Közélet, hírek

Fókuszban a láthatatlan város - reSITE 2017

2017.04.27. 11:07

"Ahogy a láthatatlan formálja a várost." - szól a 2017-es reSITE konferencia jelmondata, amely a rendezvény fő témája is. Mi tesz egy várost működővé? Milyen az, amikor a design és az infrastruktúra találkozik? Mit hoz a jövő? Június 22-23. között Prágában többek között ezekre a kérdésekre keresik a választ az előadók, miközben magas minőségű, díjazott projekteket és okos megoldásokat mutatnak be. 

A világ leginteraktívabb építészeti konferenciája idén június 22-23. között olyan világhíres építészeket hoz el az érdeklődőknek mint Kazuyo Sejima (SANAA), Teddy Cruz (Estudio Teddy Cruz+Forman) vagy Kathryn Gustafson. A városfejlesztés jövőjére fókuszáló reSITE főszervezője, elnöke, Martin Barry tájépítész beszélt a konferencia idei főbb témáiról. 

Mit jelent számodra a láthatatlan város? 

Martin Barry: Az idei reSITE-on minden olyan témát és lehetőséget körüljárunk, ami egy várost működővé tesz. Mielőtt teljes gőzzel belevágtunk volna az idei konferencia szervezésébe, rengeteget egyeztettünk erről a témáról mind a csapatunkkal, mind a programigazgatóval, Osamu Okamurával. Noha az In/visible City tematika és az előadók "kívánságlistája" már évek óta a fejünkben volt. 

Bemutatjuk a látható és láthatatlan találkozását, azt a földalatti infrastruktúrát - vagyis a láthatatlan várost -, amit megörököltünk őseinktől, és évszázadokra előre elkészítettek. Milyennek kell lennie egy ilyen hálózatnak? Kit, kiket kellene szolgálnia? Mi a földalatti rendszerek értéke? Ezekről a kérdésekről sosem beszélünk, ráadásul az emberek fejében homályos kép él erről - sok esetben a várostervezés résztvevőinek is. Csak a magánbefektetők beruházási szükségleteit szolgálja vagy lehetővé teszi a magas életminőség elérését a városlakók számára is? Segítenek ezek a láthatatlan rendszerek csökkenteni az éghajlati hatásokat, miközben egyre többen és többen térnek vissza a városokba? Javítja az emberek lakóhelye, munkahelye és a szolgáltatások közötti kapcsolatot? 

Az infrastruktúra egészségesebb és eredményesebb életmódot biztosít. Választ kell adnunk arra, hogy mindezt kinek és hogyan képes magas szinten nyújtani, mint ahogy arra is, hogy milyen zöld-, szociális és műszaki infrastrultúra teszi világszínvonalúvá városainkat. Díjnyertes projekteken keresztül keressük a választ a fenti kérdésekre. Felfejtjük az infrastruktúra rétegeit a csövektől a növényzeten át, egészen az emberek alkotta hálózatokig. Van lehetőség kreatív gondolkodásra az infrastruktúra területén is? 

MB: Természetesen! A kreativitás és az innováció az, amiért évről évre egyre többen jönnek a reSITE konferenciára. Mi megmutatjuk, hogy ha nem pusztán műszaki szemmel vizsgáljuk az infrastruktúrát, hanem egyfajta "élő építészetnek" tekintjük, akkor az ehhez kapcsolódó épületek a város ikonikus pontjaivá válnak. Szem előtt kell tartanunk, hogy a különböző infrastruktúrák mekkora hatással vannak az életminőségre.

Rendkívül izgatottak vagyunk, hiszen az idei év kiemelt előadója a Pritzker-díjas Kazuyo Sejima, aki az innovatív design gondolkodást valósítja meg "láthatatlan építészetében". Természetesen a sokat vitatott hálózatokat is megvizsgáljuk, így Teddy Cruz és Fonna Forman előadásukban a Donald Trump megálmodta határfal építészeti, gazdasági, és a helyi közösségekre való hatását járják körül. 
Kik azok a szereplők, akik a városfejlesztőkre inspiratívan hatnak?

MB: Különös lehet a válasz, de a politikusokat mondanám. Jean-Louis Missika, Párizs alpolgármestere, aki a városfejlesztésért, építészetért, gazdaságfejlesztésért felelős, jelenleg a világ egyik legnagyobb városfejlesztési projektjéről tart majd előadást. A "Reinvent Paris" egy olyan terv, amelyben 23 városi tulajdonban lévő teret újítanak meg, miközben új értelmet is adnak nekik. De ugyanígy ösztönző erővel hathatnak egymásra a várostervezők, -fejlesztők, a startup vállalkozások vagy akár a választások is. A reSITE egy jó lehetőség, hogy az innovatív ötletek, a szakma különböző szereplői és az érdeklődők egymásra találjanak és fejlesszék, inspirálják egymást. 
Milyen újdonságok várnak a visszatérő reSITE résztvevőkre?

MB: Megújult forma, számtalan workshop és kerekasztalbeszélgetés, amelyek közül többet is partnereink, a Shared Cities: Creative Momentum projekt tagjai tartanak. Éjszakai séta a világ egyik legjobb "fénytervezőjével", Leni Schwedingerrel, vezetett túrákat tervezünk olyan alagutakba és egyéb földalatti létesítményekbe, amelyek alapesetben a publikum előtt zárva vannak. Sőt, az idei konferenciát összehangoltuk a Metronome zenei fesztivállal is. 

Időpont: június 22-23
Helyszín: Csehország, Prága, Forum Karlin
Regisztráció: ezen a linken
Kedvezményes jegyek április 30-ig kaphatók.