Közélet, hírek

Fókuszban a gyakorlat a Környezettudatos építés A-tól Z-ig sorozaton

2014.04.15. 08:24

A 2014. április-október között négy alkalommal zajló program során a fenntartható épületektől a zöld városfejlesztésekig számos hazai megvalósult példát megismerhetünk, de a képzés kitér olyan elméleti kérdésekre is, mint az épületminősítő rendszerek.

Fenntartható családi háztól a zöld városfejlesztésig: a korábbinál jóval gyakorlatiasabb megközelítéssel, a környezettudatos építés hazai megvalósult példáin keresztül enged betekintést a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) és az Építész Továbbképző Nonprofit Kft. többéves hagyományokra visszatekintő képzéssorozata.

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) és az Építész Továbbképző Nonprofit Kft. évek óta közösen bonyolítja a Környezettudatos Építés A-tól Z-ig programsorozatot, amelyet az eredetileg lefektetett elvek mentén többször frissítettek. Az indulás óta eltelt időszakban a szakma érdeklődő része megismerte a témakör elvi dimenzióit, amelyről a program keretében széleskörű előadások hangzottak el. A szervezők most elérkezettnek látták az időt, hogy újragondolják a programsorozatot, és az elméleti síkról minél inkább a gyakorlati megvalósulás és a részletek irányában tereljék az előadásokat.

Az új kialakult struktúra az elmúlt időszakban hazánkban megvalósult kisebb-nagyobb, esetenként városi léptékű környezettudatos szemlélettel létrehozott új épületek és épületfelújítások tervezésének és megvalósításának tapasztalatait igyekszik az érdeklődők elé tárni, kiegészítve azt a hozzájuk tartozó elméleti és tudományos háttérrel is.

A képzés során, a terület hazai szakértőinek előadásaiból megismerkedhetünk többek között egy fenntartható gödi családi ház és a 13. kerületi passzív társasház létrejöttének részleteivel, a Szabad Formájú Épületek szabadalmaztatott rendszerével vagy éppen a hazai pluszenergiás épületek monitorozásának kérdéseivel. Szó esik a felújításokról is, az előadások egyaránt tárgyalják a panelépületek vagy a történeti épületek felújításának kérdéseit, az Eiffel Palace képében pedig egy nemrég megvalósult gyakorlati példát is megismerhetünk. A képzéssorozat ezenfelül kitér a környezettudatos minősítő rendszerek és a fenntartható városfejlesztés kérdéskörére is. Az előadók sorában a HuGBC tagjai közül olyan elismert szakembereket találhatunk, mint Beleznay Éva, Kazinczy Gyöngyvér, Baross Pál, Barta Zsombor, Gyöngyösi Zsolt és Portik Adorján. A meghívott előadók a szakma legjobb ismerőiből kerültek ki: Horváth Sára, Dr. Medgyasszay Péter, Horn Valéria, Dr. Kistelegdi István, Nagy Csaba, Szántó Katalin, Dr. Szalay Zsuzsa és Thurmay Bence.

A sorozat két előadása tavasszal, további két előadás pedig ősszel várja az érdeklődőket. A HuGBC elismerő oklevelet nyújt át azoknak, akik mind a négy alkalommal részt vesznek a képzésen.

A program minden alkalommal 14.00 órától 18.00 óráig tart egy különleges és inspiráló helyszínen, a Kinnarps House-ban, ahol egy forradalmian új munkavégzési koncepcióval, a tevékenység alapú munkavégzés tereivel is első kézből ismerkedhetnek meg a látogatók.

A MÉK 1,5 kreditpontot ad alkalmanként a továbbképzésre.
További információk és regisztráció itt.

Tervezett program:

Április 29.
KÖRNYEZTTUDATOSSÁG A GYAKORLATBAN - SMALL IS BEAUTIFUL

Előadó
Low-tech anyagok alkalmazásának engedélyezési kérdései
Dr. Medgyasszay Péter
Épületek egészségügyi hatásai
Horn Valéria DLA

Szabad Formájú Épületek - Építési Rendszer parametrikus geometriával
Portik Adorján, építész, HuGBC tag
Környezettudatos családi ház, Göd
Kazinczy Gyöngyvér, építész, HuGBC tag

Május 27.
KÖRNYEZETTUDATOS FELÚJÍTÁS

Családi ház környezettudatos felújítása (saját ház)
Dr. Medgyasszay Péter
Panelépületek környezettudatos felújítása
Horváth Sára

Történeti épületek környezettudatos felújítása
Dr. Szalay Zsuzsa/Déry Attila
Eiffel Palace esettanulmány
Gyöngyösi Zsolt, HuGBC elnökségi tag

Szeptember 16.
KÖRNYEZTTUDATOSSÁG A GYAKORLATBAN - BIG ONES

Aktívház - "Tegyunk le valamit az asztalra!" - hazai pluszenergia épületek monitorozva...
Dr. habil Kistelegdi István DLA
XIII.kerületi passzív társasház tapasztalatai
Nagy Csaba, Archikon

Környezettudatos minősítő rendszerek alkalmazása (LEED, BREEAM, DGNB)
Barta Zsombor, HuGBC alelnök
Tervezés a teljes életciklusra (LCA és LCCA)
Dr. Szalay Zsuzsa

Október 14.
KÖRNYEZETTUDATOSSÁG TELEPÜLÉSI LÉPTÉKBEN

Ökologikus településfejlesztés
Szántó Katalin
Települések környezettudatos minősítése
Thurmay Bence

Fenntartható város
Beleznay Éva, HuGBC elnökségi tag
Környezettudatos várostervezés - Kompakt város
Baross Pál, HuGBC elnökségi tag