Közélet, hírek

Finta József Prima Primissima díjas

2007.12.07. 21:39

A 2007. évi, ötödik jubileumi díjkiosztáson, december 7-én késő este átadták a Prima díjakat. Az építészet, építőművészet kategória Prima Primissimája Finta József építész lett, Prima díjas Cságoly Ferenc és Kévés György.

A 2007. évi, ötödik jubileumi díjkiosztáson december 7-én késő este átadták a Prima díjakat. Az építészet kategória Prima Primissimája Finta József építész lett 2007-ben.

Az építészet és építőművészet kategória három jelöltje idén Cságoly Ferenc, Finta József és Kévés György építész volt.


Háttérinformáció:

A kategóriák első helyén végzők a primissimák, a két további helyezettek pedig a primák. Ezen felül, a 30 fős nyilvános listán szereplők közül a nagyközönség telefonos és internetes szavazással kiválaszt egy közönségdíjast is.

A Príma Primissima díjat Demján Sándor vállalkozó a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) támogatásával alapította 2003-ban; célja "a magyar értelmiség eredményeinek megőrzése, a hazai tudomány, művészet és kultúra fejlesztésének pártoktól független erősítése". Az alapítványi formában felajánlott összeg több mint 2 milliárd forint, amit 10 éven keresztül osztanak ki a kiemelkedő tevékenységet felmutató, évente 30 jelöltből kiválasztott nyertesek között.

Jelölteket a VOSZ elnöksége, megyei- és szekcióelnökei, a Társadalmi tanácsadó testületének tagjai, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriuma, valamint érdekvédelmi, érdekképviseleti és szakmai civilszervezetek állíthatnak. Jelölhető minden olyan magyar állampolgárságú, magyarországi székhelyű jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező társaság, társadalmi szervezet és alkotóközösség, amely a Magyar Köztársaság területén végezte elismerendő tevékenységét.

A Prima Primissima díj összege kategóriánként évente 50 000 euró, a Prima díjasoké pedig 10 000 euró. A közönségdíjasok további 50 000 eurót vehetnek át.

A díjkiosztó ünnepségen a Primissimák részére átadott porcelánszobrot Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikus művész mintázta a világhírű Kincsem versenylóról. A szobrot a pécsi Zsolnay Porcelán Manufaktúra Rt., majd 2006-tól Zsolnay Porcelán Manufaktúra Zrt készítette. A közönségdíjasok a Kincsem-szobornak az Ajkai Kristály Kft. által megformált kristályváltozatát vehetik át.