Épületek/Lakóépület

Fókuszban az erdő

2012.05.07. 13:19

A Budapest vonzáskörzetében épült családi ház megformálásának egyik fókuszpontja az utcával határos, lenyűgöző természeti környezet volt. Az építész tervező Szász Mária és Palai Patrik, illetve a belsőépítész Gőbölyös Kristóf a térszervezés, tömegformálás, anyagválasztás révén érte el a kívánt illeszkedést. A koncepció kialakításában az építtető is aktívan vett részt, aprólékos odafigyelésének és maximalizmusának eredménye a tiszta, áttekinthető, jól élhető otthon, mely kifejezi a megbízó modern iránti vonzalmát is.

Családi ház Budapest vonzáskörzetében

A telek nagyon jó adottsága, hogy hátsó határa maga az erdő. A tervezési programot az építtető az építés-kivitelezésben szerzett szakmai tudása birtokában alakította ki. A belsőépítészeti kialakítással kapcsolatban építtetőnk határozott irányvonalat képviselt, ugyanakkor bátorítóan szabadkezet adott nekünk a megformáláshoz.

A tervezésnél egyik igen fontos szempont volt a nappali tér közvetlen kapcsolata az erdővel és a természettel. Hasonló szándékkal készült a homlokzatburkolat is, célunk volt, hogy a faburkolat az élő környezetbe illeszkedjen. A tagoltsággal a ház minden eleme a kint-bent élmény keveredését szolgálja. Ilyen az épület kubusa, a belsőépítészet formái, a kert kialakítása is. A folyamatban fontos és kiemelkedő elemmé vált a középpontban elhelyezkedő, szobor-objektumként megformált, emeletre vezető lépcső és kandalló együttese a nappaliban. Építtetőnk aprólékos odafigyelésének és maximalizmusának eredményeképpen egy tiszta, áttekinthető, korszerű otthon épült, mely kifejezi a modern iránti vonzódásukat, ugyanakkor jól élhető.

Az épület alacsony energiájú ház, háromrétegű, speciális hőreflexiós üvegezéssel, 16 cm ásványgyapot hőszigeteléssel, szerelt vörösfenyő homlokzatburkolattal. Mindkét szint zöldtetővel, 20-25 cm földdel fedett. A déli falak tömör téglából készültek, hogy a hőtároló kapacitást növeljük, a napi hőingást kiegyenlítsük. Aktív hűtés nincs, minden szükséges ablakon külső lamellás árnyékolót építettünk be, a szerelt homlokzat szellőzésére odafigyeltünk. A háznak hővisszanyerős szellőző rendszere van föld-levegő hőcserélővel, de a fűtés normál gázkazánnal történik. A nyílászárók beépítésénél külön odafigyeltünk a légtömörségre, EPDM szalaggal szereltük.

Gőbölyös Kristóf, Szász Mária, Palai Patrik

Belsőépítészeti műszaki leírás, részletek

Előzmények

A tervezett családi ház háromszintes, tömegével a terep adottságaival szerves egységet alkot. A megvalósuló épület tisztán lakó funkciót tölt be. A földszinten helyezkednek el a közösségi terek mint nappali, konyha, étkező, lépcsőtér. Ezen helyiségek tagolás nélkül, egy légterű térszervezéssel kerültek kialakításra. Ezen nyitott, átlátható térből nyílnak a szülői háló, gardrób és vizesblokk finoman háttérbe rejtett helyiségei. Az emeleten a gyerekszobák, egy gyereknappali és a dolgozószoba, valamint az ezeket kiszolgáló vizes helyiségek helyezkednek el.

A belső térformálás és anyaghasználat igyekszik figyelembe venni az épület modern, egyenes vonalú építészeti karakterét és a fehér-szürke felületekkel, illetve a falburkolatok megjelenésével igyekszik lágyítani az összhatást.
[…]

Padlóburkolatok

Melegburkolatok

A kiegyenlítő rétegre ragasztással és dübelezéssel rögzített OSB terítésre ragasztott, 14 mm vtg. felületkezelt, rétegelt-ragasztott fehérített tölgy hajópadló burkolat készül, burkolat-kiosztási terv szerinti elrendezéssel, a belsőépítészeti tervdokumentáció szerinti kialakítással. A földszinti nappali tér padlófűtési körei miatt a padlóburkolatban fogasan kialakított, úgynevezett csúszó dilatáció készül, a burkolás megkezdése előtt a tervezővel egyeztetendő módon.

Hidegburkolatok

4mm/ vtg. üvegszövet kasírozott hátoldalú greslap padlóburkolat a kiegyenlítő rétegre ragasztva. A burkolat kiosztási terv szerinti elrendezéssel, a belsőépítészeti és az építészeti tervdokumentáció szerinti kialakítással, aljzatképzéssel együtt kompletten készül.

 

 

fotó: Móri András

Beépített asztalosszerkezetek

Minden beépített asztalosszerkezet I. osztályú minőségben készül. […] A furnérozott felületeknél előírás a teljes felületi furnérteríték, a furnérozás száliránya minden esetben vízszintes. A furnérozott felületek frízes (semmiképp sem flóderes) dió / fehérített tölgy furnérozott felülettel, matt selyemfényű lakkozott kivitelben készülnek. […] A beépített bútorok, burkolatok gyártása kizárólag helyszíni felmérés alapján történik. […]

Elektromos

Az elektromos szerelvények elhelyezése az elektromos tervek és belsőépítész falnézetek szerint történik. […] A dugaljak a tervlapokon szereplő pozícióban pv+20cm tengelymagassággal, mindig vízszintesen sorolva, kapcsolók a falfelületeken pv+145cm tengellyel, függőlegesen sorolva, az ajtók tiszta nyílásméretétől 15cm tengelytávolságra (ha ezekről a falnézeteken lévő pozícionálás másként nem rendelkezik) kerülnek elhelyezésre. A termosztátok a kapcsolókkal azonos kerettel, abba integráltan sorolandók.

Belső árnyékolás

A helyiségekben kézi működtetésű sötétítő függöny kerül elhelyezésre. Függönyhoronyba süllyesztett, kétsoros karnisra szerelve, kétszeres redőzésű, természetes alapanyagú (pamut, selyem, viszkóz vagy ezek keveréke) bélelt kivitelben. […] A helyiségekben kézi működtetésű fényszűrő roló kerül elhelyezésre a gipszkarton álmennyezet ablak felőli részén lévő függönyhoronyba rejtve.  […]

Gőbölyös Kristóf
okl. belsőépítész vezető tervező

 

belsőépítész vezető tervező: Gőbölyös Kristóf
munkatárs: Tallián (Csizmadia) Anikó
építész tervező: Szász Mária (Szász-ház Bt)
koncepcióterv: Farkas Zoltán
építész kiviteli tervezés: Palai Patrik
kerttervezés: Megyesi Tünde
tartószerkezeti tervező: Sterner Pál
gépész tervező: Ordódy Péter
erősáramú tervező: Palai László
tervezés éve: 2009
kivitelezés éve: 2011
belsőépítészeti tervezési terület: 204,52 m2
bruttó épített terület: 329,62 m2
fotók: Móri András