolók révén pedig minél több időt lehet a belső térben tölteni. A kettősség az anyaghasználatban is megjelenik: a ház külső burka erős ellentétben áll a belső fehér felületeivel.

 

 

 

Fejlődés a legutóbbi tervfázis óta
Az előző dokumentációban kitűzött céloknak megfelelően az Odoo-projekt már követhető több közösségi portálon (Facebook, Twitter - http://twitter.com/#!/odooproject, Friendfeed) és videó-megosztó oldalon (Indafoto, Picasaweb, Flickr), amelyek népszerűsége egyre növekszik.

A blogok száma is növekedett. A friss információkat szeretnénk ezúton megosztani hazai és külföldi szponzorainkkal. A meglévő blog átalakuláson ment keresztól és létrehoztunk egy újat is, így a tartalmak immár angol és magyar nyelven is elérhetők. A kétnyelvű megjelenésnek megfelelően egy új, magyar honlapot is létrehoztunk a meglévő angol nyelvű szájt mellé. Az online és nyomtatott médiában is több helyen megjelenik a projektünk.

 

 

 

Két nagy kiállításon is részt veszünk: április 5-10. között a CONSTRUMA 30. nemzetközi vásáron, saját standunkon mutattuk be elképzeléseinket a nagyközönségnek. A kiállítás témája idén az ökologikus tervezés és belsőépítészet volt, ehhez a tematikához igen jól illeszkedett az Odoo Projekt bemutatása. A május 5-7. között megrendezésre kerülő 5. RENEXPO kiállítás és vásár témája pedig a nap-, bio-, geotermikus energia, az intelligens hálózat és az intelligens mérés lesz.

 

 

 

Csapatépítés
A fenti tevékenységeken túl igyekszünk egymást jobban megismerni és növelni a csapat összetartó erejét, ezért Varga Tamás, a BME Építészmérnöki Karának dékánhelyettese kirándulást szervezett nekünk március végén Darmstadtba. A program részeként a Passivhaus Institut-ban meghallgattuk Susanne Theumer előadását, ahol sok hasznos információt kaphattunk arról, milyen követelményeket kell kielégíteni a passzív ház minősítés eléréséhez. Ezután a csoport ellátogatott a darmstadti műszaki egyetemre, ahol találkoztunk a 2007-es és a 2009-es Solar Decathlon-csapat egyik tervezőjével. Végül Rosenheim-be utaztunk, ahol megismerkedtünk az Ikaros Bavaria csapattal, a 2010-es Solar Decathlon Europe második helyezettjével. Sok új tapasztalatot gyűjtöttünk, más kultúrákat és gondolkodásmódokat ismerhettünk meg.